Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie kosztów pobocznych zakupu, ale jednocześnie wniesienie kapitału własnego.

Napisany przez Soen90
Cześć wszystkim!

Chciałbym kupić mieszkanie na własność i zdecydowanie wnioskować o wkład własny.
Zauważyłem na stronie KFW, że istnieje możliwość finansowania kosztów dodatkowych związanych z zakupem.
Przy zapytaniu o ten punkt w kilku bankach otrzymałem jedynie odmowy.
Wtedy przyszedł mi do głowy pomysł, że jeśli można sfinansować cenę zakupu + koszty dodatkowe i wprowadzić na przykład 20% kapitału własnego, bank ma o wiele większe zabezpieczenie niż w przypadku całkowitego finansowania kosztów dodatkowych.
Czy się mylę? Czy w ogóle możliwe jest sfinansowanie kosztów dodatkowych i dostarczenie w tym kontekście kapitału własnego?
Kwota kredytu byłaby wyższa, a udział procentowy kapitału własnego oraz oprocentowanie byłoby niższe.
Całkowite finansowanie nie jest dla mnie interesujące.

Pozdrowienia!

Re: Finansowanie kosztów pobocznych zakupu, ale jednocześnie wniesienie kapitału własnego.

Napisany przez BenniG
Cześć, nie do końca zrozumiałem twoje pytanie.

Istnieje wartość zabezpieczenia kredytowego oraz potrzebna kwota finansowania.

Wartość zabezpieczenia kredytowego wynosi na przykład 200.000 € (cena zakupu 150.000 €, a w większości banków 50% kosztów renowacji, czyli 50.000 € z 100.000 €).

Potrzebna kwota finansowania wynosi teraz 265.000 € (cena zakupu 150.000 € plus koszty dodatkowe zakupu około 15.000 € plus koszty renowacji 100.000 €).

Dlatego musiałbyś wnosić 65.000 € kapitału własnego, aby otrzymać pełne finansowanie. Nie ma znaczenia, czy jest to cena zakupu, koszty renowacji czy koszty dodatkowe zakupu.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, w przypadku pełnego finansowania wszystkich kosztów - bez kapitału własnego - oprocentowanie bankowe jest zazwyczaj wyższe. Pełne sfinansowanie jest jednak zawsze możliwe przy dobrej zdolności kredytowej/dochodach. Im więcej kapitału własnego, tym łatwiej. Jednak tylko niewiele banków finansuje wszystko (cenę zakupu, podatek od nieruchomości, prowizję dla pośrednika, notariusza)

Napisany przez Soen90
Dziękuję za odpowiedzi!

Moje pytanie jest uproszczone:
Czy możliwe jest sfinansowanie nieruchomości na przykład kwotą 100 000 € + około 14 000 € kosztów nabycia w całości?
Oznacza to wzięcie kredytu w tym przykładzie na kwotę 114 000 € i wykorzystanie na nim kapitału własnego. Na przykład wniesienie 5% kapitału własnego do kwoty 114 000 €. To wyniosłoby 5 700 €.

Czy kapitał własny może być użyty wyłącznie na czystą kwotę kredytu dla nieruchomości?

Pozdrowienia

Napisany przez BenniG
Twój WK płynie do finansowania, a to, co nim pokrywane jest nieistotne.

Cena zakupu nieruchomości, o ile odpowiada ona wartości, jest zwiększana w przeciwieństwie do kosztów dodatkowych związanych z zakupem.
Jeśli teraz musisz wziąć kredyt na 110 000 € dla nieruchomości o wartości 100 000 €, znajdziesz odpowiedni bank, ponieważ jak mówi bankowiec, ryzyko dla banku znacząco się zwiększa.

Co się stanie, jeśli zbankrutujesz, a bank sprzeda nieruchomość za wartość rynkową?
Bank zostaje z 10 000 € reszty kosztów dodatkowych i kosztów sprzedaży.

Napisany przez Soen90
Tak ogólnie rzecz biorąc, zgadzam się z tobą, ale zakładając, że wniosę 20% kapitału własnego, czyli 22 000€, do finansowania. W rezultacie ryzyko dla banku jest znacznie zmniejszone, czyż nie?

Napisany przez BenniG
Nie, to jest prawda.
Im większą kwotę własną wniesiesz na potrzeby finansowania, tym mniejsze ryzyko dla banku i niższe oprocentowanie.

Jeśli chciałbyś teraz mieć finansowanie wynoszące 80%, musiałbyś jednak wpłacić 34 000 € (14 000 € koszty dodatkowe i 20 000 € z ceny zakupu)

Napisany przez NaTwoim13
Co to pomoże autorowi wątku? Niestety, on nie zrozumiał zasady, niestety, ale nie tylko on!

Koszt zakupu, wszystkie planowane modernizacje i remonty - najlepiej opracowane i potwierdzone przez architekta - własny udział w pracach (obniżający wartość obciążenia, dlatego ten element należy najpierw dodać), to razem daje wartość obciążenia/wartość pretransakcyjną. Do tego dodaje się koszty nabycia, takie jak notariusz, księga wieczysta i ewentualnie pośrednik, a na przykład również pozycje niewzmacniające wartości, takie jak meble, odsetki budowlane itp. To daje całkowite koszty. Z całkowitych kosztów odejmujemy teraz pracę własną i kapitał własny, co daje potrzebę finansowania. Tę ustaloną potrzebę finansowania dzieli się przez wyznaczoną wartość obciążenia, co daje stopień obciążenia. Dla tego dzieli się potrzebę finansowania przez wartość obciążenia, co daje stopień obciążenia, a na tym opiera się warunki, ale również prawdopodobieństwo zobowiązania się, które z kolei jest determinowane przez możliwości wyboru banków. Być może teraz jest jasne, dlaczego ma sens wybór niezależnego pośrednika finansowego jako partnera, ponieważ ma on wszystkie banki w swojej ofercie, wszystkie! A jeśli jest dodatkowo dobry, przygotowuje indywidualną koncepcję, prezentuje ją w odpowiedni sposób, udowadnia ją lub sprawia, że jest udowodniona i przedstawia ją profesjonalnie bankowi do jego oceny. To ostatnie tylko tak a propos.

Możliwe, że wiele banków uwzględnia tylko 50% wartości dodanej modernizacji i remontu, ale czy to takie istotne? Istnieją także takie, które uwzględniają to w 100%, a jeśli nakłady na remont są wysokie, należy to uwzględnić przy wyborze banków, ponieważ jeśli uzyskam tylko 2 oferty lokalne i obie banki ustalą - ponieważ te działania są mniejszej wartości - tak duże obciążenie i generują złe warunki lub nawet odmawiają, to należę do przegranych. Przy dużej liczbie banków oferujących finansowanie nieruchomości zawsze ważne jest uwzględnienie, która bank jest najbardziej odpowiednia dla mojego planu. W zależności od wytycznych, jeden bank może być właściwy, ale w innej sytuacji ten sam bank może oferować gorsze warunki. Zwłaszcza jeśli dostępnych jest niewiele środków własnych i wymagane jest wiele modernizacji i remontów, warto gruntownie zbadać rynek, wyniki mogą się tak różnić, że można być tylko zdziwionym i przestać rozumieć temat lub nie móc już zrozumieć warunków.

Wszystko to w zasadzie bardzo proste, gdy finansowanie jest rzetelnie przygotowane, koncepcja opracowana indywidualnie, odpowiedni i odpowiedni bank, podany w klarowny i logiczny sposób, a już można osiągnąć cel!

Napisany przez Soen90
Zasada została przez mnie zrozumiana.. Teraz korzystam z ich specjalistycznych terminów.

Moje pytanie dotyczyło jedynie tego, czy mogę sfinansować całkowite koszty (w tym koszty dodatkowe)?
Dotychczas nie znalazłem informacji od banków, które mówią, że całkowite koszty (z kosztami dodatkowymi) mogą być finansowane.. (To finansowanie z kapitału własnego na całkowite koszty!!)

Jeśli to możliwe, czy istnieje lista banków, które to robią?

Nie chciałem wiedzieć więcej.

Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie mam dostępnego zestawienia, w którym jest to przejrzyście przedstawione :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata