Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Tajemnicze konto kredytowe

Napisany przez Chino87
Cześć,

pilnie potrzebuję pomocy. Dziś dostałem pismo od banku, który jest mi zupełnie nieznany (Teba-Kreditbank), w którym napisano:

finansamt przelał kwotę 6,25 na twoje wyżej wymienione konto kredytowe.

Na koncie w dniu 05.04.2016 widnieje saldo zadłużenia w wysokości 746,68 euro. Po zaksięgowaniu powyższej kwoty wynosi ono 740,63 euro.

Następnie, ze względów oszczędnościowych z tytułu odsetek, żądają ode mnie spłaty pozostałego zadłużenia.

Jestem kompletnie zszokowany! Nie znam ani tego banku, ani nie mam świadomości, że gdziekolwiek mam długi?! Choć nie żyję w dostatku, ale 740 groszy??? Nigdy nie brałem pożyczki...

Proszę o wyjaśnienia.

Dziękuję

Napisany przez Daukind
Oświecenie?
Może spróbuj zadzwonić do banku?

Napisany przez Chino87
Myślisz, że napisałbym to tutaj, nie dzwoniąc tam?! Powiedzieli, że nie mogą nic na ten temat powiedzieć, że powinienem pójść do biura podatkowego i tam to omówić, że nie mają pojęcia, byli też niegrzeczni i opryskliwi. Jestem wściekły, nie znam tego konta, nie znam tego banku, 740 euro, dostaję szału

Napisany przez Daukind
Teba zajmuje się faktoringiem.

Czy kiedykolwiek coś kupiłeś/-aś na rachunek lub w systemie ratalnym? Być może nie zapłaciłeś/-aś także rachunku za wizytę u lekarza?

Napisany przez Chino87

Teba zajmuje się faktoringiem.

Czy kupiłeś coś na fakturę lub w ratach? Być może masz też niespłaconą fakturę lekarską?

W ogóle nic nie rozumiem, dlaczego nie mogli mi powiedzieć więcej. Co prawda często płacę kartą kredytową, ale rachunek zawsze jest regulowany pod koniec miesiąca i to w zupełnie innej banku. Jak to możliwe, że powstaje tam konto kredytowe? Powinienem wiedzieć, kiedy otwieram konto, prawda?

W tej korespondencji jest także coś napisane na zakładce:

konto kredytowe XXXXXXXXXXX - Umowa z dnia 05-02-2016
Numer podstawowy: XXXXXXXXXXXXXXXX - Finansowanie zaliczki podatku dochodowego

, ja nigdy nie finansowałem niczego... ostatnio byłem w biurze podatkowym i dostałem od nich pieniądze (chyba zwrot podatku). Czy coś mogło pójść nie tak?

Czy jestem ofiarą oszustwa?!

Oni muszą mi podać szczegóły, nie wiem nic... a potem jeszcze krzyczą przez telefon, bo chcę wiedzieć, o co chodzi.

Napisany przez Daukind

Darlehenskonto XXXXXXXXXXX - Umowa z dnia 05-02-2016
Numer podstawowy: XXXXXXXXXXXXXXXXXX - Wstępne finansowanie podatku dochodowego

, nigdy niczego nie finansowałem... niedawno byłem w biurze podatkowym i dostałem od nich pieniądze (chyba zwrot podatku dochodowego). Czy może coś poszło nie tak?

Czy zdecydowałeś się z góry na wypłatę (przewidywanego) zwrotu podatku? Tak to brzmi. W związku z tym prawdopodobnie złożyłeś swoje zeznanie podatkowe (w stowarzyszeniu pomagającym w rozliczeniach podatku dochodowego?) i przekazałeś zwrot podatku przez urząd skarbowy. Wygląda na to, że zwrot nie pokrywa teraz wstępnego finansowania...

Napisany przez Chino87
Nie znam się zbytnio na tym, byłam z moją mamą w zagranicznej organizacji podatkowej, gdzie było napisane na wejściu, że możesz odzyskać swoje podatki, gotówkę od razu itp. Zrobiłam to już raz i nie było problemów. Teraz byłem tam jeszcze raz tuż przed karnawałem, teraz czytam na liście, że data umowy jest zbieżna. Wydaje mi się, że coś poszło nie tak.

W każdym razie dostałem pieniądze, kilka dni wcześniej skarbówka powiedziała, żebym złożył moje zeznanie podatkowe, że jest to ważne itp. Więc poszedłem tam, dałem im kilka dokumentów z pracy, które moja matka zebrała.... tam stemplowali i wypłacili mi pieniądze. Zazwyczaj moja mama rozmawiała z facetem z biura. Nie po niemiecku.

Nie rozumiem, o co chodzi z tą przedpłatą. Więc jak już powiedziałam, nie rozumiem nic, nie mam pojęcia, co właściwie się stało :/

Ponownie, jak mogło powstać takie konto pożyczkowe? Kto je otworzył?

Napisany przez Daukind
Przygotowali dla Ciebie zeznanie podatkowe, obliczyli, ile będziesz miał do zwrotu i wypłacili Ci z tego część (prawdopodobnie około 70-80%) natychmiast. W zamian podpisałeś dokument, w którym zgadzasz się, że zwrot podatku trafi do klubu lub banku.

Teraz jednak wygląda na to, że urząd skarbowy zwrócił tylko 6 euro. Albo jest coś nie tak z Twoimi paragonami i dokumentami, albo ktoś się pomylił. W każdym razie teraz jesteś winny bankowi prawie 700 euro, które przynajmniej częściowo dostałeś od klubu podatkowego.

Naprawdę pomocny może być tylko klub. Czy już otrzymałeś decyzję podatkową od urzędu skarbowego?

Napisany przez Chino87
Muszę mieć tutaj gdzieś decyzję podatkową.....

To okropne, jak to mogło się zdarzyć? Tak jak to właśnie opisałeś, to całkowicie logiczne. Oznacza to, że wypłacili mi pieniądze przez pomyłkę i zmusili do podpisania dokumentu zwracającego zwrot pieniędzy do tego samego banku. Czyli innymi słowy, nie przysługiwały mi żadne pieniądze, tylko te 6 euro?

Ale to przecież nie moja wina, prawda? Jak to wygląda z punktu widzenia prawnego?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Chino87, tak jak pisze Daukind, to jest poprawne. W moim zawodzie mam częsty kontakt z bankiem TEBA.
Jednak początkowo musiałeś być Chio87.
Więc pewnego dnia pojawiło się życzenie uzyskania kredytu od Ciebie w małej kwocie. I prawdopodobnie samodzielnie lub za pośrednictwem innego podmiotu trafiłeś do TEBA.
TEBA finansuje zwrot podatku dochodowego na podstawie dokumentów.
Jednak moim zdaniem oprocentowanie jest dość wysokie.
Sprawdź na pierwszej stronie decyzji podatkowej. Czy kwota 740 EUR została już przekazana bezpośrednio TEBA?
Tutaj - przed wypłatą - podpisałeś umowę kredytową z TEBA. Tak przynajmniej wyglądają dokumenty, które mam dla innych klientów.
Więc musiałeś to wszystko sam zorganizować. W związku z tym nie można winić nikogo innego.
Potrzebujesz pomocy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata