Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Podstawy ETF-ów WHEN Przykładowe obliczenie sumy wypłat)

Napisany przez FranzFiskus
Witam na forum i dziękuję na początek wszystkim, którzy udzielają tutaj bardzo cennych wskazówek. W jakiś sposób ufam temu forum bardziej niż jakimkolwiek podejrzanym doradcom finansowym (wiedząc oczywiście, że i tacy mogą tu krążyć i prawdopodobnie tak jest...) ;-)

Myślę, że mam ten sam problem co wielu ludzi: chcę zainwestować pewne pieniądze, ale nie jestem pewien, jaka jest najlepsza alternatywa. Osobiście zastanawiam się nad ETF-ami (funduszami indeksowymi), ponieważ uważam je za jedną z najlepszych form inwestowania. Jednak jako laik trudno mi oszacować, jak dochodowy jest ten czy inny fundusz indeksowy wypłacający dywidendy.

Bardzo bym był wdzięczny, jeśli ktoś z forum mógłby mi przedstawić prosty przykład obliczenia oczekiwanych przychodów lub skorygować ewentualne błędy w moim poniższym obliczeniu oraz ewentualnie je wyjaśnić. Nawet jeśli w końcu okaże się to tylko szacunkowe obliczenie, to pomogłoby mi (a być może także wielu innym) zrozumieć, jak dokładnie oblicza się taką wypłatę dywidendy.

Jako przykład proponuję klasyczną sytuację: fundusz indeksowy wypłacający dywidendy, który śledzi indeks DAX:

Deka DAX (wypłacający dywidendy) UCITS ETF (ISIN DE000ETFL060, WKN ETFL06)

Według internetu cena wynosi EUR 47,88 (czyli za jedną jednostkę czy akcję?)
Źródło: https://www.justetf.com/de/etf-profi...n=DE000ETFL060

Załóżmy, że chcę zainwestować kwotę 50.000,- EUR, co pozwoliłoby mi zakupić 1044 jednostki. Opuszczamy koszty związane z zakupem jednostek dla uproszczenia. Mam konto w Consors Bank z odpowiadającym mu rachunkiem maklerskim, na którym nie ponoszę żadnych opłat.

(Czy ktoś mógłby oszacować realną wartość takich dodatkowych kosztów przy zakupie w tej wysokości?)

Załóżmy teraz, że zainwestowałem te 50.000,- EUR w ten fundusz indeksowy (a koszty dodatkowe opłacone osobno, nie odliczane od kwoty inwestycji), wtedy mógłbym oczekiwać wypłaty (o ile rentowność na to pozwala). Według tabeli wypłat dywidend internetowych, we wrześniu 2015 wypłacono 0,31 EUR od jednostki (prawda?).
Źródło: https://www.justetf.com/de/etf-profi...&tab=dividends

Przeliczając, że zakupiłem 1044 jednostki, otrzymałbym teoretycznie 323,64 EUR wypłaconych. Jednak muszę odliczyć podatek od kapitałowego przychodu (25%), co daje nam kwotę 242,73 EUR, którą ostatecznie otrzymałbym zaksięgowaną na moim koncie. Czy to jest poprawne?

W tym kontekście byłbym wdzięczny, jeśli ktoś mógłby zrozumiale wyjaśnić pojęcie rentowności dywidendowej, która według internetu wynosi 1,46 EUR. Nie do końca zrozumiałem tę wartość.

Za wasze zaangażowanie chciałbym z góry serdecznie podziękować!

Pozdrowienia
Franz

Re: Podstawy ETF-ów WHEN Przykładowe obliczenie sumy wypłat)

Napisany przez brainy
ETF wypłaca maksymalnie 4 razy w roku. 1,46 / 47,84 = 3,05% (bez uwzględnienia 4. kwartału)

Podatek jest pomijany.

Podatek można odliczyć za pomocą dyspozycji zwolnienia, jeśli posiada się jeszcze wolne kwoty.

Wszystko to jest oceną przeszłości, jeśli teraz giełda osłabnie...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata