Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Przekształcenie mojej istniejącej umowy renty Riester

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry...

Od kilku lat mam umowę ubezpieczenia emerytalnego Riester, którą dostałem od banku. Środki są inwestowane w różne fundusze. Tak naprawdę to mi pasuje, bo i tak nie mam zbyt wiele pojęcia na ten temat.

W ramach zakupu naszego domu poznaliśmy niezależnego doradcę finansowego, który niedawno skontaktował się z nami, ponieważ mamy u niego również zawartą umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe. Proponuje nam przekształcenie istniejącej umowy ubezpieczenia emerytalnego Riester na umowę oszczędnościową mieszkaniową Wohn-Riester.

Czy mogę mu zaufać oraz czy jest naprawdę niezależny, skoro pracuje również dla kasy oszczędnościowo-budowlanej? Czy lepiej zostawić moją umowę taką, jaka jest teraz?

Z góry dziękuję

Napisany przez Finanzmakler
Możesz zawsze przenieść swoją umowę Riester na inną. Ważne jest, abyś jasno określił, jak najlepiej ulokować swoje pieniądze, czy lepiej w Fundusze inwestycyjne, czy bezpiecznie. Jeśli jednak dokonujesz zmiany, ponownie musisz zapłacić nowe opłaty, dlatego warto to przemyśleć. Moim zdaniem Riester mieszkaniowy jest interesujący tylko dla tych, którzy planują finansowanie w najbliższych latach, chyba że skorzystają z umowy oszczędnościowej, która przynosi 4% stopę oprocentowania. Ponadto, jeśli chcesz kupić nieruchomość do własnego użytku, możesz również wziąć pieniądze z istniejącej umowy zarówno na finansowanie, jak i spłatę długów. doradca finansowy może również sprzedawać umowy oszczędnościowe bez zależności od konkretnej kasy oszczędnościowej - jeśli jest dobrym doradcą finansowym, może również przeprowadzić porównanie różnych kas oszczędnościowych, jeśli zdecydujesz się skorzystać z Riester mieszkaniowy. lub zobacz tutaj www.bausparvergleich-direkt.de

Napisany przez ins123
Opcja tzw. Wohn-Riester jest dostępna również w nieco starszych umowach Riester, które są dodawane później.

Można więc wcześniej uzyskać dostęp do środków, w tym do dodatków, na zakup lub budowę nieruchomości mieszkalnej do własnego użytku.

Istnieją także bardzo specyficzne umowy Riester, które faktycznie mogą być użyte do spłacenia pożyczki.

Jeśli nie otrzymali Państwo od Volksbanku UniProfi Rente, to zmiana może być całkiem sensowna, ponieważ tego rodzaju umowy nie mają czynnika rentowego.

Ważne pytania, które powinni Państwo zadać swojemu doradcy finansowemu, zanim zmienią Państwo umowę na WohnRiester:

Co się stanie, jeśli później będą Państwo musieli opuścić swoją nieruchomość mieszkalną? / sprzedać? Na przykład z powodu opieki, rozwodu, nadmiernego rozmiaru domu itp...

Odpowiedź prawdopodobnie brzmi: będziesz musiał zwrócić wszystkie korzyści podatkowe oraz dodatki.

Dlatego moim zdaniem umowę WohnRiester należy traktować ostrożnie...

Napisany przez Gerd
Cześć Moja rada: pozostaw Riester tam, gdzie jest. Konwersja oznacza po prostu wypowiedzenie starej umowy i zawarcie nowej umowy Riestervertrag. Saldo starej umowy, wraz z dofinansowaniem, zostanie przeniesione do nowej umowy. Stary partner Riester będzie pobierać za to opłatę, często w wysokości 100 €. Oczywiście musisz ponownie zapłacić opłatę za nową umowę. Jeśli ten Wohnriester jest prowadzony przez kasę budowlaną, czyli Riester-obsługiwany umowa oszczędnościowa na cele budowlane, z dala od niej. Tak zwany Wohnriester został tak naprawdę stworzony tylko po to, aby umożliwić kasom budowlanym zarabianie na transakcjach związanych z Riestrem. Podatkowy aspekt na końcu okresu obowiązywania umowy lub przy sprzedaży domu to katastrofa. Jeśli chcesz, możesz też obsłużyć kredyt końcowy swoją obecną umową Riestera. Niemniej jednak, także to nie jest zbyt sensowne.

Napisany przez IYTI
Ja, Mam też zawarłam umowę emerytalną Riester i chcę przekształcić ją w kontrakt oszczędnościowy budowlany z dofinansowaniem Riester. Co mnie kompletnie wkurza, to opłaty za prowadzenie konta w ubezpieczeniach. Płacę w moim ubezpieczeniu:

Koszty podpisywania umowy i dystrybucji:
4,50% każdej składki i każdego dodatku państwowego

Koszty prowadzenia umowy:
przed rozpoczęciem wypłaty renty
3,50% każdej składki i każdego dodatku państwowego

w trakcie wypłaty renty:
2,50% każdej wypłaty renty

Koszty zarządzania kapitałem:
0,04% sumy wszystkich dotychczasowo uiszcanych składek i dodatków państwowych wpłaconych na ubezpieczenie, za kwotę przekraczającą 5000€ z sumy wszystkich dotychczasowo uiszcanych składek i otrzymanych dodatków państwowych 0,02% na koniec każdego miesiąca przed rozpoczęciem wypłaty renty

Pytam więc siebie ile z moich 154€ rocznie pozostanie i przede wszystkim ile będzie efektywnego oprocentowania pozostało po odjęciu opłat i opodatkowania w trakcie wypłacania renty. Nagła zmiana na prowadzony bezpłatnie kontrakt oszczędnościowy budowlany wydaje się nagle bardzo atrakcyjna. Koszty zmiany w wysokości 100€ zostaną zwrócone po roku najpóźniej! Dlaczego państwo po prostu nie dało każdemu ubezpieczycielowi dodatkowej kwoty w wysokości 100€ rocznie i zaoferowało nam oszczędzającym darmowe konto Riester???

Dlaczego państwo po prostu nie dało każdej ubezpieczalni 100 € rocznie i nie zaoferowało nam, oszczędzającym, darmowego konta Riester???

Ponieważ wiąże się to z kosztami administracyjnymi! Myślisz, że ludzie zajmujący się całą biurokracją pracują za darmo?

Napisany przez IYTI
O tak, te biedne ubezpieczenia. Po prostu przynoszę im swoje pieniądze, a oni mają tego ogromnie dużo pracy. Powinienem się wstydzić!

Mam nadzieję, że ta ironia skłoni do refleksji!

Napisany przez Matthew Pryor
To powinno raczej skłonić do przemyśleń, że istnieją konsumenci, którzy nie informują się z góry o kosztach i porównują różne oferty, ale od razu podpisują pierwszą dostępną umowę.
Ponadto nie tylko ubezpieczyciele pobierają pełne opłaty, również instytucje udzielające dodatkowych świadczeń oraz ich pracownicy chcą być wynagrodzeni. Banki, towarzystwa ubezpieczeniowe i kasy oszczędnościowo-budowlane mają z tym niewiele wspólnego.

Tak, tak, te złe ubezpieczenia, fajnie mieć zawsze kozła ofiarnego. Przepisy zmuszają niestety do dodatkowych działań, a ktoś musi to wykonać i opłacić, nawet ludzie, którzy chcą zarobić trochę pieniędzy, pracując w ubezpieczeniach. I Matthew Pryor ma rację - konsument również może włączyć swoje myślenie i porównać - w dzisiejszych czasach to nie takie trudne. I nigdzie nie ma nic za darmo - zwłaszcza nie u państwa, prawda?

Napisany przez IYTI
Wohnriester był mi do niedawna zupełnie nieznany i nawet moje ubezpieczenie nie wspomniało o nim nawet raz. Przy porównywaniu zawsze pojawia się czynnik czasu i jeśli jest się mało czasu, szybko polega się na poradzie od swojego stałego ubezpieczyciela. Ostatnio usiadłem i zrozumiałem, jak powstaje wskaźnik wyceny mojej umowy oszczędnościowej i co on tak naprawdę oznacza... uwierz mi, gdy powiem, że około 95% populacji niemieckiej, która ma umowę oszczędnościową, nie wie, jak ten dość istotny wskaźnik powstaje. Skąd miałaby wiedzieć? To nie jest temat rozmowy sprzedażowej. Jeśli nie jest się z branży finansowej, często po pierwszych zdaniach sprzedawcy nie robi się już nic zrozumieć i robi się wackeldackel.

Przejrzystość często jest brakiem w przypadku porad, a zrzucanie winy na klienta, że powinien włączyć swoje myślenie, jest ostatnią deską ratunku i może pochodzić tylko od kogoś, kto jest z przeciwnej strony. Mój doradca nie ostrzegł mnie przed żadnymi kosztami, przynajmniej nie w taki sposób, abym to zrozumiał. Podkreślam to, ponieważ w powodzi informacji, która pada na klienta podczas porady, podsłuchanej z 20-30 trudnymi słowami, takimi jak stopa zwrotu, oprocentowanie, skuteczna stopa procentowa, odsetki składane, rentowność kapitału, itp., łatwo się zgubić.

Pracuję w przemyśle maszynowym i chętnie pokażę Państwu podczas dwugodzinnej rozmowy, jak projektuje się przekładnię. Wtedy poczują Państwo, jak się czuje klient bez specjalistycznej wiedzy!

A co do kosztów, mogę powiedzieć Państwu następujące: oczywiście, bieżące koszty muszą być pokryte przez pracowników, oprogramowanie itp.! Pytanie brzmi jedynie, ile pieniędzy trafia do kieszeni dostawcy jako czysty zysk! Właściciel biura ubezpieczeń właśnie zbudował piąty Dom...

Oczywiście, masz rację, że nie jest to takie proste - każda dziedzina ma swoje trudności i nie jest łatwa do zrozumienia dla laika. Oczywiście również nie wszystko i wszystko nie może być wyjaśnione podczas rozmowy konsultacyjnej, jest to kwestia czasu i chęci. Nie każdy klient ma ochotę na godziny spędzone na wyjaśnianiu wszystkiego, co i tak zapomni po dniu, ponieważ nie jest to jego dziedzina. Właściwie poruszasz inną tematykę, równie trudną dla laików. I ustawodawca nie przyczynił się do uczynienia tej sytuacji bardziej przejrzystą poprzez obfitość informacji, które są obecnie konieczne. Ale czy zawsze musi być tyle polityki? Znam też inżynierów, którzy zbudowali swoje piąte domy, dlatego nie obwiniam również inżynierów, zwłaszcza nie ogólnie wszystkich.

Napisany przez IYTI
Dziękuję za zrozumienie. Wiem, że temat jest inny i często wydaje się, że przeklinanie własnej przeszłej porady sprawia, że wszystkie ubezpieczenia są złe. Chciałbym jasno to tutaj zdementować.

Napisany przez obelix

... wartość oceny mojej umowy oszczędnościowej ..., że szacunkowo 95% populacji niemieckiej ... nie wiedzą .. Skąd też?

dokładnie, Skąd też?

Nie istnieje jednolity system, jak obliczana jest przydział umowy oszczędnościowej. (Prawie) Każda kasa oszczędności ma swój własny model i jeśli na przykład związane z tym odsetki są uwzględnione za pomocą współczynnika, jest praktycznie niemożliwe samodzielne przeliczenie tego bez stosownych programów. Nie wszystkie korzystają z prostego systemu sumy salda.

Z drugiej strony kasy oszczędnościowe udostępniają tabele z przykładowymi obliczeniami. Przynajmniej jakiś punkt odniesienia.

Napisany przez verschaukelt
Cześć IYTI,

masz rację, dżungla taryfowa jest nieprzejrzysta, a wiele się zmieniło w latach od wprowadzenia systemu Riester. Do tego dochodzą jeszcze świetne artykuły w czasopismach i testy, które ciągle dają przeciwne oceny.

Jeśli podpisałeś umowę Riestera w 2004 roku, to o Riester na cele mieszkaniowe jeszcze nie było mowy. Wtedy tego nie było!
Oszczędzanie przez Bausparplan może być opcją, ale nie zawsze musi być najlepszą. Nawiasem mówiąc, plany oszczędnościowe banków muszą być przekształcone w ubezpieczenie emerytalne w momencie rozpoczęcia emerytury, a wtedy pojawiają się później opłaty, o których na razie nie ma informacji. Ubezpieczenia zabezpieczone w funduszach z gwarancją mogą być dobre, ale zysk z nich często można policzyć dopiero po zakończeniu umowy. Gdybym wiedział, która inwestycja przyniesie najlepsze zyski w najbliższych latach, byłbym bogaty!

I tak, wszyscy muszą jakoś zarobić na życie. Doradcy ubezpieczeniowi zazwyczaj pracują na własny rachunek, muszą więc najpierw zarobić na wszystkie ubezpieczenia i koszty. System taki, jaki jest obowiązujący w innych krajach, kiedy zainteresowany płaci za poradę bezpośrednio, być może nawet częściowo zależnie od sukcesu, byłby bardziej przejrzysty. Ale w przeciwieństwie do banków, ujawnienie wszystkich kosztów w dziedzinie ubezpieczeń jest obecnie obowiązkowe przed podjęciem decyzji. Masz więc możliwość porównania.

Napisany przez Matthew Pryor
Plan oszczędnościowy w banku musi zostać przekształcony w ubezpieczenie emerytalne na początku emerytury.

Nie, nie musi Pan tego robić. Chyba że przeniesie Pan początek okresu wypłat na 85 rok życia. Dopiero w tym momencie konieczne jest przekształcenie w ubezpieczenie emerytalne poprzez ubezpieczyciela na życie. Wcześniej wypłata może również odbywać się za pośrednictwem planu wypłat.

Napisany przez Einerfueralle
Cześć,

te same pytania zadaję sobie także.

Moja żona i ja mamy od 2003 roku po jednym kontrakcie emerytalnym Riester opartym na polisie inwestycyjnej w jednym zabezpieczeniu. W tym roku chcemy zainstalować na naszym domu instalację fotowoltaiczną o wartości około 20 000 euro.

Nasz doradca od oszczędności budowlanych z SH zaproponował nam następujące rozwiązanie:

Ja i moja żona zakładamy każde po jednym oszczędnościowym kontrakcie budowlanym Riester na kwotę 20 000 euro. Miesięczny wkład własny dla obu umów wynosi 130 euro. Do tego dochodzą dopłaty w wysokości 2 x 154 euro + 3 dopłaty na dzieci w wysokości 185 euro. Obydwa kontrakty zostaną przypisane po około 8 latach. Do tego czasu zakup instalacji fotowoltaicznej zostanie zabezpieczony kredytem bankowym w wysokości 20 000 euro. Przez 8 lat będziemy płacić tylko odsetki w wysokości około 42 euro miesięcznie. Po przypisaniu kontraktów oszczędnościowych budowlanych każde kredyty mieszkaniowe w wysokości 10 000 euro zastąpią kredyty bankowe, które zostaną spłacone w ciągu około 8,5 lat. Oszczędności budowlane zostaną przeniesione na istniejące polisy inwestycyjne Riester, które do tego czasu będą miały zawieszenie bezskładkowe. Wielką zaletą, według naszego doradcy od oszczędności budowlanych, jest to, że podczas fazy gromadzenia wkład własny BSV może być utrzymany na bardzo niskim poziomie, a oszczędności budowlane można przekształcić w oszczędności emerytalne Riester.

Nie jestem pewien, czy ten koncept działa tak, jak powinien. Jak mi wiadomo, finansowanie instalacji fotowoltaicznych nie jest uprawnione do dofinansowania. Niemniej jednak oszczędności budowlane zostałyby przeniesione na umowę uprawnioną do dofinansowania, gdy ja i moja żona będziemy mieć po 55 lat. Biuro dopłat nie będzie wiedzieć, że umowy budowlane nie zostały podjęte w celu mieszkaniowym. Są to zatwierdzone umowy, a ja i moja żona mają pełne prawo do dofinansowania. Dopłaty będą zawsze zostawały przelane. A kasa oszczędnościowa na pewno nie zrobi nic, aby poinformować biuro dopłat o wykorzystaniu umowy, gdy może z tego zyskać.

Czy ktoś ma doświadczenie z takim planem finansowym? Gdzie może być tutaj haczyk? Czy o czymś nie pomyślałem?

Napisany przez obelix
Cześć,

wasze oszczędności na budowę zdrowia (= majątek na starość) nie będą używane do finansowania, ale tylko później nieriesterowy kredyt budowlany. Majątek na starość zostanie przeniesiony w wyniku zmiany dostawcy. Nie ma problemu. Czy jest to najlepsza metoda matematycznie, należy sprawdzić. Pod względem zasadniczym i realizacji jest w porządku.

Napisany przez Ravemaster84
Czy można użyć Wohnriestera do finansowania instalacji fotowoltaicznych?

Napisany przez soundjunk
Nie jestem w pełni obeznany w obszarze Riester-Haus, ale jak dokładnie opodatkowanie zwrotne będzie miało wpływ na przykład finansowania doradcy Schwäbisch Hall?

Napisany przez obelix

Nie jestem w pełni obeznany z obszarem WOHN-Riester, ale jak dokładnie będzie się przejawiać odroczone opodatkowanie w przykładowym finansowaniu doradców ze Schwäbisch Hall?

w ogóle. Kapitał emerytalny zostanie przeniesiony na pieniężny Riester. Późniejsza renta Riester będzie oczywiście opodatkowana według obowiązującej stawki podatkowej na emeryturze. konto dofinansowania mieszkania, jeśli to było pytanie, nie będzie tworzone.

Dotychczas _nie można_ finansować instalacji fotowoltaicznych (mieszkalnych) Riesterem.

Instalacje fotowoltaiczne _dotychczas_ nie mogą być finansowane za pomocą (mieszkania) Riester.
Co w zasadzie oznacza, że sugerowane zaciągnięcie 2 Riester-BSV w celu sfinansowania instalacji fotowoltaicznej nie prowadzi do właściwego rezultatu.

Napisany przez soundjunk
Dokładnie! konto wsparcia mieszkaniowego! Dziękuję za wpis, Obeliks

Napisany przez obelix

W zasadzie propozycja zawarcia 2 umów Riester-BSV w celu sfinansowania instalacji fotowoltaicznej nie prowadzi do celu.

w przypadku Einerfüralle lub jego modelu finansowania nie ma znaczenia WohnRiester. Umowa oszczędnościowo-budowlana WohnRiester jest wykorzystywana jedynie do wygenerowania kredytu budowlanego nieobjętego dofinansowaniem riestera. Z tym kredytem budowlanym, który nie ma nic wspólnego z riestrem, można finansować każde użytkowanie mieszkalne, w tym również instalacje fotowoltaiczne.

Napisany przez soundjunk

w przypadku Einerfüralle i jego modelu finansowania WohnRiester nie odgrywa roli. Umowa oszczędnościowa WohnRiester służy tylko do uzyskania kredytu mieszkaniowego nieobjętego wsparciem rządowym. Z tym kredytem mieszkaniowym, który nie ma związku z programem Riester, można sfinansować dowolne zastosowanie na cele mieszkaniowe. W tym również instalacje fotowoltaiczne.

Jest za późno dla mnie lub również jutro tego nie zrozumiem. Czy możesz wyjaśnić to jeszcze raz bardziej szczegółowo?

Napisany przez obelix
Cześć,

postaram się wyjaśnić to możliwie prosto, dlatego skupiam się tylko na kontach oszczędnościowych związanych z mieszkalnym rachunkiem emerytalnym Riester. Dodatkowo podam koszt instalacji fotowoltaicznej w wysokości 12 000 euro, aby liczby były bardziej zrozumiałe (ich dokładność nie jest istotna dla przedstawienia modelu):

Zostaje otwarty konto oszczędnościowe związane z mieszkalnym rachunkiem emerytalnym Riester w wysokości 20 000 euro, które jest regularnie (zgodnie z przepisami dotyczącymi Riester, czyli 4% dochodu z poprzedniego roku podlegającego ubezpieczeniu emerytalnemu) zasilane. Dzięki temu w ciągu tych około ośmiu lat, czyli w fazie oszczędzania, również zasilić to konto Riester będą środki z dotacji Riester na to konto oszczędnościowe.

Do sfinansowania instalacji fotowoltaicznej potrzebne są 12 000 euro. Klient otrzymuje te 12 000 euro dziś poprzez zwykły kredyt budowlany przedfinansowania. Za ten kredyt płaci odsetki. Pozostając przy okresie ośmiu lat, ten kredyt przedfinansowania będzie miała sensownie oprocentowany na osiem lat i zostanie spłacony po ośmiu latach. Ten obecny kredyt nie ma nic wspólnego z mieszkalnym rachunkiem emerytalnym Riester.

Spłata: konto oszczędnościowe związane z mieszkalnym rachunkiem emerytalnym Riester o wartości 20 000 euro zostanie przyznane po ośmiu latach. W tym momencie saldo konta oszczędnościowego/emerytalne oszczędności wynosi co najmniej 40% kwoty oszczędzania, czyli 8 000 euro (nigdy nie będzie to dokładna kwota do euro, ale to nie ma znaczenia). Oryginalne konto oszczędnościowe związane z mieszkalnym rachunkiem emerytalnym Riester zostanie rozdzielone. Emerytalne oszczędności (czyli 8 000 euro) zostaną przeniesione na konto Riester w gotówce (zmiana dostawcy) i w wieku emerytalnym klient otrzyma z niego miesięczną rentę Riester, która podlega opodatkowaniu. konto Riester w gotówce będzie/koniecznie kontynuowane przez klienta zgodnie z przepisami do chwili rozpoczęcia emerytury ... lub zostanie zawieszone, lub będą dokonywane płatności częściowe - w zależności od tego co jest możliwe.

Z oryginalnego konta oszczędnościowego związane z mieszkalnym rachunkiem emerytalnym Riester zostanie utworzone wolne, zwykłe, nieobjęte mieszkalnym rachunkiem emerytalnym Riester pożyczką budowlaną w wysokości 12 000 euro, którą spłaci się kredyt przedfinansowania. Jest to wewnętrzna operacja w kasie oszczędnościowej. Ta zwykła pożyczka budowlana nie jest już kwalifikowana do Riester. Klient oczywiście spłaca tę pożyczkę budowlaną. Spłaca ją. Najczęstsza stopa oprocentowania i spłaty wynosi 6 euro miesięcznie za 1 000 euro kwoty oszczędnościowej (= 20 000 euro). W moim przypadku są to więc 120 euro miesięcznie odsetek i spłaty.

[Myślę, że klient miałby stopę oprocentowania i spłaty w wysokości 8 euro za 1 000 euro kwoty oszczędnościowej. W takim przypadku byłoby to 160 euro miesięcznie.]

Teraz wyjaśnienie trochę się przedłużyło. Mam nadzieję, że jest zrozumiałe.

Napisany przez soundjunk
Bardzo dobrze wyjaśnione i zrozumiałem. Widzę tam tylko niewielką korzyść dla klienta, jeśli ogranicza swoje wpłaty do maks. 4% zeszłorocznego brutto, skoro mógłby wpłacić więcej, ale w przypadku Riester jest tam jednak ograniczenie. Podsumowując: są naprawdę perwersyjne rzeczy, mimo że pracuję w banku...

Napisany przez obelix
Cześć,

oczywiście może wpłacić więcej niż 4% w skali rocznej.

Jak zostało wspomniane na początku, czy model finansowania jest opłacalny, to inna sprawa. Z perspektywy myślenia nie jest to złe i stanowi dodatkową alternatywę.

Ten model jest często oferowany również właścicielom nieruchomości. Dzięki temu mogą oni korzystać z możliwości Riester (dodatki, korzyści podatkowe, renta Riester na emeryturze) i regularnie tworzyć wolne pożyczki ze spłatą w formie oszczędności budowlanych, które mogą być wykorzystane na swoje obiekty do wynajmu.

Dobrze wyjaśnione. Nawet ja teraz mogę to zrozumieć... zdecydowanie alternatywa.

Napisany przez Holger1984
Tak, to można przetłumaczyć. To moim zdaniem dobre rozwiązanie.

Napisany przez Finanz-Fokus
Oplaty za polaczenie sa szalencze. Aby zaoszczedzic podatek, moja zona zdecydowala sie na Riester bez opłat (tak, to istnieje. Dostawca: Volksbank Gronau Ahaus eG. https://bit.ly/29jTh20). To jest plan oszczędnościowy, a stopa procentowa wynosiła co najmniej 1% i zależy od rentowności obrotu. Nie widze mozliwosci na wyzsze oprocentowanie w niedalekiej przyszlosci, ale plan oszczednosciowy oprocentowany jest na poziomie rentownosci obrotu + 1% (zakonczony w 2015 roku). Obecnie nowe umowy oprocentowane sa na poziomie 0,25%, i jesli rentownosc obrotu znaczaco wzrosnie, to korzystamy z wyzszych stop oprocentowania. Nie jestem pewien, jaki jest obecnie dodatkowy wzrost, patrzac na nowe warunki.

Napisany przez uwehaensch

Opłaty za zakończenie są szaleństwem. Aby zaoszczędzić podatki, moja żona założyła Riester bez opłat (tak, to możliwe. Dostawca: Bank Ludowy Gronau Ahaus Raiffeisen eG. https://bit.ly/29jTh20). Jest to plan oszczędnościowy, a oprocentowanie wyniosło minimum 1 % i zależy od rentowności krążącej. Nie widzę możliwości na wyższe oprocentowanie w przyszłości, ale plan oszczędnościowy oprocentowuje się według rentowności krążącej + 1 % (zawarcie umowy pod koniec 2015 r.). Obecnie nowe umowy oprocentowane są na poziomie 0,25 %, a jeśli rentowność krążąca znacznie wzrośnie, to będzie się cieszyć z wyższych zwrotów. Nie mogę powiedzieć teraz, jaki jest dodatek do oprocentowania w nowych warunkach.

Rejestrujesz się tutaj, odpowiadasz na trzyletni wpis, reklamujesz podejrzaną SpK i opowiadasz jakieś bzdury - szacunek.
Co obchodzi chociażby warunki z 2015 roku, a potem ta świetna oferta z 0,25 % rocznie, niewiarygodne - możesz się wtedy z przyjemnością ponownie wyrejestrować.

Napisany przez Finanz-Fokus

Rejestrujesz się tutaj, odpowiadasz na trzy lata stary post, reklamujesz tajemniczą SpK i opowiadasz jeszcze dziwne rzeczy - szacunek.
Co, na przykład, mają do rzeczy warunki z 2015 roku, a potem ta super oferta z oprocentowaniem 0,25% rocznie, niewiarygodne - możesz więc z przyjemnością się wylogować.

Nie, tutaj nie rozumiem Cię całkowicie. Oferta 0,25% jest obecnie aktualna, a to temat, który jest stale gorąco dyskutowany. Moja intencja była inna. Zobaczyłem powyższy post (gdzie podano ogromne koszty założenia) i pomyślałem, że muszę na to odpowiedzieć. Czy wiedziałeś/aś, że istnieje umowa Riester bez kosztów założenia, która staje się coraz bardziej interesująca wraz ze wzrostem stóp procentowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata