Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: ubezpieczenie rozwiązuje umowę po wystąpieniu szkody.

Napisany przez marcel_002
Z powodu kradzieży nawigacji AllSecure anulował mi ubezpieczenie częściowe i całkowite. Wysokość szkody to 5000 €. Następnie złożyłem zapytanie w Huk24, gdzie ubezpieczyłem samochód mojej żony. Teraz otrzymałem polisę ubezpieczeniową. Ubezpieczają mnie bez dopłaty, więc miałem szczęście.
Teraz zdałem sobie sprawę, że od 21.03.16 mam dwie polisy OC.
Czy mogę zrezygnować z AllSecure? Mam jeszcze otwartą szkodę OC z 08/2015. Dotychczas nie została ona rozliczona, więc nie otrzymałem jeszcze żadnego pisma dotyczącego wysokości szkody. Posiadam tylko pismo od ubezpieczyciela z numerem szkody i zostałem cofnięty z SF8 na SF1 na przełomie roku.
Co teraz?

Napisany przez BenniG
Więc fakt, że ubezpieczyciel może odwołać tylko pojedyncze części twojego ubezpieczenia, jest interesujący.
Czy anulowali Państwo umowę bez wypowiedzenia?
Co masz na myśli mówiąc Ubezpieczają mnie bez dopłaty?

Twoje doświadczenie zgadza się jednak z moim krótkim epizodem, który miałem z tą firmą ubezpieczeniową ostatnio.

Zamówiłem samochód, który miał być dostarczony w pierwszym kwartale 2016 roku. Ze względu na korzystne stawki, z powodu dużego ruchu zmian, w październiku porównałem ubezpieczenia za pośrednictwem Check24, a dla SF16 (OC/AC (nie ma wyboru wyższego ze względu na mój wiek, mimo że faktycznie mam już SF18 mając 29 lat)) cena AllSecure wyniosła 280 € jako zwycięzca pod względem stosunku ceny do jakości.
Dodatkowo skorzystałem z kuponu o wartości 30 €, który Check24 zwrócił mi po rejestracji pod koniec stycznia.
Otrzymałem dane ubezpieczenia, gdzie mój imię Bennjamin (tak, wiem, że Benjamin to bardzo rzadkie i całkowicie inaczej zapisane imię) zostało pomylone, a obliczenia odbywały się na bazie SF16.
No cóż, po krótkim telefonie (przez długi czas oczekiwania) sprawa wydawała się załatwiona.
18 lutego otrzymałem polisę ubezpieczeniową. Nazwisko nadal było nieprawidłowe, ale SF było poprawne, a składka nagle wyniosła 320 €.
Czyli o 2 klasy wolności więcej i o 40 € (ponad 14%) wyższa składka
Znowu spróbowałem zadzwonić do AllSecure, ale po 5 minutach po prostu się rozłączyli. Szybko dodzwoniłem się do Check24. Pracownik odpowiedzialny stwierdził, że to niemożliwe, ponownie sam przeprowadził porównanie i teraz kwota wynosiła 300 €.
Mimo to upierałem się przy 280 €. Dlatego zadzwonił osobiście do AllSecure i dowiedział się, że moje zgłoszenie telefoniczne w sprawie zmiany nazwiska i klasy zniżek spowodowało, że nie zawarłem umowy na podstawie tarifu Check24, tylko na ich indywidualny tarif klienta.
Ponieważ ubezpieczyciel trzymał się ceny, tego samego dnia złożyłem odwołanie. 5 dni później pobrali mi 320 € mimo to.
Przelew zaksięgowałem 14 dni po odwołaniu i powiadomiłem o tym e-mailem. Dziś (6 dni później) otrzymałem 300 € od firmy - ale najprawdopodobniej będę musiał ponownie zwrócić 320 €.

Więc mój samochód był ubezpieczony w AllSecure od 27 stycznia do 18 lutego.
Za to zapłaciłem 20 € i otrzymałem zwrot 30 € z kuponu - logiczne!

Teraz jestem z powrotem w moim poprzednim ubezpieczeniu, HUK24 w SF18 i płacę 300 €.

Napisany przez uwehaensch
Szanowny marcel_002 i BenniG, Przepraszam, ale mam bardzo ograniczone współczucie dla Państwa. To typowe, najpierw oszczędność jest fajna (Zwycięzca w kategorii stosunek ceny do jakości w Check24 - no jasne), a potem ktoś już pomaga z tego lub innych forów. Check24 jest przecież pośrednikiem ubezpieczeniowym, który powinien w pełni pomóc, ale cóż, akurat teraz toczy się proces dotyczący obowiązków pośrednika.

Gdybyście wydali choć o 20 euro więcej, waszym partnerem byłby pośrednik ubezpieczeniowy, który spełnia swoje obowiązki przed, w trakcie i po zawarciu umowy, a prawdopodobieństwo, że takie rzeczy jak opisane, będą miały miejsce, byłoby znacznie mniejsze.

Napisany przez BenniG
Ale jest o wiele łatwiej wpisać stronę internetową i wyszukać odpowiednie ubezpieczenie samochodu, trzy tygodnie później odpowiedniego dostawcę energii elektrycznej, a znowu trzy tygodnie później dostawcę telefonii, niż iść z sprawą A do pośrednika B, z sprawą C do pośrednika D itd.

Nie akceptuję tego, że ubezpieczyciele, banki, dostawcy surowców żądają od klientów swoich marzeń cen. Chętnie korzystam z bonusu dla nowych klientów.

Napisany przez katalog49

Ze względu na kradzież nawigacji AllSecure anulowało moje ubezpieczenie AC i OC. Wysokość szkody wynosi 5000 €. Następnie złożyłem zapytanie w Huk24, gdzie ubezpieczyłem samochód mojej żony. Teraz przysłali mi polisę. Ubezpieczają mnie bez dopłaty, miałem więc szczęście.
Teraz zauważyłem, że od 21.03.16 mam dwa ubezpieczenia OC
Czy mogę zrezygnować z AllSecure? Mam jeszcze otwarte roszczenie OC z 08/2015. Dotychczas nie zostało ono jeszcze rozliczone, nie otrzymałem więc żadnego pisma dotyczącego wysokości szkody. Mam tylko pismo od ubezpieczyciela z numerem szkody i zostałem cofnięty z SF8 na SF1 na przełomie roku.
Co teraz?

Warunki umowy Allsecure mówią, że albo oni, albo ubezpieczony mogą zrezygnować z poszczególnych branż (OC/AC/ASR) oddzielnie. Jednakże w takim przypadku, zarówno z jednej, jak i drugiej strony, można zrezygnować ze wszystkich branż oddzielnie.

Jeśli termin wciąż nie minął, możesz teraz także zrezygnować z OC. Musi to jednak nastąpić w ciągu 2 tygodni od otrzymania wypowiedzenia. Musisz teraz sprawdzić, czy termin wciąż jest aktualny.

Jeśli tego versäumt hast, będzie interesującym przypadkiem. Wówczas Allsecure ma starsze prawa. Wtedy OC wróci do nich, a kasko pozostanie w HUK. Ale w HUK z pewnością będą wdzięczni, że ponoszą ryzyko tylko w zakresie kaski. Można być naprawdę ciekawym, jak oni zareagują.

Napisany przez katalog49

Szanowny marcel_002 i BenniG, przykro mi, ale mam tylko bardzo ograniczoną sympatię dla was. To typowe, najpierw oszczędność jest fajna (Zwycięzca w kategorii cena/jakość w Check24 - no jasne) a potem ktoś z tego lub innych forów już pomaga. Check24 to jednak pośrednik ubezpieczeniowy, który powinien kompleksowo pomagać, ale moment, właśnie trwa proces względem obowiązków pośrednika.

Gdybyście, o ile w ogóle, wydali o 20 euro więcej, waszym kontaktem byłby pośrednik ubezpieczeniowy, który wypełnia swoje obowiązki przed, w trakcie i po zawarciu umowy, a prawdopodobieństwo zaistnienia takich sytuacji jak opisane jest znacznie mniejsze.

Spójrzcie na posty BennyG. Merytorycznie poniżej krytyki. Ale potrafi dobrze jeździć samochodem. Ma już 29 lat i SF 18. HUK24 oczywiście zupełnie tego nie zauważa. Ale teraz przeprowadzą analizę odnośnie Benjamina z Sandhausen i SF 18. To będzie na pewno ekscytujące!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata