Czy finansowanie Riester jest tańsze niż inne formy finansowania?

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).
ADMCI4
Junior

Re: Czy finansowanie Riester jest tańsze niż inne formy finansowania?

Post autor: ADMCI4 »

Stale twierdzi się, że finansowanie budowy za pomocą programu Riester jest tańsze niż tradycyjne finansowanie nieruchomości. Czy to naprawdę prawda? Kto ma doświadczenie? Dziękuję! Herbert
PI112
Junior

Post autor: PI112 »

Cześć Herbert1,

to pytanie można jednoznacznie odpowiedzieć może być. Wszystko zależy od okoliczności. Dokładne informacje może dać Ci tylko specjalista, który dokładnie zajął się Twoją sytuacją i planem. Ogólnie uważam, że istnieją znacznie lepsze warianty niż finansowanie poprzez Riester (mogę zaoferować obie opcje, więc nie mówię nie mam tego w ofercie, więc to złe). Jednak tylko w naprawdę bardzo nielicznych przypadkach opłaca się wybór finansowania przez Riester, być może Ty należysz do tej grupy. To musi być dokładnie sprawdzone.

Pozdrowienia, Chris
ADMCI4
Junior

Ciągle twierdzi się, że finansowanie Riester jest tańsze niż
konwencjonalne finansowanie nieruchomości. Czy to jest faktycznie prawda? Kto
ma doświadczenie? Dziękuję!

Herbert

Cześć Herbert,
Na pewno powinieneś porównać warunki – zazwyczaj finansowanie Riester jest bardziej opłacalne i prowadzi do szybszej spłaty długu! Jednak nie powinieneś inwestować w spekulacyjne fundusze. Może warto skonsultować się z ekspertem. Wiele banków w ogóle nie oferuje tej opcji lub tylko w połączeniu z umowami oszczędnościowymi.

Grünwald
PI112
Junior

Post autor: PI112 »

Cześć TSH76,

Zazwyczaj finansowanie Riester nie jest bardziej opłacalne. Warunki są w dużej mierze takie same, ale finansowanie Riester ma skutki podatkowe aż do emerytury. W tym przypadku konieczne jest dokładne wyliczenie finansowania. W tym kontekście nie ma dobrego ani złego (czyli taniego lub drogiego). Podtrzymuję moje stanowisko, że finansowanie poprzez Riester ma sens raczej w pojedynczych przypadkach, w przeciwnym razie konwencjonalna droga jest lepsza.

Pozdrowienia, Chris
ADMCI4
Junior

Cześć Herbert,
mogę tylko się zgodzić z innymi tutaj! To zależy od indywidualnego przypadku. Może w Twoim przypadku to ma sens.
Może Twoje warunki są podobne. W przeciwnym wypadku, także ja mogę Ci tylko doradzić dokładne porównanie i skonsultowanie się z specjalistą!
Pozdrowienia!
Gerhard
ODPOWIEDZ