Serwus,
ja jestem zadowolony z Banku Sparda. O Boże, co to jest 8,45 € / rok (u mnie 2x) za kartę EC? Jest napisane, że jest tam opłata.
Prawdą jest jednak, że gęstość bankomatów w Niemczech jest rzadka. Dlatego mam także kartę MasterCard od Sparda, z której mogę wypłacać pieniądze na całym świecie za jedyne 1
euro opłaty.
20 € opłaty za MC to nie wielki koszt... po obrocie 2500 € / rok otrzymam tę kwotę zwrotnie.
Zdarzyło mi się już, że chciałem wypłacić pieniądze w innym mieście. Bankomat Sparda był uszkodzony, wtedy wypłaciłem pieniądze kartą MC z dowolnego bankomatu i po telefonie do Sparda otrzymałem zwrot opłaty w wysokości 1 €.
Muszę sprawdzić, co się stanie, gdy zadzwonię i powiem, że w promieniu 50 km nie ma bankomatu Sparda... prawdopodobnie zwrócą mi również ten 1
euro.. ^^
Inne banki, które reklamują darmowe karty itp., mogą mieć w sobie jeszcze ukryte opłaty.
A kto powiedział, że zawsze są dostępne darmowe karty? Wtedy co chwilę trzeba by zmieniać
konto płacące...
Mogę mówić tylko za siebie, jestem zadowolony z Banku Sparda. Zarówno w kontaktach osobistych, jak i telefonicznych, zawsze są mili...