Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Czy teraz kupić złoto?

Napisany przez mehrgeldag
Od 2011 roku cena złota spadła o ponad 40%. Akcje związane z złotem straciły nawet do 80%. Czy teraz opłaca się inwestować w złoto czy akcje złota?

Napisany przez Cici
Zależy, jak długo planujesz trzymać swoje inwestycje. To, co spadło o 80%, może spokojnie spaść jeszcze o kolejne 80%. Złoto było w dół przez 20 lat od 1980 roku. Jeśli będziesz miał pecha, teraz może się powtórzyć podobny scenariusz. Jako zabezpieczenie portfela przed kryzysami walutowymi itp., teraz prawdopodobnie nie jest najgorszy moment, aby kupić złoto (z długoterminowej perspektywy). Byłbym ostrożny w zakupie jako spekulacji na szybki wzrost ceny, ponieważ kurs nadal znacząco spada.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie jestem doradcą inwestycyjnym i przedstawiam tylko moją osobistą opinię. Niektóre duże spółki górnicze, takie jak Barrick, zainwestowały i mają teraz dużą górę długu. Wykres cen złota (podobnie jak srebra) może jeszcze znacząco spaść. Wydaje się również, że miedź jest atakowana w długoterminowym wykresie. Ogólnie osobiście nie widzę jeszcze żadnego zwrotu trendu w surowcach. Złoto może spokojnie spaść poniżej 1000 dolarów. Jak pisała Cici, jako krótkoterminowy zakład, podobnie jak ruletka. Długoterminowo wszystko jest możliwe.

Napisany przez MC Muffin
Metaliczne metale według mnie stoją przed ruchem przeciwnym. Jednak zainwestowałbym jedynie w same metale, a nie w kopalnie. Na razie nie widzę opcji inwestowania w domy handlowe zajmujące się metalami szlachetnymi.

Napisany przez florianmeier
To zależy, jak we wszystkim w życiu.

Jako obiekt spekulacji złoto z pewnością się nadaje. Każdy musi sam zdecydować, co chce kupić. Dla mnie również złoto.

Jako waluta kryzysowa uważam, że złoto jest bardzo niepraktyczne, ponieważ najmniejsze ilości są niesamowicie wartościowe. Za nie nie można kupić chleba. W takim przypadku srebro jest lepszym wyborem.

Gdybym miał dużą gotówkę, dodałbym trochę złota, jeśli nasza waluta kiedyś straci na wartości. Jednak zapas makaronu, wody mineralnej i benzyny jest równie ważny.

Napisany przez MC Muffin
Pytanie zawsze brzmi, czy spekulować, czy też zachować to jako zabezpieczenie. Jako spekulacja wystarcza złoto papierowe.

Napisany przez Cici

Jako waluta kryzysowa uważam, że złoto jest bardzo niepraktyczne, ponieważ nawet najmniejsze ilości mają ogromną wartość. Nie można za nie kupić chleba. Srebro jest tu lepiej dostosowane.

Moim zdaniem złoto bardziej pełni rolę przechowalni wartości, co oznacza, że nie powinno być używane podczas kryzysu, tylko pomagać utrzymać majątek na czas trwania kryzysu. Gdy waluta tonie w inflacji lub zbliża się reforma walutowa, złoto zazwyczaj stanowi dobrą ochronę, pozwalając na zachowanie dużej części swojego majątku bez utraty wartości w nowej walucie.

Jednak czy w Niemczech, w przypadku upadku euro, to w ogóle zadziała, to jest zupełnie inna kwestia. Obecnie wszystko wskazuje na to, że nowa marka najprawdopodobniej zyskałaby na wartości, co mogłoby skutkować utratą siły nabywczej złota.

Napisany przez WernerFox
Cześć,

więc mogę dać Ci kilka wskazówek, jak ja kupowałem swoje złoto i na co zwracałem uwagę, a Ty powinieneś zwrócić uwagę.

Ważne jest na początku, aby kupić odpowiednie złoto. W zależności od tego, ile pieniędzy chcesz zainwestować, polecam kupowanie sztabek złota. Najlepiej, jeśli są one certyfikowane przez LBMA.

Jako informacja poboczna: na wielu rynkach dozwolone jest handlowanie tylko certyfikowanymi sztabkami LBMA. Większość dużych i znanych producentów oznacza je odpowiednio, ale niektórzy tego nie robią. Jeśli zerkniesz do internetu, możesz znaleźć listę tych producentów. Jeśli producent, którego być może już wybrałeś, nie pojawi się na którejś z list, lepiej trzymaj się z dala.

Można dostać sztabki już od 0,5 grama. Warto jednak zainwestować w większe (1 kg). Najlepiej zapamiętaj: im większa ilość złota, tym mniej płacisz w stosunku do aktualnej ceny złota, a więc tym większy zysk osiągniesz, gdy je sprzedasz ponownie.

Istnieją różne sposoby na zakup złota. Na przykład można postawić na anonimowy sposób i udać się do lokalnego sprzedawcy metali szlachetnych. W większości z nich można kupić złoto do kwoty około 15-20 tysięcy euro i nie trzeba podawać danych osobowych. W internecie znajdziesz również wielu dostawców. Dodatkowo, online można znaleźć najlepsze oferty cenowe. Radzę Ci kupować tylko tyle, ile masz jeszcze wystarczająco dużo środków finansowych po zakupie, aby nie zostać szybko zmuszonym do ich sprzedaży. Rozważ sprzedaż tylko w przypadku poważnych kryzysów finansowych.

Może warto także rozważyć okazjonalny zakup srebra. Obecna cena srebra nie jest proporcjonalna do ceny złota. Spekulanci przewidują zmianę cen na rynku w niedalekiej przyszłości. Ponadto w przypadku gwałtownej utraty wartości papierowej może służyć jako środek płatniczy na codzienne potrzeby.

W każdym razie nie kupuj od razu tyle, ile masz pieniędzy. Kupuj od czasu do czasu przez cały czas. Cena złota czasami mocno się waha i często może spaść drastycznie.

Napisany przez Cici

Być może powinieneś/ powinnaś także rozważyć zakup srebra od czasu do czasu. Cena srebra obecnie nie ma żadnego związku z ceną złota.

Czy mógłbyś/mogłabyś bardziej wyjaśnić ten punkt? Cena złota do srebra obecnie wynosi około 72. Na podstawie wartości z ostatnich 40 lat, które przeważnie oscylują w przedziale od 30 do 90, nie jest to teraz niczym nadzwyczajnie spektakularnym.

Napisany przez Tikonteroga

Czy mógłbyś trochę dokładniej wyjaśnić ten punkt? Złoto obecnie jest w stosunku do srebra około 72. Na podstawie danych z ostatnich 40 lat, które przeważnie oscylowały w zakresie od 30 do 90, to nie jest teraz nic wyjątkowo spektakularnego.

Wydaje mi się, że to stwierdzenie odnosi się do proporcji naturalnego występowania złota i srebra. W mojej ocenie stosunek złota do srebra wynosi obecnie 1 : 15.

Napisany przez MC Muffin
Myślę, że odpowiedni czas na złoto i srebro jeszcze nie nadszedł.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata