Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak bank pracuje z gotówką

Napisany przez MiKi28
Cześć Społeczności,

mój szef zmusił mnie do zaprojektowania łańcucha procesów, co nie byłoby trudne, gdybym dokładnie wiedział, jak bank obchodzi się z gotówką. Bardzo byłbym wdzięczny za waszą pomoc.

Mam nadzieję, że za pomocą następnego przykładu będę mógł lepiej wyjaśnić mój problem:

1. Idę do banku i oddaję bankowi gotówkę (czy zostanie wpłacona na książeczkę oszczędnościową, terminową, czy cokolwiek innego, nie jest istotne dla mojego problemu).

2. Bank obiecuje mi w zamian odsetki (bez znaczenia jak duże)

3. Aby bank mógł dotrzymać swojego obietnicy, musi zatem pracować z moimi pieniędzmi!

4. Bank przekazuje moje pieniądze innemu bankowi, który następnie nimi zarządza.

Dotarliśmy tylko do tego punktu.

Moje pytanie: w jaki sposób mój bank przekazuje moją gotówkę innemu bankowi?

Czy moje pieniądze są przewożone transporterem do innego banku, czy istnieje procedura polegająca na zamianie gotówki na środki pieniężne na rachunku?

Dziękuję z góry za przeczytanie i mam nadzieję również na zakończenie moich bólów głowy.

Napisany przez EuroPaule

4. Bank przekazuje moje pieniądze innej bankowi, który potem nimi obraca.
Dlaczego innej bankowi?

cześć,

Twoja bank może jednak samodzielnie pożyczyć pieniądze innemu klientowi. W tym celu pobiera ona wyższe odsetki od kredytu niż te, które Ci płaci jako odsetki od salda, i pieniądze już pracują.

Cytat MiKi28

Moje pytanie: jak moja bank przekazuje moje gotówkowe pieniądze innemu bankowi?
Czy moje gotówki są przewożone transporterem do innego banku, czy istnieje proces przekształcania gotówki w pieniądze bezgotówkowe?

Banki mają konta, dzięki którym mogą księgować pieniądze (i zamieniać je w pieniądze bezgotówkowe), gdy je otrzymują.
Banki muszą także ponownie wydawać gotówkę, np. w bankomatach. Mogą zatem wykorzystywać to, co otrzymują.

Jeśli mają za dużo, ostatecznie trafia to do EBC. Tam banki lub ich organizacje nadrzędne (np. Landesbanken w przypadku Sparkassen) również mają konto.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez MiKi28
Dziękuję bardzo, to z przekształceniem w pieniądze księgowe było tym, co musiałem wiedzieć!

Jakie warunki trzeba spełnić, aby samemu móc udostępniać bankowi pieniądze księgowe?

Czy przypadkiem ktoś wie?

Napisany przez EuroPaule

Co trzeba spełnić, aby móc udostępnić bankowi pieniądze księgowe?

Czy ktoś przypadkiem nie wie!?

Zakładam, że posiadanie konta osobistego byłoby dobrym początkiem. Reszta wyjaśni się sama....

Napisany przez MiKi28
Tak nie mam na myśli, ale to już nieistotne.

Dziękuję za pomoc

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata