Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy w świecie zawsze istnieje taka sama ilość długów jak wartości pieniężnych?

Napisany przez Minze
Cześć,

myślę, że większość ludzi wie, że pieniądze powstają poprzez zaciąganie kredytów. Ale nigdy całkowicie nie rozumiałem, dlaczego ilość długu może być równa ilości wszystkich kwot pieniędzy, które np. leżą jako dodatnie saldo na koncie? https://youtu.be/ihT6uOSl5s0?t=40s

Czy odsetki od tych kredytów nie są tworzone razem z nimi? I przecież rzadko kiedy wiadomo, ile odsetek będzie trzeba zapłacić do końca.

Gdy przy spłacie kredytu ze 150 000€, które początkowo zostały stworzone przy jego zaciąganiu, zapłacimy 200 000€. Gdzie zostają stworzone te dodatkowe 50 000€, które dłużnik zabiera od innych osób?
Te 150 000€ są ostatecznie niszczone w momencie spłaty.
Pozostałe 50 000€ to zysk banku. Ale tych 50 000€ nie zrównoważą żadne długi???!!!

Re: Czy w świecie zawsze istnieje taka sama ilość długów jak wartości pieniężnych?

Napisany przez Cici

Pozostałe 50 000 to zysk banku. Ale czy te 50 000 nie stanowi zobowiązań???!!!

Moim zdaniem to jest sedno tego systemu finansowego, 50 000 euro musi być w końcu wykreowane poprzez zaciągnięcie nowego kredytu. Dlatego też w długim terminie ilość pieniądza musi się ciągle powiększać, ponieważ dopóki oprocentowanie kredytu jest dodatnie, zawsze będzie trzeba spłacić więcej pieniędzy niż już istnieje. Ponieważ jednak te pieniądze jeszcze nie istnieją, ilość pieniędzy musi się powiększać, co z kolei prowadzi do kolejnego brakującego kapitału itd.

Czytałem jednak również teorię, że rzekomo brakujące odsetki są faktycznie tworzone jednocześnie, ale po stronie banku, które ma te pieniądze jako saldo do dyspozycji. Jednakże, to może nastąpić tylko z opóźnieniem, ponieważ kwoty odsetkowe zależą od spłat dłużnika i powstają dopiero w ciągu czasu. Dla dalszego poszerzania ilości pieniądza to opóźnienie ma ostatecznie ten sam efekt co kreacja pieniądza z odsetek w innym miejscu.

Niestety, nie jest łatwo znaleźć łatwo dostępne informacje na temat tego, jak to faktycznie przebiega. Przeczytałem już wiele sprzeczności, na przykład, że stworzona ilość pieniądza nie jest w ogóle niszczona przy spłacie kredytu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata