Cześć,
więc mogę dać Ci kilka wskazówek, jak ja kupowałem swoje złoto i na co zwracałem uwagę, a Ty powinieneś zwrócić uwagę.
Ważne jest na początku, aby kupić odpowiednie złoto. W zależności od tego, ile pieniędzy chcesz zainwestować, polecam kupowanie sztabek złota. Najlepiej, jeśli są one certyfikowane przez LBMA.
Jako informacja poboczna: na wielu rynkach dozwolone jest handlowanie tylko certyfikowanymi sztabkami LBMA. Większość dużych i znanych producentów oznacza je odpowiednio, ale niektórzy tego nie robią. Jeśli zerkniesz do internetu, możesz znaleźć listę tych producentów. Jeśli producent, którego być może już wybrałeś, nie pojawi się na którejś z list, lepiej trzymaj się z dala.
Można dostać sztabki już od 0,5 grama. Warto jednak zainwestować w większe (1 kg). Najlepiej zapamiętaj: im większa ilość złota, tym mniej płacisz w stosunku do aktualnej ceny złota, a więc tym większy zysk osiągniesz, gdy je sprzedasz ponownie.
Istnieją różne sposoby na zakup złota. Na przykład można postawić na anonimowy sposób i udać się do lokalnego sprzedawcy metali szlachetnych. W większości z nich można kupić złoto do kwoty około 15-20 tysięcy
euro i nie trzeba podawać danych osobowych. W internecie znajdziesz również wielu dostawców. Dodatkowo, online można znaleźć najlepsze oferty cenowe. Radzę Ci kupować tylko tyle, ile masz jeszcze wystarczająco dużo środków finansowych po zakupie, aby nie zostać szybko zmuszonym do ich sprzedaży. Rozważ sprzedaż tylko w przypadku poważnych kryzysów finansowych.
Może warto także rozważyć okazjonalny zakup srebra. Obecna cena srebra nie jest proporcjonalna do ceny złota. Spekulanci przewidują zmianę cen na rynku w niedalekiej przyszłości. Ponadto w przypadku gwałtownej utraty wartości papierowej może służyć jako środek płatniczy na codzienne potrzeby.
W każdym razie nie kupuj od razu tyle, ile masz pieniędzy. Kupuj od czasu do czasu przez cały czas. Cena złota czasami mocno się waha i często może spaść drastycznie.