Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Szybkie spłacanie w warunkach niskich stóp procentowych

Napisany przez Maria1976
Cześć wszystkim,
jestem bardzo niezdecydowana i nie mam zbyt dużo doświadczenia, dlatego mam pytanie. Czy sensowne jest, mając pozostały kredyt w wysokości 70000€, wziąć nowy kredyt na 70000€ i zainwestować 20000€ (które mam do dyspozycji) w bezpieczne fundusze na 5 lat, gdzie w razie potrzeby zawsze będę mógł do nich sięgnąć, a które rzekomo przynoszą nawet do 6% zysku? Czy coś takiego istnieje, jeśli tak, to co?
A może lepiej zdecydować się na klasyczne rozwiązanie, czyli wziąć tylko 50000€ na 5 lat i od razu dołożyć moje 20000€, co według mnie oznacza spłacanie tanich pieniędzy??

Dzięki z góry
Pozdrowienia Maria

Napisany przez 3eugh
Właśnie nie jestem ekspertem od inwestycji (którzy na pewno też się jeszcze odezwą), ale tak to widzę:
Konta oszczędnościowe przynoszą mniej niż 1% (tak, mogą być też inne), Fundusze inwestycyjne i akcje niosą zaś pewne ryzyko.
Jaka była dotychczasowa stopa procentowa twojego kredytu, a jaka mogłaby być dla twojego kolejnego kredytu w wysokości 50 000€ lub 70 000€?
Jeśli dostaniesz refinansowanie w wysokości 50 000€ na przykład po 1,2%, dlaczego inwestować 20 000€ na przykład po 0,5% i zamiast tego wziąć 70 000€? To jest jednak tylko moje osobiste zdanie.

Jeśli przeoczyłem tutaj coś istotnego, proszę o odpowiedź. Dziękuję.

PS:
Nie mam pojęcia, czy to ma zastosowanie/możliwe jest w twoim przypadku, ale czy słyszałeś/aś o Jokerze odstąpienia od umowy (Widerrufs-Joker)? Zobacz linki w moim podpisie. To nie jest reklama, ale linki do różnych tematów tutaj na forum dotyczących odstąpienia od umowy kredytowej oraz zewnętrzne linki na ten temat. Jednakże możliwość odstąpienia od niektórych kredytów hipotecznych wygasa 20.06.2016. Zatem konieczne jest natychmiastowe podjęcie decyzji; ale proszę najpierw zasięgnij informacji o szczegółach przed odstąpieniem.

Napisany przez Maria1976
Cześć Eugh,
dziękuję za szybką odpowiedź.
Wcześniej miałam oprocentowanie 5,5%, a teraz miałabym oprocentowanie 1,2-1,4%. Przy kwocie pożyczki 70 000 € na 5 lat przy spłacie w wysokości 2%.
Dodatkowo, 20 000 € miałyby zostać zainwestowane w Basler Invest Garant, gdzie miałbym również dostęp w każdej chwili. Podobno przyniosą one zwrot do 6%, a po 5 latach plus oszczędności spłacę kredyt.
Lub po prostu finansować tylko 50 000 € i normalnie spłacać przy oprocentowaniu 7-10%.???

Z poważaniem
Maria

Napisany przez tw060270
To wszystko kwestia punktu widzenia! Osobiście lubię mieć płynność finansową! Dzięki temu jestem trochę niezależny.
Dla mnie minimum to 6 pensji netto, za które chętnie płacę kilka euro odsetek miesięcznie!
W razie czego. Samochód ulegnie awarii, pralka się zepsuje, krótki okres bezrobotny czy cokolwiek innego, nie pocę się od razu z nerwów!!!

I właśnie przy tych stopach procentowych, pozwalam sobie na ten komfort kosztujący 20-30 EUR miesięcznie!!

TW

Napisany przez 2titan1981
Hasłem powinno być do. W najlepszych warunkach może przynieść nawet do 6%, ale przy obecnie gorszych warunkach jak obecnie nie. W fundusze inwestowałbym tylko wtedy, gdy nie potrzebujesz pieniędzy i możesz zainwestować znacznie dłużej niż 10 lat, bez konieczności wypłacania ich z powodu jakichkolwiek wydarzeń. W przypadku silniejszych załamań gospodarczych, w zależności od funduszu, można natknąć się na nawet -60%. W przypadku funduszy obligacji, uważanych za szczególnie bezpieczne, prognozowane są nawet ujemne stopy zwrotu.
W obecnej sytuacji nie zainwestowałbym pieniędzy w złych warunkach, gdybym miał gdzieś długi. Lepiej spłacić te stare długi po niższych stopach procentowych i ewentualnie wziąć nowe długi po niższych stopach procentowych, gdy jest widoczne, że stopy procentowe znacznie wzrosną...
Bezpieczne fundusze nie zapewnią ci wyższej stopy zwrotu niż koszty, jakie ponosisz i które musiałbyś dodatkowo ponosić, ponieważ musisz płacić wyższe odsetki za wyższą kwotę, którą musiałbyś ponownie pożyczyć. Oczywiście możesz obliczyć zwrot, który miałbyś po potrąceniu wszystkich kosztów funduszu i przechowywania funduszy oraz dodatkowych kosztów związanych z dłuższym spłacaniem większej sumy. Na przykład, fundusz z globalnym zasięgiem i większym ryzykiem zmian obecnie generuje około 3% dla okresu inwestycji wynoszącego 10 lat lub więcej.

Napisany przez uwehaensch

oprócz tego 20 000 € zostałyby zainwestowane w Basler invest garant, gdzie mógłbym także w dowolnym momencie uzyskać dostęp. To ma przynosić nawet do 6% zwrotu, a po 5 latach dodatkowo spłacić kredyt.
Albo po prostu sfinansować 50 000 € i spłacać normalnie po 7-10%.???

z poważaniem
Maria

Kto ci wcisnął ten nonsens z ubezpieczeniem Basler lub doradził? Trzymaj się z dala i wyrzuć doradcę!

To ubezpieczenie emerytalne z funduszami powiązanymi (minimalny okres składkowy do 60 lub 62 lat) na jednorazową składkę, w którym może być zainwestowane od 90% do 100% składek albo w fundusze. Składki oznaczają tutaj część oszczędnościową, ponieważ taki rodzaj umowy ma minimalne koszty początkowe w wysokości 500 do 800 euro oraz bieżące koszty zarządzania i funduszowe. Zysk w wysokości & % jest możliwy tylko w przypadku inwestowania w fundusze, a 5 lat jest zdecydowanie za krótkim okresem, minimum 15-20 lat. Bez funduszy otrzymasz tylko minimalne oprocentowanie, ale i tak wysokie koszty.

Jeśli chcesz uzyskać dostęp do pieniędzy po 5 latach, musisz zrezygnować, co na pewno przyniesie stratę. Można również pobrać pieniądze (= częściowa rezygnacja), ale w umowie musi pozostać minimum 1000 euro. Co z kolei nie ma sensu, gdyż te 1000 euro zostaną pochłonięte przez przyszłe koszty.

Więc jeśli nie chcesz włożyć 20 000 i chcesz bezpiecznie ulokować na 5 lat, otrzymasz maksymalnie 1,5% odsetek, być może 2,0%. W takim przypadku lepiej od razu zainwestować te pieniądze.

Napisany przez Colonia
6% nie jest bez ryzyka. Nawet 6% nie jest osiągalne przy umiarkowanym ryzyku.

Lepiej spłacaj szybko długi, a następnie zacznij program oszczędzania miesięcznego, który jest ukierunkowany na długoterminowe cele.

Napisany przez C. Andreas
Alternatywnie można również rozważyć zainwestowanie 20 000 euro w kontrakt oszczędnościowy na 5 lat. W ten sposób można w ciągu 5 lat całkowicie spłacić pozostałe zadłużenie. Zaletą byłaby absolutna pewność planowania.

Napisany przez 3eugh
Osobiście nie uważam BSV za dobry pomysł - zbyt skomplikowany, mało transparentny i z ukrytymi kosztami. Może się mylę, więc proszę o odpowiednie argumenty, jeśli tak jest. Dziękuję.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

także ja nie jestem ekspertem finansowym, ale byłoby to całkowicie nielogiczne, gdyby istniały możliwości inwestycyjne, w ramach których otrzymuje się oprocentowanie gwarantowane wyższe niż oprocentowanie kredytowe, które trzeba zapłacić w tym samym czasie.

Poproś o pisemną gwarancję tych 6% oprocentowania, prawdopodobnie są to wartości średnie z ostatnich 20 lat i nie mają nic wspólnego z prognozą na kolejnych 5 lat.

Napisany przez credere
Cześć,

propozycja inwestycji z Bazylea to bezczelność, jeśli faktycznie stoi za tym ubezpieczenie.

Nie poleciłbym Ci inwestycji w fundusze, lepiej byłoby użyć pieniędzy bezpośrednio na spłatę długu. W obecnych warunkach rynkowych trudno będzie osiągnąć zysk z bezpiecznej inwestycji, który zbliżyłby się nawet do oprocentowania kredytu. lokaty bankowe bez promocyjnych stóp procentowych wahają się w okolicach 0,3% średnio.

Jeśli interesują Cię papierów wartościowych i chciałbyś dodatkowe zabezpieczenie, istnieją fundusze gwarancyjne oferowane przez różnych dostawców. Zapewniają one zwrot co najmniej zainwestowanego kapitału (po odjęciu opłat manipulacyjnych) i szansę na udział w wzrostach cen podstawowej idei inwestycyjnej.

Osobiście sugerowałbym wykorzystanie pieniędzy na jak najszybszą spłatę długu, ewentualnie zatrzymanie niewielkiej części jako rezerwę płynności.

Pozdrawiam

Napisany przez peer
Przy łącznej stopie spłaty jedynie 2%, po 5 latach pozostaje jeszcze ponad 60000 jako pozostały dług. Tutaj należy znacznie zwiększyć stopę spłaty.

Napisany przez Maria1976
Dziękuję najpierw za świetne porady.
Zdecyduję się jednak spłacić tylko 5% i pożyczyć tylko 50000€. (oczywiście dodatkowo będziemy oszczędzać, więc na koniec postaram się spłacić wszystko, ale chciałabym mieć dla nas pewną finansową poduszkę).
Czy to prawda, że im mniej pożyczę, tym niższa stopa procentowa 1,6% na 5 lat?
Przy doskonałej zdolności kredytowej?

Pozdrowienia dla Marii i wszystkiego dobrego w tę niedzielę.

Napisany przez NaTwoim13
Im mniej wzięli w stosunku do wartości zabezpieczenia, tym korzystniejsza staje się stopa procentowa. Jednak otrzymają dopłaty z powodu niskiej kwoty. Dla kwot poniżej 50 000 euro stopa procentowa staje się jeszcze gorsza, niektóre banki nawet już w ogóle nie finansują takich kwot.

Jaka oferta odsetkowa została przedstawiona? Jaka jest wartość nieruchomości?

Napisany przez Maria1976
Cześć wszystkim,
ta nieruchomość ma wartość 230 000€, a moja oferta wynosi 1,6 bez dodatkowej spłaty kapitału
pozdrowienia, Maria

Napisany przez NaTwoim13
50 000 euro, na 5 lat, oprocentowanie 5% i wartość zabezpieczenia w wysokości 230 000 euro? 1,6%

Napisany przez Maria1976
Dokładnie tak jest

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Maria1976, ale jest jeszcze trochę miejsca w stopach procentowych. W opisanych warunkach stopa procentowa 1,6% jest jeszcze trochę za droga.

Napisany przez Maria1976
Ok, na razie wszystko jasne.
Jaka stopa procentowa jest realistyczna, a czy inne oferty, takie jak Dr. Klein, to tylko chwyty marketingowe?
Pozdrawiam, Maria

Napisany przez NaTwoim13
Z jakiego regionu pochodzisz?

Jeśli szukasz informacji i pomocy tutaj, nie potrzebujesz pomocy Dr. Klein i Interhyp.

Napisany przez Maria1976
Puszcza Lüneburska

Napisany przez NaTwoim13
To nie pomaga mi zbytnio, w której - ze względu na lokalne banki - miejscowości?

Napisany przez Maria1976
Przestrzeń soltau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata