Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Cena kupna lub cena sprzedaży?

Napisany przez Calculator475
Mam historyczne ceny opcji. Mam teraz ofertę kupna i sprzedaży dla określonej ceny wykonania. Jeśli chcę np. kupić opcję Call, którą cenę należy wziąć pod uwagę?
Jeśli Market Maker tworzy te kursy, czy powinienem zakładać, że kupuje tę opcję najpierw po niższej cenie oferty, a następnie sprzedaje mi ją po wyższej cenie oferty? Czy rzeczywista cena znajduje się gdzieś pomiędzy tymi wartościami?

Re: Cena kupna lub cena sprzedaży?

Napisany przez Cici

Mam historyczne ceny opcji. Mam teraz cenę kupna i cenę sprzedaży dla określonego wykonania. Jeśli chcę np. kupić opcję call, która cena jest ważna?

Bid jest ceną, po której możesz sprzedać swoją pozycję, czyli zamienić ją na gotówkę; Ask to cena, po której (z twojej perspektywy) można dokonać zakupu.

Gdy Market-Maker podaje te ceny, czy mogę założyć, że najpierw kupuje opcję po niższej cenie Bid, a potem sprzedaje mi ją po wyższej cenie Ask? Czy rzeczywista cena mieści się pomiędzy tymi dwoma cenami?

W momencie złożenia zlecenia, właśnie te ceny są obowiązujące. Jeśli na przykład składasz zlecenie bez ograniczeń, zazwyczaj otrzymasz opcje po cenie Ask. Jeśli jednak zlecisz z ograniczeniem poniżej ceny Ask, zlecenie zostanie wykonane dopiero, gdy pojawi się zlecenie o odpowiedniej cenie Ask. Market-Maker może również podać nową cenę Ask w celu zwiększenia płynności, aby zrealizować twoje zlecenie. Twój kurs zakupu byłby wtedy poniżej początkowej ceny Ask, ale nadal nie poniżej ceny wykonania transakcji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata