Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: zastąpić dojrzałe BHW D maXX

Napisany przez Anfaenger
Cześć,

W styczniu 2004 roku podpisałem umowę na kredyt rotacyjny BHW Dispo maXX na kwotę 125 000 € z roczną stopą oprocentowania 4,95%. Całą kwotę kredytu wykorzystałem na zakup/remont starej kamienicy.

W połowie maja otrzymałem informację, że umowa zostanie przeniesiona na innego podmiot od 1.7.2016 roku. Tydzień temu dostałem pismo od BHW, z którego wynika, że zadłużenie zostanie spłacone do 31.7. do kwoty 73 460,46 € (w tym stan konta na początek lipca plus 243,78 € odsetek za lipiec plus 83,30 € koszty notarialne) i mam uregulować kwotę 73 460,46 € na czas. W przeciwnym razie naliczone zostaną dodatkowe odsetki. Oprocentowanie za lipiec wynosi 4% w skali roku.

W wyniku korespondencji i zgody z mojej strony otrzymałem od przedstawiciela Postbank AG projekt umowy dotyczący spłaty kredytu. Zaproponowano mi kredyt ratalny w PSD-Bank oprocentowany w wysokości 1,46% nominalnie / 1,53% efektywnie. Jestem świadomy, że w porównaniu oferty internetowych można znaleźć znacznie niższe stawki oprocentowania. W umowie widnieje m.in. miesięczna rata, wskaźnik spłaty, czas związania oprocentowania, okres kredytowania. Nie rozumiem jednak, jak oblicza się stopę oprocentowania efektywnego i kiedy i w jakiej wysokości należy dokonać dodatkowych wpłat.

Jako laika zastanawia mnie, dlaczego w projekcie umowy kwota netto kredytu wynosi 74 000 € (kwota wypłaty), a kwota do spłaty wynosi 73 460,46 EUR. Jakie wyjaśnienie mogłoby być dla tej różnicy w wysokości 539,54 €? Czy to mogą być opłaty prowizyjne? Do tej pory doradca nie wspomniał o jakiejkolwiek prowizji. Jeśli byłaby to prowizja, czy wysokość jest w normie? O ile mi wiadomo, kredyty ratalne nie obciąża się opłatą za uruchomienie. Choć odrobinę wyższa stawka procentowa nie stanowi dla mnie problemu, natomiast wysoka (nie wspomniana wcześniej) prowizja wywołałaby we mnie niepokój. Może to być niesłuszne, biorąc pod uwagę, że nie znam praktyk w tej branży.

Z poważaniem

Alexander Adrian

Napisany przez Anfaenger
Cześć,

Muszę się przeprosić... Przed napisaniem należy dokładnie czytać.

W wyjaśnieniach stwierdzono, że wynagrodzenie pośrednika jest wypłacane bezpośrednio przez pożyczkodawcę. Różnica w wysokości 539,54 € musi więc mieć inną przyczynę. doradca jeszcze nie odpowiedział na moje pytanie. Być może jest na urlopie.

Z pozdrowieniami

Alexander Adrian

Napisany przez mjh
Cześć,

Przypuszczam, że odpowiedni kredyt banku PSD udzielany jest wyłącznie w kwotach całkowitych tysięcy. Różnica między tą kwotą a kwotą spłaty powinna więc przypaść tobie.

Czy jest o tym coś napisane w warunkach wypłaty / wymogach wypłaty?

Napisany przez Anfaenger

Zakładam, że odpowiedni bank spółdzielczy PSD udziela pożyczek tylko w pełnych tysiącach euro. Różnica między kwotą spłaty a kwotą do zwrócenia powinna więc być przekazana tobie.

Czy w warunkach wypłaty / wymaganiach dotyczących wypłaty znajduje się jakaś informacja na ten temat ?

Cześć,

Dziękuję za odpowiedź!
Warunki wypłaty / wymagania wypłaty nie są zawarte w projekcie umowy. Nie ma w niej mowy na ten temat.
W projekcie umowy napisano Propozycja obowiązuje do ostatecznej weryfikacji przez kredytodawcę, co oznacza dla mnie, że warunki jeszcze nie zostały ostatecznie potwierdzone.

Czy moje odczucie jest prawidłowe, że nie powinienem podpisać umowy bez pisemnego potwierdzenia na temat różnicy w wysokości 539,54 €?

Z poważaniem

Alexander Adrian

Napisany przez mjh
Cześć panie Adrianie,

oznacza to po pierwsze, że mamy do czynienia z wnioskiem o pożyczkę, który musi zostać jeszcze zaakceptowany przez PSD Bank (tzw. procedura ofertowa). Dopóki to się nie stanie, jeszcze nic nie jest definitywnie potwierdzone.

Co do różnicy w wysokości 539,54 euro, nie martwiłbym się zbytnio (moje przypuszczenia na ten temat zostały wymienione powyżej). Dodatkowe wynagrodzenie na rzecz pośrednika musi być ustalone na piśmie. Czy otrzymał pan umowę pośrednictwa kredytowego (powinno to być określone w umowie)?

Z mojego punktu widzenia, możesz podpisać wniosek (bez możliwości ostatecznej i definitywnej oceny), jeśli warunki ci odpowiadają. Decyzję PSD Bank możesz zawsze odwołać.

Na jak długo ma być okres wiązania oprocentowania kredytu?

Oferowane warunki mogą być moim zdaniem ocenione tylko przy założeniu, że znana jest również wartość rynkowa obiektu.

Napisany przez Anfaenger

Dodatkowe wynagrodzenie na rzecz doradcy musi być ustalone na piśmie. Czy otrzymałeś także umowę pośrednictwa w udzielaniu pożyczek (w niej powinny być odpowiednie informacje)?

Cześć,

Tak, zacytowałem to w moim drugim wpisie.

Cytat od mjh

Moim zdaniem, możesz podpisać wniosek (nie będąc w stanie go ostatecznie ocenić i zatwierdzić), jeśli warunki Ci odpowiadają. Decyzję PSD Bank możesz wciąż odwołać.

Jak długo ma być związany kredyt?

Oferowane warunki można ocenić moim zdaniem jedynie wtedy, gdy znany jest także wartość rynkowa obiektu.

Wolałbym podpisać wniosek dopiero po wyjaśnieniu różnicy. Wnioskowi został już wpisany początek spłaty na 31.08, więc i tak musiałbym zapłacić odsetki BHW za sierpień.

Okres związania odsetek i okres spłaty wynoszą 10 lat, miesięczna rata to 663,53 € (oprocentowanie 9,3%).

Wnioskowi została wpisana wartość rynkowa 157.000 €. Jest to w pełni wyremontowane mieszkanie na parterze (m.in. okna, sanitariat, instalacja elektryczna, ściany, ogrzewanie podłogowe z pompą ciepła powietrze/woda) o powierzchni około 130 m² w budynku dwurodzinnym (zakupionym wspólnie z teściami) w centrum miasta liczącego około 50 000 mieszkańców w Westfalii.
Remont wliczając wkład własny kosztował już ponad 200.000 €. Dlatego kwestionuję podaną wartość rynkową. Nie wiem, skąd pochodzi ta wartość. Przypadkowo cena zakupu całego domu wyniosła około 157.000 €.

Pozdrowienia

Alexander Adrian

Napisany przez NaTwoim13
Witaj Panie Adrianie,

zastanawiam się poważnie, dlaczego chcesz w ogóle podpisać umowę kredytową w banku PSD. Jest Pan całkowicie nieświadomy, źle poinformowany i wyraźnie niezadowolony. A nawet praktycznie bezradny. Doradcy są nieosiągalni, Pan nie zrozumiał wysokości kredytu, wartości nie zostały przekazane. A już nie wspominając o tym, że oprocentowanie, które chce Pan zaakceptować, jest zdecydowanie zbyt wysokie w tej sytuacji!

Co ma bank PSD wspólnego z kasą oszczędnościową? Dokładnie, nic, zatem zaproponowana suma nie ma zupełnie nic wspólnego z kwotą do spłaty, i nie wiem też, dlaczego bank ma wypłacać kwotę kredytu łącznie do ósmej pozycji po przecinku. Albo udostępniają troszeczkę więcej, i wtedy otrzymują resztę, albo - jeśli tego nie chcą - udostępniają trochę mniej, a grosze przesyłają.

Naprawdę dziwne jest to, że są gotowi płacić zbyt wysokie oprocentowanie, ale mają ból głowy, gdy wypłacana kwota wynosi 539,54 (i nawet precyzują to do centa).

Szczerze nie rozumiem też, dlaczego - wobec tak niezadowolonego klienta - ktokolwiek powinien/czy powinien zarabiać coś!! Dlaczego nie zwracają się Państwo do kogoś, kto zaopiekuje się Państwa potrzebami, jest dostępny o każdej porze, tłumaczy wszystko i nie oferuje tak absurdalnie wysokiego oprocentowania????

Co gorsza, a nawet oszukali Państwa, pracownik Pocztowego Banku oferuje Państwu Bank PSD, mimo że spółka córka Pocztowego Banku, Bank DSL, mógłby zaoferować Państwu o wiele lepsze warunki!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata