Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy DSL Bank - czy jednak nie?

Napisany przez zonkzarf
Dobry wieczór,

potrzebuję kilku opinii, nie jestem pewien, jaka jest najlepsza alternatywa.

Sytuacja jest taka:
Chcemy kupić działkę, umowa na budowę domu została już podpisana.
Złożyliśmy wniosek do banku DSL i IBSH za pośrednictwem banku online, było to około 20 marca.
Wtedy obiecano nam, że termin notarialny dla działki będzie za 2 tygodnie.
Niestety się nie stało, więc musieliśmy przełożyć termin dwukrotnie. Wczoraj otrzymaliśmy telefoniczne potwierdzenie, że dokumenty są w drodze.

To z jednej strony dobrze, z drugiej strony pojawił się kolejny problem:
Termin notarialny ustalony przez sprzedawcę na początek maja, co oznaczałoby, że gdyby transakcja została unieważniona, nie bylibyśmy już w okresie odstąpienia?
Poinformowaliśmy naszą doradczynię bankową o terminie, niestety mam wrażenie, że czyta ona maile tylko pobieżnie.

Poza tym, z powodu długiego oczekiwania w DSL Banku, ich sprzedaży inwestorom i nieograniczonych groźb strajków, martwię się o wypłatę.
Ponieważ w zeszły piątek nie mogliśmy otrzymać potwierdzenia, zapytałem w naszym banku domowym, czy zgodzą się na warunki - zasadniczo zgodzili.

I teraz co robić? Nie jestem zwolennikiem zadawania ludziom bezużytecznej pracy i chciałbym, żeby wszystko toczyło się dalej.
Jednak sprawia mi to już bóle głowy.

Czy ktoś mógłby podzielić się pozytywnym doświadczeniem z wypłatami z banku DSL?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje i doświadczenia.

Pozdrowienia

Napisany przez Aipnos
Tak, warunki w DSL Bank były ustalone od 20 marca, lub kiedy zostało złożone wniosek?

DSL Bank rozpatruje warunki przez 4 tygodnie, czyli jeśli DSL Bank potrzebowała więcej niż 4 tygodnie, to teraz umowy zostaną zawarte na nowych, dostosowanych warunkach.

Warto najpierw poczekać i zobaczyć, czy bank macierzysty może pójść na ustalone warunki. Być może warto zapytać, kiedy został złożony wniosek i kiedy zostały sporządzone umowy, a następnie jakie były warunki.

Jeśli chodzi o strajk itp., to są strajkowane centra finansowe Postbank itp. DSL Bank aktualnie nie jest tym dotknięta. Wypłata i tak odbywa się poprzez Hameln (BHW), więc nie ma powodu do zmartwień.

Oczywiście, wszystkie warunki wypłaty muszą być spełnione, aby wypłata przebiegła sprawnie. Otrzymacie wezwanie do zapłaty od notariusza, a pieniądze powinny zostać przelane w ciągu 14 dni. Jeśli więc wszystko jest uregulowane, to nawet opóźnienie nie będzie problemem.

Napisany przez 3eugh

... z powodu długiego czasu oczekiwania w DSL-Bank, ich sprzedaż inwestorom ...

Którym inwestorom? Czy ktoś coś więcej wie na ten temat? Już kilka lat temu było mnóstwo plotek na ten temat (zobacz także oświadczenie samej DSL Bank), że banki przenoszą/ sprzedają umowy kredytów hipotecznych klientów innym podmiotom/inwestorom i te podmioty sprawiają klientom problemy. Mówiono wtedy o przymusowych egzekucjach itp. Nie chcę przesadzać, ale dlatego byłoby miło usłyszeć sprostowanie od kogoś, kto ma większe pojęcie na ten temat niż ja. Dziękuję.

PS: Oto tekst pisma, na wypadek gdyby źródło kiedyś zniknęło:

Oświadczenie
w sprawie sprzedaży roszczeń z tytułu pożyczek
(Stan na: 29.01.2008)
W ostatnich dniach znowu pojawiły się liczne doniesienia na temat
sprzedaży roszczeń i związanych z nimi konsekwencji dla
kredytobiorców.
Przedmiotem doniesień jest rzekoma luka prawna, która przy
prawidłowo obsługiwanych kredytach ma umożliwiać wątpliwą
praktykę biznesową. Zastaw majątkowy miałby być sprzedawany bez
przekazywania deklaracji o przeznaczeniu zabezpieczenia. W takim
przypadku finansowy inwestor miałby możliwość dochodzenia zastawu
bez zważenia na prawidłowo regulowane spłaty.
W naszej ocenie nie istnieje taka luka prawna. Zazwyczaj właściciel nieruchomości może przedłożyć finansowemu nabywcy/ inwestorowi roszczeń deklarację o przeznaczeniu zabezpieczenia, ponieważ inwestor finansowy ją znał. Kredytobiorca może bronić się przed egzekucją poprzez wniesienie sprzeciwu przeciwko egzekucji i w trybie przyspieszonym nakazać wstrzymanie egzekucji. Niemniej jednak trzeba uznać, że kredytobiorca doświadcza nieprzyjemności w przypadku egzekucji, nawet jeśli są one prowadzone niezgodnie z prawem. Rozumiemy obawy naszych kredytobiorców, które wynikają z doniesień medialnych.
Jednak zapewniamy, że te obawy są bezzasadne. Deutsche
Postbank AG, w tym marka DSL Bank, w przeszłości nie przeprowadzała sprzedaży roszczeń z tytułu kredytów hipotecznych, które były prawidłowo regulowane. Aktualnie Postbank nie planuje również sprzedaży takich roszczeń zabezpieczonych rejestrami gruntowymi. Jeśli Postbank kiedykolwiek zmieni tę politykę biznesową, uzgodni z nabywcą roszczeń, że zastawy mogą być wykorzystywane tylko w granicach deklaracji o przeznaczeniu zabezpieczenia uzgodnionej między kredytobiorcą/zastawcą a Postbank. Ponadto legislator obecnie rozważa, czy w przypadku sprzedaży roszczeń są potrzebne dalsze zmiany prawne w celu ochrony konsumentów. Oczywiście będziemy respektować ewentualne nowelizacje w momencie ich wejścia w życie.

Napisany przez zonkzarf
Dziękuję za wszystkie opinie zwrotne. Jeśli wypłaty działają bez problemu, to już jakiś początek :-)

Nowe, dostosowane warunki? Na razie nikt mi o tym nie powiedział, więc jestem ciekaw. Nadal też nic nie przyszło pocztą...

Prawdopodobnie teraz dla banku domowego będzie za późno -.-

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata