Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Informacje bankowe przy umowie najmu

Napisany przez Lena2010
Cześć wszystkim,

obecnie szukam mieszkania, a nowy właściciel potrzebuje informacji bankowej.

Mam kredyt w moim banku domowym i mam debet. Korzystam z niego, ale nie przekraczam limitu.

Czy nowy właściciel zostanie poinformowany o tych informacjach? Czy te informacje prowadzą do negatywnej informacji bankowej?

Co jeszcze jest o mnie zawarte w tej informacji bankowej?

Być może ktoś może mi pomóc, bardzo chcę zdobyć to mieszkanie.

Bardzo dziękuję.

Napisany przez katalog49
Zobacz na Wikipedii informacje odnośnie Bankauskunft (przykład):

Relacje biznesowe
10 Osoba/Firma, o którą pytamy, jest naszym klientem
12 Relacja biznesowa istnieje od ... lat
14 konto jest prowadzone zgodnie z uzgodnieniami

Prowadzenie konta
25 Nie posiadamy informacji o dodatkowych kontach
32 W przeszłości nie było dużego zadłużenia lub było ono minimalne
33 Nie ma oczekiwanej nowej zadłużenia

Nieruchomości
54 Klient posiada nieruchomość
55 Nieruchomość jest obciążona hipoteką
57 Nieruchomość jest głównie wykorzystywana prywatnie

Dla wynajmujących punkt 14 jest istotny. Kto przestrzega umów, raczej też zapłaci czynsz.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli chodzi o kredyt lub debet, nie martwiłbym się. Większość najemców ma kredyt lub debet.
Chodzi raczej o to, czy mają Państwo negatywną historię kredytową w Schufa, czy wszystko idzie swoim sprawiedliwym torem.

Napisany przez Lena2010
Cześć Katalog49,

Dziękuję za odpowiedź. Czy bank rozumie pod pojęciem zgodnie z ustaleniami, że mam kredyt i debet? Każdego miesiąca spłacam kredyt. Debet został mi ustawiony przez bank bez mojego życzenia. Korzystam z niego, ale nie przekraczam limitu. Czy to uważane jest za zgodnie z ustaleniami?

Pozdrowienia i dzięki.

Napisany przez Lena2010
Cześć, Pracowniku Banku,

Dziękuję również za odpowiedź.

Czy mam się martwić, jeśli mam zarówno kredyt, jak i debet, którego używam?

Czy te informacje są przesyłane do właściciela mieszkania? I jeśli tak, czy również wysokość kredytów? Czy właściciel komunikuje te dane jawnie? Chcę wynająć mieszkanie z partnerem, a on nie wie o kredycie i o tym, że korzystam z debetu. Chciałbym, żeby tak pozostało.

Nie miałem nigdy negatywnych wpisów w Schufa i obecnie też ich nie mam. Według ostatnich informacji, są tylko pozytywne elementy dotyczące mnie.

Dziękuję jeszcze raz z góry!

Napisany przez katalog49
[cytat=Lena2010">
Cześć Katalog49,

dzięki za odpowiedź. Czy bank rozumie pod pojęciem "zgodnie z ustaleniami", że mam kredyt i debet? kredyt spłacam co miesiąc. A od Banku został mi udzielony debet automatycznie. Korzystam z niego, ale nie przekraczam limitu. Czy to uznawane jest za zgodne z ustaleniami? Pozdrowienia i wielkie dzięki.
[/cytat]
kredyt oraz udzielenie debetu to umowne ustalenia. Dopóki działasz zgodnie z tymi umownymi ustaleniami - spłacasz raty kredytu i operujesz w obrębie debetu - Twoje zachowanie jest zgodne z ustaleniami.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak właśnie jest. @Lena, proszę, nie martw się o debet lub kredyt. Jest jeszcze tysiące innych najemców, którym jest dokładnie tak samo.

Napisany przez Lena2010
Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi.

@ Bankkaufmann:

Muszę niestety zapytać ponownie. Bardzo wstydzi mnie moja sytuacja finansowa i nie chcę jej ujawniać mojemu partnerowi, z obawy i wstydu.

Dlatego jeszcze raz moje pytanie: czy potencjalny wynajmujący otrzymuje informację od mojego banku (Berliner Sparkasse), że mam kredyt i debet? I jeśli tak - czy zostanę zapytany o to?

Jeszcze raz serdecznie dziękuję!

Napisany przez credere
Informacja o kwocie nie jest podawana. Wypowiedzi są ogólnikowe, na przykład udzielono kredytu niezabezpieczonego. Oznacza to po prostu, że bank wierzy w Twoją zdolność kredytową i na tej podstawie udzielił kredytu.
Ponadto są też takie wypowiedzi jak Rachunki prowadzone są w ramach ustalonym - oznacza to, że istnieje limit debetowy na koncie, którego klient korzysta maksymalnie do wysokości debetu.

Pozdrowienia

Napisany przez Birgit
Cześć, Lena, czy zamierzasz zamieszkać z chłopakiem w mieszkaniu? Jeśli tak, powinien mieć świadomość twojej sytuacji finansowej. Jednakże zdecydowanie zalecam, aby tylko jeden z was był wymieniony w umowie najmu. Jeśli obaj jesteście wymienieni, to też tylko razem możecie wypowiedzieć umowę najmu (w przypadku ewentualnego późniejszego rozstania). Jeśli któryś z was chce zatrzymać mieszkanie, drugi nie może wyjść z umowy najmu i nadal jest zobowiązany do płacenia czynszu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata