Na pewno to się przyjemnie czyta....
Ale na razie pozostanę przy Sino-Forest, chociaż nie zaszkodziłoby dodać certyfikatów do zdrowego urozmaicenia.
-------------------------------------------------------------
Surowce: Czy inwestowanie w drewno ma sens? 21 listopada 2006 7:33
Nie wiem, jak ty się czujesz, ale ja osobiście mam słabość do mebli z prawdziwego drewna. Niestety, obecnie trzeba naprawdę sporych zysków na giełdzie, aby na przykład móc sobie pozwolić na sypialnię z litej buczyny. Jeśli produkty są tak drogie, to czy branża drzewna nie powinna świetnie zarabiać? Z tego punktu widzenia inwestycja w ten sektor byłaby świetnym pomysłem. Na pewno tak myśleli twórcy instrumentów pochodnych w HSBC Trinkaus & Burkhardt oraz szwajcarskiej UBS. Efektem tego były dwa koszyki drewna (WKN TB0KWA / UB9TMB), odzwierciedlające wyniki dziesięciu lub piętnastu gigantów branży drzewnej.
Zwrotność i ekologia połączone!
Jednak ktoś myśli teraz, że te firmy to bandyci tropikalnych lasów, bardzo się myli. Drzewa tropikalne są uprawiane na specjalnie wydzielonych plantacjach, a za ścięte drzewo sadzi się nowe. To zasada konsekwentnej rekultywacji, która w znacznym stopniu funkcjonuje już w wielu częściach Europy, Stanów Zjednoczonych, Kanady i Australii. Dzięki temu branża drzewna wnosi ważny wkład w globalną ochronę klimatu. Bo drzewa redukują poziom CO² w atmosferze. Wreszcie inwestycja dla bogatych hipisów z lat 60., dla których ważniejsza jest poprawność polityczna niż brudny pieniądz? Wcale nie! W przeciwieństwie do czasem mocno dotowanych firm energii wiatrowej i słonecznej, branża drzewna osiąga znaczące zyski samodzielnie. Eksperci przewidują średni stabilny wzrost zysków między siedmioma a dwunastoma procentami rocznie. Dla ostrożnych inwestorów korzystna może być także bardzo niewielka korelacja z innymi klasami aktywów, jak zwykłe akcje czy obligacje. Sektor praktycznie nie doświadczył większych korekt w dół w ciągu ostatnich 35 lat. Więc dobre perspektywy dla inwestorów w drewno.
Wciąż rosnące zapotrzebowanie!
Może nawet coś więcej w końcu wyniknie. Przecież zapotrzebowanie na drewno powinno nadal dynamicznie wzrastać w nadchodzących latach. W szczególności w wschodzących krajach Azji i Europy Wschodniej zapotrzebowanie na papier, drewno budowlane i meble powinno wyraźnie wzrosnąć. Podczas gdy na przykład obywatel amerykański zużywał w roku 2003 około 300 kilogramów papieru, Chińczyk zużywał tylko dziesiątą część tej ilości. To pokazuje ogromny potencjał popytu, jaki istnieje na rynkach wschodzących. W sumie wspomniane certyfikaty nadają się nie tylko dla ekologów, ale także stanowią sensowne uzupełnienie dla każdego zróżnicowanego portfela inwestycyjnego!
https://www.rohstoff-trader.de
-------------------------------------------------------------
Pozdrowienia