Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Czy banki posiadające oddziały mają jeszcze przyszłość?

Napisany przez Yakfreak
Cześć wszystkim,

może to trochę prowokacyjny temat, ale być może można go omówić merytorycznie. Czy banki stacjonarne są jeszcze aktualne czy są przestarzałe?

Ponieważ kiedy patrzę na swojego banku mam wrażenie, że czy naprawdę potrzeba tyle personelu? Ma 5 oddziałów w moim małym mieście liczącym około 45 000 mieszkańców, ogólnie chodzę tylko do mniejszego oddziału po wyciągi bankowe, przelewy i wypłaty gotówki. Moja opiekunka klienta lub też sprzedawczyni kontaktuje się ze mną może raz w roku i próbuje mi wcisnąć zbyt sztywne konto oszczędnościowe, jeśli pytam o produkt odpowiadający moim potrzebom, zawsze mówią mi, że takiego nie ma. (Mimo to znalazłem coś takiego w banku internetowym). Czasami, gdy ma ochotę, próbuje mi wcisnąć nierentowne fundusze.

Czasem widzę kilku pracowników banku jeżdżących po mieście luksusowymi samochodami służbowymi, nie mam pojęcia, co robią.

W moim małym oddziale oprócz sprzątaczki pracuje 7 pracowników, z których jedna zajmuje się sprawami klientów, np. zwroty, zmiany adresu itp. jedna za szybą jackpotową do wypłaty gotówki, ale reszty nie zauważyłem, cały dzień chodzą po banku w garniturach.

Może niesłusznie oceniam niektórych, ponieważ nie jest jasne, czy i jak pracują, ale jako młody człowiek zadaję sobie pytanie, jaki sens ma jeszcze moje stacjonarne konto bankowe?

Jedynym powodem, dla którego tam zostaję, jest bliskość i duża sieć bankomatów, wiele produktów korzystam z banków internetowych, takich jak lokaty terminowe, karty kredytowe i plany oszczędnościowe.

Czy banki internetowe w swojej obecnej formie mają przyszłość?

Z poważaniem

obiektywna dyskusja

Napisany przez 2titan1981
A co robi twoja babcia, która nie ma ani samochodu, ani niczego innego? Nie płaci kartą i nie potrafi obsługiwać automatów? Dla niej są jeszcze dostępne liczne placówki bankowe. Gdyby nie było osób, które z nich korzystają, placówki te by już nie istniały. Co będzie za 30 lat, nikt nie wie, ale będziemy wtedy należeć do tych starszych osób, które wciąż chcą płacić starą kartą debetową lub bankowością internetową, mimo że od dawna istnieje coś lepszego i szybszego...

Napisany przez Yakfreak
Babcia prawdopodobnie zostanie zostawiona sama sobie. Na przykład niedawno mój ojciec miał problem, gdy miał numer konta i numer BLZ od kogoś, ale dostał tylko formularz do przelewu z numerem IBAN. Mój ojciec poszedł więc zapytać, czy są dostępne formularze do przelewu z numerem konta, lub czy można wygenerować numer IBAN z numeru konta, ale otrzymał tylko szorstką odpowiedź, że powinien poszukać w Google.

Napisany przez stephie8
Mogę się z tym tylko zgodzić - pokolenie emerytów polega na tradycji tradycyjnych banków. I tak pozostanie jeszcze przez jakiś czas. Ponadto zawsze będą tradycjonaliści, którzy będą korzystać z tych usług. Zmieniające się lub malejące poczucie bezpieczeństwa również będzie faworyzować bezpośredni kontakt z pieniędzmi w ciągu następnych lat.

Napisany przez financefish
No cóż, z obowiązkiem udzielania porad, jaki mają banki, ciężko będzie znaleźć inne rozwiązanie niż centra doradcze. Jak je nazwiesz, obecnie nie ma to znaczenia. Większość osób, także w przyszłości, woli otrzymać wyjaśnienie skomplikowanych kwestii osobiście.

Napisany przez Blue
W moich oczach banki stacjonarne, podobnie jak każdy inny biznes, będą ewoluować w miarę upływu czasu, ale nie widzę żadnych oznak ich znikania... w mojej okolicy ciągle poszukuje się pracowników i uczniów, niedawno otwarto też nową, dość dużą filię.

Myślę po prostu, że w nadchodzących latach banki będą kłaść nacisk na inne obszary, ponieważ istnieją już bankomaty, wiele usług odbywa się online, a klienci oczekują elastycznych ofert.

Napisany przez b.schlosser

W moich oczach banki posiadające oddziały będą zmieniać się jak każdy biznes w miarę upływu czasu, jednak nie widzę jeszcze żadnych oznak zastąpienia ich... w naszej okolicy ciągle poszukiwani są pracownicy i uczniowie, niedawno nawet wybudowano nowy, dość duży oddział.

Po prostu sądzę, że w ciągu najbliższych lat zostaną postawione inne naciski, ponieważ istnieją bankomaty, wiele spraw odbywa się teraz online, a klienci chcą bardziej elastycznych ofert.

Szczególnie budowa nowych oddziałów pokazuje, że istnieje popyt. Myślę, że internet, przed jakąkolwiek gruntowną reformą, dla wielu może być zbyt niepewny pod względem finansowym. Niemcy pod względem mentalności zdają się być idealnym miejscem w tej kwestii.

Napisany przez stephie8

Na szczególnie budowa nowych placówek pokazuje, że istnieje popyt. Myślę, że dla wielu ludzi internet będzie zbyt niepewny pod względem finansowym, dopóki nie zostanie poddana gruntownej reformie. Niemcy są odpowiednim krajem pod względem mentalności w tej kwestii.

Schließe mich da an!

Napisany przez Rotstift
Także nie sądzę, że znikną tak szybko. To nadal bardzo dobre miejsce do kształcenia młodzieży!

Napisany przez 2Escorpio
Tak więc moje konto mam nadal w zwykłym banku.

W dobrym banku posiadanie stałego doradcy ma swoje zalety.

Napisany przez Malivin
Pomyśl o tym, że nasze społeczeństwo staje się coraz starsze i w przyszłości będzie coraz więcej osób starszych.

Być może Ci ludzie dorastali już z Internetem i potrafią obsługiwać technologię. Ale wielu po prostu nie chce tego robić i woli pójść do swojego pana Müllera do filii.

Napisany przez Zaphod

Ale wielu po prostu nie chce i woli pójść do swojego pana Müllera do oddziału.

Szczerze mówiąc, nie potrafię sobie tego wyobrazić. Rozumiem, jeśli emeryci mówią dziś: Nie chcę już zajmować się tymi sprawami, wolę robić to tak jak dotychczas. Ale dla ludzi, którzy teraz są dziećmi lub młodzieżą, najnormalniejsze jest robienie jak najwięcej rzeczy online. Są do tego tak przyzwyczajeni, naprawdę nie mogę sobie wyobrazić, że nagle przestaną tego chcieć. Jak już dorośli patrzą na nas, gdy opowiadamy dzieciom, że gdy mieliśmy tyle lat co one, nie było Internetu, albo gdy mówimy im, co to jest budka telefoniczna - ledwo nam wierzą, że w ogóle mogliśmy przetrwać tamte czasy.

Napisany przez Feinauer
Cześć,

Jestem również zdania, że bank nie może całkowicie zrezygnować z placówek stacjonarnych. Bank chce przede wszystkim świadczyć usługi, do których należy także pewien poziom obsługi, aby pozostać konkurencyjnym. Ale oczywiście w erze cyfryzacji zawsze dąży się do osiągnięcia bardziej efektywnych procesów biznesowych, a do tego prawdopodobnie należy więcej bankomatów/online bankingu niż rzeczywistego personelu.

Napisany przez Birgit
Ilość oddziałów w przyszłości zależy od popytu. Zastanawiam się, do czego miałbym potrzebować (jako osoba prywatna) przedstawiciela. Mam konto od ponad 30 lat i nigdy nie potrzebowałem kontaktować się z przedstawicielem. W początkowych latach musiałem chodzić do oddziału po pieniądze, ponieważ nie było wtedy bankomatów. Ale od czasu ich pojawienia się, nie widziałbym potrzeby kontaktowania się z przedstawicielem. Gdy obecnie starsze pokolenie wygaśnie, popyt na oddziały będzie niewielki. Obecni dorośli w większości załatwiają praktycznie wszystko online.

Napisany przez brainy
Wielu zwykłych klientów na pewno już nie potrzebuje tradycyjnego banku. konto PayPal lub coś podobnego od Google, Facebooka, Twittera lub Applea oraz karta kredytowa umożliwiająca darmowe wypłaty gotówki wystarcza wielu ludziom już dzisiaj.

Kto potrzebuje lokalnego banku w dłuższej perspektywie?

- ten, kto wpłaca gotówkę, ponieważ prowadzi handel lokalnie
- ten, kto korzysta z skrytki w banku
- ten, kto ma problemy finansowe i kiedy żaden bank internetowy / Auxmoney / Smava itp. nie chce z nimi współpracować, czyli raczej gorsze ryzyko z punktu widzenia banku

Obecnie starsze pokolenie nadal dużo operuje tradycyjnymi przelewami papierowymi. Ze względu na znaczącą presję kosztową za 5 lat będzie znacznie mniej placówek.

Napisany przez maestro
Myślę, że tak. W końcu musimy gdzieś przechowywać nasze pieniądze

Napisany przez EngelMarco
Myślę też, że przez pewien czas nadal będą istnieć. Bezpośredni kontakt z pracownikiem jest nadal bardzo ważny dla wielu klientów.

Napisany przez omega87
Więc moje konto oszczędnościowe w Sparkassen chyba niedługo osobiście zamknę. Po pierwsze, ze względu na opłatę za prowadzenie konta, która moim zdaniem, patrząc na konkurencję, po prostu nie jest już aktualna.

Z drugiej strony zawsze śmieszy mnie, gdy mogę bezpłatnie wypłacić pieniądze w Sparkassen kartą kredytową z innego banku, ale z kartą kredytową Sparkassen wewnętrzną kosztowałoby to opłatę w wysokości 5% (?).

Z pracownikiem banku, jak sądzę, nigdy jeszcze nie rozmawiałem.

Napisany przez Sandokan66
Uważam, że ważne jest, aby można było osobiście spotkać się ze swoim doradcą, a nie tylko komunikować się z nim bezosobowo za pomocą e-maila lub telefonu.

Napisany przez freakfinan
Konsultacja bezpośrednia twarzą w twarz zdecydowanie jest moim zdaniem najlepsza! Dlatego powiem tak, takie formy mają jeszcze przyszłość.

Napisany przez Fini
Zgadzam się całkowicie z Freakfinan. Doradztwo twarzą w twarz jest najlepszym doradztwem. Jednakże myślę, że połowa oddziałów banków może zniknąć, ponieważ coraz więcej osób załatwia wszystko online.

Napisany przez roberto87
Faktycznie zgadzam się, ale zazwyczaj to nie jest doradztwo, a czysta sprzedaż...

Napisany przez ProfFF
Naprawdę szczerze: Bank bez fizycznej siedziby nie byłaby dla mnie. Jeśli coś pójdzie nie tak, zawsze chcę móc złapać kogoś za nos !!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata