Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Schufa - Wynik 21?!

Napisany przez SQx
Hej,

dla mojego pracodawcy musiałem poprosić o samodzielne sprawdzenie w Schufie, które dotarło pocztą w piątek.
Co mogę powiedzieć, byłam znacznie zszokowana, podstawowy wynik wynosi zaledwie 92,19%, więc słaby, zadowalający do podwyższonego ryzyka.

Nie mogę sobie tego wytłumaczyć!

Do konkretnego przypadku:

Miejsce zamieszkania: wiejska okolica w Badenii-Wirtembergii w własnym mieszkaniu będącym własnością rodziców [bezpłatnie], podano poprzedni adres, ponieważ przez pewien czas (1 rok) byłem zameldowany w Bawarii.

2 konta bankowe, jedno z kartą kredytową, to drugie istnieje od listopada 2015 i służy jedynie jako pokrycie kosztów w wyniku tankowań.
Konta bankowe nigdy nie były przekraczane, debet nigdy nie był wykorzystywany. Oba konta są prowadzone na plusie, pierwsze konto, główne, istnieje od urodzenia, jest bardziej aktywnie używane i ma tym samym wyższy stan konta.
Główne konto: konto osobiste & lokata terminowa
Drugie konto z kartą kredytową: konto osobiste & książeczka oszczędnościowa
Posiadam również umowę oszczędnościową.

Brak długów, nigdy ich nie miałem
Nie wystąpiłem o żadne kredyty ani ich nie używałem, nigdy
Brak rat, nigdy
Brak zaległości w płatnościach, nigdy → nigdy nie otrzymałem nakazu zapłaty
Brak finansowań, nigdy
Brak umów Leasingu, nigdy

Konta handlu wysyłkowego: 4, zawsze tylko sporadyczne używanie/zamówienia

Większe zakupy/produkty konsumenckie, w moim przypadku głównie urządzenia techniczne, są płatne bezpośrednio, zazwyczaj gotówką. Być może raz czy dwa zamówiłem na fakturę, reszta jest pobierana poprzez obciążenie bezpośrednie lub płatność natychmiastowa.

1 umowa telefonii komórkowej za 6,99 EUR/miesiąc, wcześniej miałem dwóch operatorów prepaid, których jednak szybko zmieniłem, z własnej decyzji.
__________________________________________________ _______________________________
Samoidentyfikacja zawiera tylko trzy wpisy, wszystkie neutralne:

04.11.2015 bank Sparkasse * poinformował, że otwarto konto osobiste pod numerem konta ***. Ta informacja jest przechowywana przez cały okres trwania relacji biznesowej.

03.11.2015 bank Sparkasse * złożył zapytanie dotyczące sprawdzenia wiarygodności przed otwarciem konta osobistego.

30.08.2012 bank Volksbank * poinformował, że otwarto konto osobiste pod numerem konta ***. Ta informacja jest przechowywana przez cały okres trwania relacji biznesowej.
__________________________________________________ ___________________________
Najgorsza ocena u operatora telekomunikacyjnego 1.0 z 76%! Dlaczego?
W przypadku branżowych ocen kredytowych, jeśli są jakiekolwiek, przyznaje się mi w każdym przypadku ++ znacznie poniżej przeciętnego ryzyka niewypłacalności, co jest zrozumiałe, reszta mniej, podobnie jak ogólna ocena. Ocenić aktywność kredytową, wykorzystanie kredytu i długość historii kredytowej na podstawie dostępnych danych? Po prostu niemożliwe? Dlaczego przypisywać do grupy porównawczej, jeśli nigdy nie skorzystano z tej możliwości? we wszystkich przypadkach -- znacznie powyżej przeciętnego ryzyka według ogólnych danych!
Jak to jest możliwe?
Chciałbym powiedzieć, że w porównaniu z innymi w moim wieku mam znacznie więcej oszczędności na swoim koncie, podzielone między oba konta, książeczkę oszczędnościową, umowę oszczędnościową, portfel akcji (nieuwzględniony na liście) i gotówkę, największa pozycja pojedyncza!
Istnieją pewne zobowiązania cykliczne, ale również tylko:
- Umowa telefoniczna komórkowa - 6,99 EUR/miesiąc & Hosting internetowy 9,99 EUR/miesiąc, oba u tego samego dostawcy!
- ubezpieczenie dodatkowe stomatologiczne - 23 EUR/miesiąc
- Bilet miesięczny - 50 EUR/miesiąc

Wszystko to jest pobierane poprzez obciążenie bezpośrednie.

Pozostałe przepływy pieniężne, także koszty stałe, są regulowane ręcznie lub są pobierane od ojca lub jego firmy, na przykład ubezpieczenie samochodu!

Napisany przez 2Escorpio

Konta handlowe: 4, każde użytkowane tylko okazyjnie/zamówienie

Handel wysyłkowy (z płatnością rachunkową) jest w Twoim wieku i zwłaszcza u mężczyzn (założę, że jesteś mężczyzną), jednym z największych ryzyk zadłużenia... Również umowy telefoniczne.

Ile masz pieniędzy,
Jak szybko regulujesz rachunki,
Jakie masz zobowiązania płatnicze, które nie są wpisane do Schufy,
itp. - Schufa nie wie o tym, więc nie jest w stanie tego ocenić.

Czy korzystasz z debetu, czy nie... Schufa także o tym nie wie. - Niektóre banki jednak wiedzą, czy ktoś korzysta z debetu i na jaką kwotę... Jeśli ktoś ma debet tylko w wysokości 500 euro, bo nie potrzebuje więcej, to wygląda to gorzej dla Schufy, niż gdyby wynosił 5,000 euro. - To pozwala Schufie zauważyć, że istnieje stały dochód, ponieważ bank inaczej nie ustaliłby limitu debetu... To samo dotyczy kart kredytowych, jeśli ramy kredytowej są przekazywane do Schufy.

Temat Schufy jest bardzo złożony...

Tam prawdopodobnie zostaną udzielone odpowiedzi na wszystkie twoje pytania i zrozumiesz trochę lepiej system stojący za tym.

Jeśli pozostaną jakieś pytania, możesz je śmiało zadać.

Pozdrawiam, Escorpio

Napisany przez SQx

Handel wysyłkowy (płatność fakturą) jest w Twoim wieku i zwłaszcza u mężczyzn (przyjmuję, że jesteś jednym z nich), jednym z największych ryzyk zadłużenia... Również umowy na telefonię komórkową.

Ile masz pieniędzy,
Jak szybko płacisz rachunki,
Jakie masz zobowiązania płatnicze, które nie są widoczne w rejestrze dłużników,
itd. - Rejestr dłużników o tym nie wie, dlatego nie może tego ocenić.

Czy korzystasz z debetu, czy nie... Rejestr dłużników też tego nie wie. - W niektórych bankach wie jednak, że ktoś korzysta z debetu i w jakiej wysokości... Jeśli debet wynosi tylko 500 euro, bo nie potrzeba więcej, wtedy rejestr dłużników ocenia to gorzej, niż gdyby wynosił 5 000 euro. - Dzięki temu rejestr dłużników widzi, że istnieje regularny dochód, ponieważ bank inaczej nie ustanowiłby debetu... To samo dotyczy kart kredytowych, jeśli ramy kredytowe są raportowane do rejestru dłużników.

Temat rejestrów dłużników jest bardzo złożony...

Tam najprawdopodobniej zostaną udzielone odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania i zrozumiesz lepiej system stojący za tym.

Jeśli pozostaną jakieś pytania, śmiało je zadaj.

Pozdrowienia Escorpio

Cześć,

dzięki za odpowiedź!

Ale nigdy nie kupowałem na fakturę!

Mam inne pytanie:

Jak to wygląda, gdy zamknę jedno konto osobiste i na pozostałym banku będę prowadził wiele kont osobistych oraz otworzę dodatkowe dla przejrzystości?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata