Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Doświadczenia / opinie / alternatywy dla whofinance.de

Napisany przez Toto
Cześć,

chciałbym się poradzić w kwestii inwestycji, ale najpierw muszę znaleźć odpowiedniego doradcę, dla którego nie liczy się tylko prowizja.

Przy swoich poszukiwaniach w internecie natknąłem się na platformę whofinance.de. Tam znalazłem kilku bardzo dobrze ocenianych doradców, a opinie brzmią obiecująco.
Jednak to, co sprawia mi pewne niepokój, to fakt, że nie zauważyłem żadnej oceny poniżej 4 gwiazdek... jakoś wyróżnia się to między brakiem opinii, niewielką liczbą pozytywnych czy większą liczbą pozytywnych.

Czy ktoś ma doświadczenie z tą platformą?
Jakie inne alternatywy są dostępne do znalezienia odpowiedniego doradcy?

Napisany przez Geldbaum
Cześć Toto,

zerknij tutaj!

Tutaj znajdziesz silnych i uczciwych doradców, którzy od lat publicznie dzielą się swoją wiedzą w internecie. Dzięki temu świadomie narażają się na krytykę zarówno ze strony swoich kolegów, jak i krytykę ze strony konsumentów...

Możesz śledzić wsteczne poste poszczególnych osób.

Jest to bardzo wysoki poziom przejrzystości, którego nie znajdziesz w świecie offline!

Czy istnieje lepsza miara jakości?

Prowizje na początku nie są niczym nagannym! Jeśli doradca otrzymuje niewiele prowizji, nie oznacza to, że otrzymasz tanie lub bardzo dobre produkty. Istnieje wielu ludzi w łańcuchu wartości produktu, których większość nawet doradcy nie jest świadoma!

Bądź pewny, że prowizja doradcy to tylko wierzchołek góry lodowej!;-)
Dodatkowo doradca ma obecnie 30-letnią odpowiedzialność za swoje wypowiedzi i rekomendacje, niektórzy z nich odpowiadają nawet dzisiaj za przyszłe zmiany prawne. Jak bardzo chciałbyś być wynagrodzony za to ryzyko?

Koszty produkcji bułki, buta lub pojazdu nie sięgają nawet około 1/10 ceny sprzedaży! Dziwnym trafem nikt się nie burzy!

Natomiast wszyscy szaleją, gdy produkt finansowy kosztuje razem 10% lub 15% kwoty inwestycji!

Czy już o tym myślałeś?;-)

Miłego popołudnia i pozdrowienia z okolic Karlsruhe

Mario Celic

Napisany przez Lewalt
Do tej pory miałam bardzo pozytywne doświadczenia z portalem whofinance.de. Moi znajomi znaleźli tam, dzięki recenzjom na whofinance.de, bardzo kompetentnego doradcę płatnego, z którym od dłuższego czasu współpracują w sprawach ubezpieczeniowych. Nie jestem pewna, ale doradcy są ułożeni chronologicznie według ocen, dlatego ci z najlepszymi opiniami znajdują się na początku. Być może dlatego ci doradcy nie mają 3-gwiazdkowych ocen. Nie martwiłabym się o jakąkolwiek manipulację, ponieważ jak wynika z artykułu prasowego, whofinance.de jest znany z uczciwości i transparentności.. To były moje dotychczasowe bardzo pozytywne doświadczenia.. Pozdrawiam

Napisany przez EuroPaule
Cześć, Jako doradca nie opublikowałbym swojego profilu, gdybym był tylko przeciętny lub nawet poniżej tego poziomu. Wolałbym znaleźć kilka dobrych wymówek, dlaczego nie jestem w tym... . Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Zillei
Hej,

miałem złe doświadczenia z whofinance.de:
doradca z tecis (Robert Schürmann) pozostawił mnie sam na sam z finansowaniem domu i zachował się wszystko inne niż profesjonalnie. Konkretnie, pomimo konkretnej obietnicy, że załatwi wszystko, nie zajął się kilkoma rzeczami, co spowodowało opóźnienie w wypłacie mojego kredytu, potem był nieosiągalny i nie miał żadnego przedstawiciela w tecis.
Szczegółowo opisałem to na whofinance.de i wystawiłem odpowiednią ocenę, która faktycznie była online przez kilka dni.
Nie wiem, co dokładnie się stało, ale nagle zła ocena została usunięta, a moje zapytania do whofinance.de pozostały bez odpowiedzi do dziś.
Robert Schürmann ma teraz tylko dwie oceny z pełną punktacją w swoim profilu.
Jeśli uzasadniona ocena zostaje usunięta, a na zapytanie nikt nie udziela odpowiedzi, trudno nazwać to portalem ocen. Lepiej trzymać się z daleka od whofinance.de!

Pozdrowienia,
frank

Napisany przez MagicMike

Cześć,

miałem złe doświadczenia z whofinance.de:
doradca tecis (Robert Schürmann) zostawił mnie z kompletnie niesfinalizowanym finansowaniem domu i zachował się wszystko inne niż profesjonalnie. Konkretnie, mimo konkretnego zapewnienia, że wszystko zostało załatwione, nie zajął się kilkoma sprawami, w wyniku czego moja pożyczka nie została wypłacona na czas, był potem nieosiągalny i nie miał przedstawiciela w tecis.
To wszystko szczegółowo opisałem na whofinance.de i wystawiłem odpowiednią ocenę, która faktycznie przez kilka dni była dostępna online.
Nie wiem, co dokładnie się stało, ale nagle zła ocena została usunięta, a moje zapytania na temat whofinance.de pozostawały bez odpowiedzi do dzisiaj.

Robert Schürmann ma teraz tylko dwie oceny z pełną liczbą punktów w swoim profilu.

Jeśli uzasadniona ocena jest usuwana, a na pytania nie jest udzielana żadna odpowiedź, trudno mówić o portalach ocen. Lepiej trzymajcie się z dala od whofinance.de!

Pozdrowienia,
frank

Oto mamy to. Niestety na tych platformach pojawiają się również klasyczne struktury sprzedaży (Drückerkollonen). W przypadku pracowników firm (DVAG = Deutsche Vermögensberatung, OVB AG, AWD, SwissLife, Tecis, Ergo) standardy jakości są na najniższym poziomie. Każdy jest zatrudniany na zasadzie samozatrudnienia i sprzedaje ubezpieczenia i inne śmieci każdemu, kto mu się nawinie.

Przy wyborze doradcy zwróćcie uwagę przede wszystkim na to, czy dostaje on prowizję, czy nie. Niezależni mogą być tylko ci, którzy nie otrzymują prowizji!!!

Oto platforma, na której znajdziesz tylko doradców honorowych.

https://www.beste-honorarberatung.de/

Napisany przez Lars04
To niestety prawda. Nawet znajomi/przyjaciele próbują wmówić ci umowy, których nie potrzebujesz. Zazwyczaj najważniejsza jest prowizja. Znajomy pozwalę się przekonać do ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków przez swojego najlepszego przyjaciela, którego moim zdaniem nie potrzebuje (ponieważ jest już inaczej ubezpieczony). Często starają się błyszczeć certyfikatem, który mówi, że są niezależni, więc nie są związani z żadnym ubezpieczycielem. Mimo to żyją z prowizji i starają się dokonać transakcji.
Nie znam niestety strony MagicMike i byłbym wdzięczny za informację zwrotną.

Napisany przez Matthew Pryor
Znam stronę MagicMike i też chętnie poznałbym opinie na jej temat.

Ostatecznie jest to po prostu link reklamowy. Na stronie nie ma żadnych istotnych informacji, a osoba chcąca umówić się na spotkanie musi od razu podać swój numer telefonu. Ponadto proszę, aby ktoś przekonał mnie przekonująco, dlaczego rozwiązanie oparte na honorarium zasadniczo jest lepsze lub bardziej korzystne dla konsumenta niż rozwiązanie prowizyjne. Proszę, abyście uniknęli stereotypowych frazesów, którymi w dostateczny sposób obdarzono poprzednią wypowiedź.

Napisany przez MagicMike

Ostatecznie to tylko link reklamowy. Na stronie nie ma żadnych istotnych informacji, a kto chce umówić się na spotkanie, musi od razu podać swój numer telefonu. Ponadto, proszę mi udowodnić, dlaczego rozwiązanie oparte na opłacie honorowej jest zasadniczo lepsze lub bardziej w interesie konsumenta niż rozwiązanie prowizyjne. Proszę bez banałów, takich jakie zostały wylewane w przedostatnim wpisie w nadmiarze.

Cześć Larsie, cześć Matthieu,

Co do samej strony, nie mogę powiedzieć nic więcej, niż to, co tam jest napisane. Doradcy honorowi rejestrują się tam (prawdopodobnie za opłatą), są sprawdzani przez operatorów i włączani do puli partnerów.

Nie widzę w tym niczego złego - dla nas jako klientów/interesantów korzystanie z niezależnej porady jest również darmowe.

@Matthew, jak można umówić się na spotkanie bez podania numeru telefonu?

Pozdrowienia, Mike

Napisany przez Lars04

Ostatecznie to tylko link reklamowy. Na stronie nie ma żadnych istotnych informacji, a osoba chcąca umówić się na spotkanie musi od razu podać swój numer telefonu. Proszę mi również przekonywująco wyjaśnić, dlaczego rozwiązanie oparte na wynagrodzeniu z góry jest zasadniczo lepsze lub bardziej w interesie konsumenta niż rozwiązanie prowizyjne. Proszę bez sloganów ze straganu, jakie pojawiły się obficie w przedostatnim wpisie.

Dla wielu osób doradztwo oparte na wynagrodzeniu z góry jest bardziej godne zaufania, właśnie z powodu faktu, że doradca nie musi zwracać uwagi na swoją prowizję i ilość sprzedaży w danym miesiącu. Oczywiście, zarówno w przypadku wynagrodzenia, jak i prowizji, są wielkie ryzyko złodziei. Niemniej jednak wielu doradców prowizyjnych oferuje coś więcej niż doradca przyjmujący wynagrodzenie z góry. Liczba sprawia, że trudno jest znaleźć dobrego doradcę.

Niestety, wiele osób z niewielką wiedzą zatrudnianych jest w branży ubezpieczeniowej. Miałem osobiście okazję zobaczyć, jak to wygląda wewnętrznie w dużej firmie ze Szwajcarii. Oczywiście odbywa się tam szkolenie i edukacja, ale żeby nie zdać, trzeba się naprawdę postarać. Umiejętność nawiązywania kontaktów, dobra dykcja i zachowanie były kluczem do sukcesu. Podstawowa wiedza na temat tematyki była raczej drugorzędna.

Jest to jednak tylko moje osobiste doświadczenie i nie można go uogólniać, ale byłam naprawdę zszokowana tym, jak wielu tam zdało egzaminy bez fachowej wiedzy.

Napisany przez 2tneub
To, co mnie interesuje na temat doradców opłat: Czy wszystkie ubezpieczenia/banki oferują produkty bez uwzględnionej prowizji specjalnie dla doradców opłat, czy też ogranicza się to do kilku produktów/dostawców? Co się stanie, jeśli standardowy produkt jest lepszy niż produkty specjalnie dla doradców opłat? Jeśli doradca opłat poleca teraz ten standardowy produkt, w którym koszty prowizji dystrybucyjnej są już uwzględnione w kosztach, czy w rzeczywistości nie płaci się wtedy podwójnie prowizji?

Napisany przez Lars04
W zasadzie doradca płatny z góry jest droższy. Trudno też określić, kiedy dokładnie warto z niego skorzystać.

Można powiedzieć, że od kwoty jednorazowej 20 000 € wzwyż rozważenie korzystania z usług doradcy płatnego z góry ma sens. Jednak tego rodzaju doradztwo dotyczy zazwyczaj długich okresów i planów. Dlatego opłaca się wydać 1000 € na usługi doradcze, nawet jeśli chodzi o prywatne ubezpieczenie emerytalne, które jest budowane na 40-50 lat i opłaca się 200 € miesięcznie. Przeliczając na lata, te 1000 € są dobrze zainwestowane.

To, co dokładnie oferują ci doradcy, zależy oczywiście od konkretnego doradcy. Ale wybór nie jest gorszy ani mniejszy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata