Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie przebudowy/remontu

Napisany przez biscoteria
Cześć wszystkim.

Ponieważ jestem kompletnie nieobeznany w sprawach finansowych, zwracam się do Was z nadzieją otrzymania kilku informacji.

Mieszkam samotnie i moje miesięczne zarobki wynoszą około 1400€ netto. Mieszkam z rodzicami w domu. Nadszedł czas na przeprowadzenie kilku prac w domu. Wymiana instalacji, okien, przeróbki z myślą o osobach niepełnosprawnych.

Większość prac chcę wykonać samodzielnie. Niektóre zadania, takie jak przemieszczenie licznika prądu, oczywiście zostaną wykonane przez fachowca. Przybliżona kalkulacja pokazała, że koszty wyniosą około 50 000€. Jednak nigdy nie wiadomo, co jeszcze może się pojawić, dlatego chciałbym skorzystać z kwoty 75 000€.

Właścicielami domu są moi rodzice. Jednakże nie są już najmłodsi i mój ojciec ma problemy ze zdrowiem. Dlatego na razie nie planuję przepisywania nieruchomości na moje nazwisko. Nie chcę też, żeby oni brali kredyt. Ostatnio zapytałem w banku, jakie są możliwości. Czy ewentualnie zażycie kogoś jako poręczyciela (w tym przypadku moich rodziców, którzy posiadają dwie nieruchomości) byłoby możliwe. Bankier odparł od razu, że to nie wchodzi w grę. Jako opcję zaproponował finansowanie z wykorzystaniem budżetu budowlanego. Jednakże chciałby zaprosić na spotkanie doradcę zajmującego się finansowaniem budowlanym.

Jak już wspomniałem, nie mam pojęcia o finansach (mam wystarczające umiejętności, aby prowadzić swoje konto).

Jeśli ma to znaczenie, miesięcznie przewidziałem około 400€/450€ na spłatę rat.

Może ktoś z Was mógłby mi udzielić kilku wskazówek. Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
biscoteria

Re: Finansowanie przebudowy/remontu

Napisany przez 6Bankkaufmann
To jest już bezczelność, gdy doradca mówi Ci, że coś nie jest możliwe, ale jeśli tak, to finansowanie wstępne umowy oszczędnościowej. To absolutna bzdura, jeśli doradca finansowy tak mówi. W dobie niskich stóp procentowych można również zaciągnąć bezpośrednie pożyczki hipoteczne. W szczegółach ważne jest, czy masz obecnie jakieś kredyty (bieżące) i czy Dom jest obciążony w księdze wieczystej. Jeśli nie masz obecnie żadnych kredytów i Dom jest wolny od obciążeń, możesz finansować 75 000 EUR w obecnie korzystnych warunkach.
Najlepiej zmień partnera bankowego od razu.
I nie musisz tego przepisywać w księdze wieczystej.
Oczywiście, Twoi rodzice muszą być obecni przy dokonywaniu wpisu hipoteki u notariusza, jeśli ma być to zabezpieczenie dla banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata