Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oferta finansowania budowy, uczciwa?

Napisany przez Tonym
Cześć wszystkim,

Dziś rano otrzymałem wstępną ofertę finansowania.

Krótko o kilku danych dotyczących dochodu i istniejącej podstawy:

Dochód:
Ja około 1800€ netto
Partnerka życiowa: 1700€ netto

Własny kapitał w postaci działki jest dostępny (wartość działki została oszacowana na 97.000€)
Ponadto dostępne są jeszcze 30.000€, które jednak z osobistych powodów nie będą wykorzystywane na budowę.
Pozwolenie na budowę jest już dostępne, a całkowita statyka jest gotowa. Pozostaje „tylko” kwestia notarialna.

Umowa oszczędnościowa partnerki życiowej będzie gotowa do wypłaty za około 2 lata (10.000 €)
Niestety mam jeszcze kredyt w kwocie 14.000€ (szkolenie).

Potrzeba finansowania wynosi 250.000€, a oferta opiera się na obligacji oprocentowanej na 20 lat z oprocentowaniem 1,75% i spłatą w wysokości 2,5%, co daje miesięcznie 890€, a na koniec pozostaje zobowiązanie w wysokości około 100.000€.

Co sądzicie o tym? Być może zlecę jeszcze opracowanie oferty na okres wiązania na 15 lat, ale za to z wyższą spłatą.

Obecnie szukam rozwiązania, aby możliwie szybko pozbyć się mojego zobowiązania w wysokości 14.000€.

Pozdrowienia

Tony

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Tonym,

W jakim regionie ma być przeprowadzony ten projekt budowlany? Czy budujesz bez standardu KfW 55?

Czy koszty architekta i pozwolenia na budowę zostały już uregulowane?

Napisany przez Tonym
Projekt budowlany odbywa się w Nadrenii Północnej-Westfalii.
Jesteśmy już w kontakcie z architektem w sprawie możliwości związanych z KfW i związanych z nimi zobowiązań. Ja i moja partnerka zdecydowaliśmy się nie skorzystać z pożyczki KfW.

Opłata za pozwolenie na budowę została już uiszczona, koszty architekta nadal będą jednak doliczone. Architekt będzie także towarzyszył w trakcie budowy.

Napisany przez NaTwoim13
Jakie są całkowite koszty produkcji? Włącznie z kosztami przyłącza domowego, infrastrukturą zewnętrzną, głównymi robotami budowlanymi, pomiarowymi, architektem, pracami malarskimi i wykończeniowymi itp.? Czyli 250 000 euro, tak? Czy może będą one wyższe i planowane są prace własne, albo mają być wykorzystane środki z kapitału własnego?

Napisany przez Tonym
Kwota 250 000€ odpowiada całkowitym kosztom produkcji, przy czym prace malarskie są wykonywane w całości samodzielnie.
W rzeczywistości nie chcieliśmy wcale korzystać z własności intelektualnej i chcieliśmy uwzględnić tylko naszą już posiadana nieruchomość.

Napisany przez NaTwoim13
Tutaj sugeruję inny podział elementów, proponuję następującą ofertę:

1)
Kwota netto kredytu (kwota wypłaty) 125.000,00 €
Oprocentowanie nominalne / efektywne 1,77 % / 1,80 %

Rata (miesięcznie) 517,71 €

Stopa spłaty kapitału 3,20 %

Okres obowiązywania oprocentowania 25 lat

Pozostały dług pod koniec okresu obowiązywania oprocentowania 0,00 €

Okres kalkulacyjny (około) 25 lat

Prowizja za przygotowanie kredytu 9 miesięcy bezpłatnie, od 10. miesiąca 3% rocznie

Opcjonalna spłata wewnętrzna 5,00 %

2)

Oprocentowanie nominalne / efektywne 1,61 % / 1,64 %

Rata (miesięcznie) 376,04 €

Stopa spłaty kapitału 2 %

Okres obowiązywania oprocentowania 20 lat

Pozostały dług pod koniec okresu obowiązywania oprocentowania 65.686,24 €

Okres kalkulacyjny (około) 36 lat

Prowizja za przygotowanie kredytu 9 miesięcy bezpłatnie, od 10. miesiąca 3% rocznie

Opcjonalna spłata wewnętrzna 5,00 %

Opcja zmiany stopy spłaty kapitału 1-4%

Napisany przez NaTwoim13
Najlepiej, jeśli będą również w stanie znieść nieco większe obciążenie, wówczas byłoby to prawdopodobnie rozwiązanie, przynajmniej pod względem pozostałego zadłużenia: Kwota kredytu netto (kwota wypłacona) 250.000,00 € Stopa oprocentowania nominalna / RRSO 1,80% / 1,83% Rata (miesięczna) 1.035,42 € Współczynnik spłaty kapitału 3,170% Okres obowiązywania oprocentowania 25 lat Pozostałe zadłużenie na koniec okresu obowiązywania oprocentowania 0,00 € Przewidywany okres trwania (ok.) 25 lat Odsetki za okres karencji 9 miesięcy bezpłatnie, od 10 miesiąca 3% rocznie Opcjonalne dodatkowe wpłaty 5,00%

Napisany przez Tonym
Cześć Panie Buhmann,

dziękuję za oferty. W tym tygodniu spotkam się ze swoją partnerką, żeby przeliczyć wszystko. Jesteśmy wciąż na początku naszego przedsięwzięcia. W zasadzie obecna suma jest dla nas wykonalna, ale moje obecne zadłużenie w banku naprawdę jest kamieniem u nogi, który sprawia mi bóle żołądka.

Na pewno skontaktuję się z Panem, gdy nasza decyzja będzie ustabilizowana i poznamy dokładne warunki.

Napisany przez Daukind

Jednakże moje nadal istniejące zadłużenie w banku naprawdę jest piętą achillesową, która sprawia mi ból żołądka.

Dlaczego więc nie spłacasz go na poczet tych 30 tys. PLN wkładu własnego?

Napisany przez Tonym
30 000 zostało już ustalone, ale może to faktycznie zostać zrobione.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata