Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Strata z tytułu niedostępności w razie usiłowania kradzieży

Napisany przez Pano89
Cześć ludzie,

dokładnie miesiąc temu (w nocy z 02.07 na 03.07) próbowano ukraść mój samochód.
Włamywacze włamali się do auta przez zamek po stronie kierowcy i próbowali złamać stacyjkę, na szczęście im się to nie udało.

Teraz przejdźmy do właściwego problemu: 03.07. mój samochód został odholowany, ponieważ stacyjkę przekręcono, więc nie mogę ani uruchomić, ani poruszyć samochodu. Od 03.07. mój samochód znajduje się w pobliskim warsztacie Forda wskazanym przez moje ubezpieczenie.

Niestety do dzisiaj nie dostałem informacji, kiedy samochód będzie gotowy. Wcześniejsze oświadczenie od dealera samochodowego zawsze brzmiało: Części zostały zamówione, ale nie wiadomo kiedy przyjdą i zostaną zamontowane..

Teraz moje właściwe pytanie: Chciałbym ubiegać się o rekompensatę za niedostępność samochodu w moim ubezpieczeniu, ponieważ od ponad miesiąca muszę korzystać z innych środków transportu (autobus/kolej) do pracy. Przeczytałem już, że w przypadku całkowitego kradzieży pojazdu nie przysługuje odszkodowanie za niedostępność.
Czy w moim przypadku mam szansę na rekompensatę za niedostępność samochodu od mojego ubezpieczenia, skoro sam nie jestem odpowiedzialny za ten wypadek i istnieje chęć korzystania z pojazdu.

Czy może to polegać na tym, że sprawca jest nieznany, a moje ubezpieczenie dlatego odmówi rekompensaty za niedostępność?

Mam ubezpieczenie autocasco z Assistance Auto w VGH.

Dane mojego samochodu
Skoda Octavia rocznik 2008
105 KM Diesel
około 70 000 km
Jeśli tak, w jakiej wysokości mogę otrzymać odszkodowanie za niedostępność od mojego ubezpieczenia?

Napisany przez Narrator
Cześć

Jeśli w polisie ubezpieczeniowej jest określone, że korzystasz z samochodu do celów prywatnych i dojazdów do pracy, to możesz złożyć wniosek o zwrot kosztów pociągu lub samochodu zastępczego. Wszystko zależy od tego, ile kosztuje naprawa, czy opłaca się ewentualnie pokryć część kosztów z własnej kieszeni z uwagi na udział własny. Musisz również wziąć pod uwagę, że Twój udział procentowy w składce może wzrosnąć. Chyba że masz klauzulę, która zwalnia Cię od opłat w przypadku szkody...

Nie otrzymasz rekompensaty w postaci bezpośredniej rekompensaty za niekorzystanie.

Napisany przez katalog49

Witaj

jeśli w polisie ubezpieczeniowej jest zapisane, że używasz samochodu do celów prywatnych i dojazdów do pracy. W takim przypadku możesz złożyć koszty za przejazd pociągiem lub za wynajem samochodu zastępczego. To zależy tylko od tego, ile kosztuje naprawa, czy opłaca się ewentualnie dopłacić ze względu na udział własny? Musisz też wziąć pod uwagę, że wzrosną Twoje procenty. Chyba że masz klauzulę dotyczącą bezwypadkowości w razie ustalonych warunków...

Bezpośredniego zwrotu kosztów związanych z wynajęciem pojazdu zastępczego w formie ryczałtu nie otrzymasz.

Przepraszam. Ale jeśli ma się tak niewielką wiedzę na temat ubezpieczenia samochodu, lepiej zrezygnować z takich porad i komentarzy.

Pomijając fakt, że w przypadku prywatnego użytkowania samochodu lub podróży do pracy w razie długiego pobytu w warsztacie koszty związane z innym środkiem transportu są mało prawdopodobne, trudno przypuszczać, że pytający straci swoją zniżkę za bezszkodową jazdę ze względu na szkodę z ubezpieczenia od szkód częściowych.

Napisany przez katalog49
Potrzeba kompensacji za utracone korzyści występuje tylko w przypadku szkody sprawczej. W ubezpieczeniu komunikacyjnym nie ma takiej możliwości.

Napisany przez Narrator
Bardzo dziwne, dlaczego dostałem kradzież w moim pojeździe. Prawdopodobnie ubezpieczyciel również nie miał pojęcia... Mój błąd dotyczył procentów, dotyczy to tylko sytuacji, gdy samemu coś spowodowaliśmy. Ponadto istnieje informacja o sposobie użytkowania pojazdu ;-)

Napisany przez Matthew Pryor
Co jest nie tak z procentami, popełniłem błąd, to dotyczy tylko sytuacji, gdy sam coś spowodowałeś.

Nie, w procentach są także w ubezpieczeniu od szkód własnych. Nie trzeba koniecznie coś samemu spowodować, ponieważ ubezpieczenie od szkód własnych obejmuje także szkody wandalizmu. W takim przypadku należy szczególnie uważać, aby nie spowodować niczego samemu, w przeciwnym razie grozi wyłączenie z ubezpieczenia.

Napisany przez katalog49

Nie, procenty występują także w ubezpieczeniu komunikacyjnym "Vollkasko". Nie trzeba koniecznie mieć własnej winy, ponieważ ubezpieczenie "Vollkasko" obejmuje także szkody spowodowane wandalizmem. W tym przypadku należy szczególnie uważać, aby nie mieć własnej winy, w przeciwnym razie grozi wyłączenie z ubezpieczenia.

Opisanie uszkodzeń w wyniku próby kradzieży pojazdu dotyczy szkód z tytułu ubezpieczenia komunikacyjnego "Teilkasko". Nie ma to nic wspólnego z wandalizmem (dzięki Bogu). Przekręcenie klucza jest bezpośrednio związane z próbą kradzieży. Gdyby fotele zostały rozcięte, tylko "Vollkasko", jeśli jest dostępne, wypłaciłoby świadczenie z obciążeniem zdolnością do bonifikacji składki.

Napisany przez Matthew Pryor
Po prostu przeczytaj, na co odnosi się moje zgłoszenie. Jestem doskonale zaznajomiony z szkodami objętymi ubezpieczeniem komunikacyjnym na pełną lub częściową wartość pojazdu.

Napisany przez katalog49

Po prostu przeczytaj, do czego odnosi się mój post. Jestem doskonale zaznajomiony z tym, jakie zdarzenia szkodowe objęte są ubezpieczeniem AC lub OC.

Dlaczego nie miałbym przeczytać odniesienia. To nie była krytyka, lecz uzupełnienie dla pytającego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata