Re: Finansowanie domu - znalezienie właściwej strategii jako przeciętnie zarabiający.
Napisany przez Steini2015 -
- czw maja 14, 2015 7:37 am
Witajcie, to mój pierwszy post po dłuższym czytaniu na tym forum z wieloma interesującymi tematami. Co do naszej sytuacji: Mam 30 lat, stały pracownik przemysłu z miesięcznym dochodem netto w wysokości 1863,- € i młody ojciec rodziny, który chce zająć się finansowaniem na swoje pierwsze Święto Ojca. Moja żona jest obecnie na urlopie rodzicielskim, bezterminowo zatrudniona jako opiekunka osób starszych, od października planuje pracować na pół etatu z zarobkiem około 1000€ netto + zasiłek rodzinny. Od 4 lat oszczędzamy na Dom i do października zgromadziliśmy około 32.000€ kapitału własnego - zaokrąglając: 30tys. Ostatnio oglądaliśmy Dom z pośrednictwem agencji (oprocentowanie 4,79%) i krótko potem udaliśmy się do naszego banku (Volksbank), aby uzyskać potwierdzenie finansowania dla pośredniczki, aby móc zarezerwować Dom. (Oczywiście pośredniczka chce śpieszyć - my jednak chcemy i będziemy ustalać tempo) Dom spełnia nasze potrzeby. W banku omówiliśmy ogólny plan finansowania, ale faktycznie nie wiemy, jakie opcje instrumentów finansowych możemy wykorzystać, aby znaleźć dla siebie najlepsze rozwiązanie - dlatego zwracam się o pomoc na to forum. Oto sytuacja: Dom z 1958 roku, zainstalowane panele słoneczne do podgrzewania wody na górze wynajęte / do sprzedaży od października Cena: 179.000€ Górne piętro wynajęte 400€ + opłaty dodatkowe (jeśli, to chcielibyśmy zgłosić własne potrzeby mieszkaniowe) Remont 50.000€ Kapitał własny: 30.000€ Dochód od października 3046,-€ (moje obliczenia -> 1.200€ na Dom wraz z opłatami (350€) Dodatkowe oszczędności od 2018 roku z powodu oszczędzania w ramach programu oszczędzania na cele mieszkaniowe itp. około 7000€ Drugie dziecko za około 3 lata, wtedy 1 rok urlopu rodzicielskiego dla mojej żony Pracuję dodatkowo jako przedsiębiorca w programowaniu stron internetowych, ale nie chcę uwzględniać tego w planie finansowym Proszę bez programu Riestern -------- Otrzymaliśmy następującą ofertę po powiedzeniu, że dla nas ważna jest długa okresowość kredytu. (na razie) Do sfinansowania: 179.000€ + 8520,40€ za pośrednictwo + GrEw 11.635€ (Nadrenia Północna-Westfalia) + 50.000€ na remont + Notariusz (2%) 3.580€ Dzięki za wszelkie odpowiedzi, rady i inne wskazówki. Jeśli będą potrzebne dodatkowe informacje, postaram się je dostarczyć tak szybko, jak to możliwe. Z góry dziękuję!