Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wohnriester

Napisany przez AT85
Cześć,

mam nadzieję, że możecie mi pomóc z moim pytaniem:

W 2009 roku podpisałem umowę rachunku rachunku mieszkaniowego Riester w BKM (Kasa Budowlana Mainz) (suma budowlana 35 000 €).

Mój doradca wyjaśnił mi umowę w następujący sposób:
Faza oszczędzania; Budowa własnego, np. EFH; Środki trafiają do finansowania; dodatkowe wpłaty (4% rocznego wynagrodzenia brutto + dodatkowe świadczenia) trafiają jako nadpłaty do kredytu.

Obecnie ubiegamy się o działkę i najlepiej zacząć budowę w 2016 roku. Stan konta mieszkaniowego Riester wynosi około 10 000 €.
Jeśli wezmę różnicę między sumą budowlaną a saldem jako kredyt, to będę miał stopę odsetkową w wysokości 4,5% (obecnie niezgodną z rynkiem). Dlatego moje pytanie brzmi, czy powinienem użyć środków na budowę (co nie jest właściwym celem umowy mieszkaniowej Riester) czy też zdecydować się na kontynuację umowy i wykorzystać rachunek Riester jako rachunek emerytalny.

Z góry dziękuję za Wasze rady!!!

Re: Wohnriester

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

w zasadzie termin Wohnriester jest bezsensowny. Właściwie każdą umowę riesterowską można wykorzystać do finansowania. Ale to tak na marginesie.

W istniejącej konfiguracji zdecydowałbym się skorzystać z Riester na emeryturę. Chyba że dodatkowe środki miałyby bardzo duży wpływ na warunki, co raczej nie jest do oczekiwania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata