Czy odnosicie się tu do tzw. pliku oszustw Schufa? Nie jest mi znane, że w systemie Schufa mają nastąpić poważne zmiany...
Faktycznie, istnieje to już od dłuższego czasu, przynajmniej możliwa jest pewna zgłoszenie do Schufy, na przykład nadużycia konta bankowego.
System Schufa ma być zasadniczo dostosowany do przyszłości. Oznacza to przede wszystkim informacje kredytowe na poziomie UE... Ponieważ do tego należy współpracować z odpowiednimi bazami danych kredytowych w krajach UE, zajmie to trochę czasu... Jednak negocjacje trwają już od kilku lat i teraz powinny zostać zrealizowane powoli.
Cytat od domrepp
Więc, raz zajrzałem do swojego własnego raportu kredytowego.
W raporcie nie mogę znaleźć nic na temat konta klienta w sklepie internetowym czy w innej firmie. Jedynie widnieje informacja o otwarciu konta osobistego wraz z umową kredytową na kartę kredytową i limitem na karcie. Nie ma również informacji o wysokości debetu. Widzę także wpis od mojego operatora telefonii komórkowej dotyczący zawarcia umowy.
Poza tym nie widzę żadnych innych wpisów. Informacje dotyczące mnie w ogóle nie zajmują nawet pół strony.
W tabeli z bieżącymi wartościami prawdopodobieństwa widzę kategorie takie jak Wynik dla handlu, handlu internetowego, e-Commerce itp., ale z tego nie wnioskuję o bezpośrednich wpisach dotyczących mnie związanych z handlowcami internetowymi czy kimkolwiek innym, z którymi kiedykolwiek byłam w relacjach handlowych. Prawda?
Czy mogę więc założyć, że handlowcy nic nie zgłosili do Schufy odnośnie konta klienta/fakturowania - zawsze też spłacałam rachunki na czas - i sprawdzano tylko wynik z tych kategorii?
Te zapytania są wymieniane tylko na 12 miesięcy w raporcie kredytowym... być może twoje konta klienta zostały utworzone wcześniej? - Niestety, po tych 12 miesiącach nie można już dowiedzieć się, jakieś ewentualne zapytanie miało wpływ na wynik.
Niektórzy handlowcy wprowadzają do Schufy również wpisy dotyczące konta klienta, podobnie jak w umowach z operatorem telefonii komórkowej / stacjonarnej. (Wygląda na to, że w twoim przypadku tak nie jest)
Jeśli teraz nie ma tam żadnych informacji, to wszystko jest w porządku i możesz dalej zamawiać u handlowców, u których już masz
konto klienta na fakturę / obciążenie rachunku. Niemniej jednak może się zdarzyć, że przy zbyt wysokiej wartości zamówienia ponownie zostanie sprawdzona Schufa, co ponownie wpłynie na wynik.