Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: konto na 0 - Czy bank może mimo to coś zrobić?

Napisany przez katlr
Cześć wszystkim!

To może brzmieć jak głupie pytanie, ale abstrakcyjność konta sprawia, że czuję się niepewnie co do udzielenia odpowiedzi.

Zmieniłam na uczciwy bank, aby nie wspierać spekulacji żywnościowej, produkcji broni, itp. moimi pieniędzmi.

W banku (o którym nie mam pewności, czy zajmuje się wymienionymi wyżej dziedzinami), który oferuje bezpłatną kartę VISA i bezpłatne wypłaty pieniędzy z bankomatów na całym świecie, nadal mam konto o saldzie 0, które chcę użyć tylko w przypadku nagłego potrzebowania wypłaty pieniędzy tam, gdzie nie ma bankomatu mojego uczciwego banku w pobliżu.

Moim pomysłem było, że ten bank nie może nic zrobić z moimi pieniędzmi, ponieważ nie ma tam żadnych środków. Ale czy to naprawdę jest prawda? Czy raczej samo istnienie konta na moje imię daje bankowi większe pole do spekulacji itp.?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Katja

Napisany przez 6Bankkaufmann
Bank nie może spekulować na twoim imieniu, Katjo. Jeśli nie ma pieniędzy, to nie ma pieniędzy.

Napisany przez credere
Bank nie może ani nie powinna spekulować pieniędzmi znajdującymi się na rachunkach bieżących klientów - dlatego pytanie o sens takich spekulacji jest nieważne.

Skąd jednakże wziąć pomysł, że bank ma elastyczność do spekulacji tylko dlatego, że istnieje nieużywane konto?? Wręcz przeciwnie, nawet nieużywane konto generuje dla banku koszty związane z IT, produkcją/kosztami wysyłki kart itp.

Oznacza to, że otwierając konta w każdym nieuczciwym banku i nie korzystając z nich, odbierasz bankom pieniądze, które inaczej mogłyby zostać wykorzystane na produkcję broni, tworząc lepszy świat.

Napisany przez 2Escorpio
Interesuje mnie bardziej, która bank jest rzeczywiście sprawiedliwy? Mam nadzieję, że nie chodzi o Bank Etyczny... Bo tam nie jest aż tak sprawiedliwie. Ach, bank może w końcu zlikwidować Twoje nieużywane konto... Dla Twojego planu czysta karta kredytowa z darmowym wypłacaniem gotówki może być lepszą alternatywą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata