Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja na zakup domu

Napisany przez Nizzyx
Witajcie,
moja dziewczyna i ja chcielibyśmy wiedzieć, jak najlepiej oszczędzać pieniądze, aby jak najszybciej móc kupić własny Dom.
Mamy po 24 lata, obecnie nasz łączny dochód to 3000€ netto.
Obecnie płacimy 800€ czynszu za nasze wspólne mieszkanie. Ponieważ oboje wolelibyśmy wydawać nasz czynsz na własność, chcielibyśmy kupić własny Dom w ciągu najbliższych 5-7 lat.
Nie mamy praktycznie żadnego kapitału własnego. Obecnie mam 5000€ na koncie oszczędnościowym, który chcę zostawić tam na wypadek nagłych sytuacji.
Nas nurtuje pytanie, jak możemy szybko zaoszczędzić dużo pieniędzy? Czy opłaca się jeszcze posiadać umowy oszczędnościowe na cele mieszkaniowe? Mój dziadek kiedyś pracował dla kas oszczędnościowych. Twierdzi, że wszystkie umowy oszczędnościowe na cele mieszkaniowe są obecnie stratne dla nas. Czy to prawda? Jakie są alternatywy?
Jesteśmy dość niekompetentni w kwestiach finansowych, dlatego będziemy bardzo wdzięczni za Waszą pomoc.
Pozdrowienia
Dennis

Napisany przez Ex-Studentin
W twoim przypadku są tylko konta oszczędnościowe i terminowe. Musisz zwrócić uwagę na europejskie zabezpieczenie depozytów (zatem nie przechowuj swoich pieniędzy w niebezpiecznych zagranicznych bankach).

Czy otrzymujecie od swoich pracodawców premię do oszczędzania? Umowa oszczędnościowa budowlana może się opłacać, aby skorzystać z korzyści z programu oszczędnościowego i premii mieszkaniowej. To zależy od indywidualnej pensji poszczególnych z was. Oszczędzaj na koncie budowlanym tylko niewielką kwotę każdego miesiąca, resztę na koncie oszczędnościowym/terminowym.

Pozdrowienia, Jenny

Napisany przez centjunkie
Cześć Dennisie,
zakup nieruchomości to dobry pomysł. Chciałbym dać wam kilka wskazówek do przemyślenia. Być może obecnie 3000,- € miesięcznie jest dla was wystarczające do życia. Jednak powinniście być w stanie spłacać kredyt hipoteczny nawet w sytuacji, gdy kobieta przez 2 lata lub więcej nie zarabia z powodu opieki nad dziećmi. Przed zakupem domu musicie mieć co najmniej 10% wartości kredytu jako wkład własny, lepiej 20% lub więcej. Obecnie oprocentowanie jest niskie prawie wszędzie i przy horyzoncie inwestycyjnym wynoszącym 5-7 lat możecie prawie zapomnieć o efekcie skokowego. Uważam, że zawarcie umowy oszczędnościowo-kredytowej nie jest najgorszym pomysłem. Zalety: Wyższe oprocentowanie niż przy lokacie terminowej, dofinansowania państwowe, obecnie niskie oprocentowanie (które może wzrosnąć w ciągu 7 lat), Wady: Koszty zawarcia umowy. Inwestowanie w fundusze akcyjne jest w waszym przypadku zbyt ryzykowne i niepewne. Powinniście oszczędzać co miesiąc co najmniej 500 EUR, aby zobaczyć, czy radzicie sobie z obciążeniem finansowym (np. umowa oszczędnościowo-kredytowa na 50000€). Powinniście zaplanować finansowanie w taki sposób, aby być bez zadłużeń po maksymalnie 30 latach. Kalkulatory znajdziecie na przykład na stronie www.zinsen-berechnen.de. Na koniec jedna rzecz: koszt zakupu domu zawsze wyniesie co najmniej 10% więcej niż planowaliście. Dodatkowe koszty, takie jak koszty notarialne, wynoszą również około 10%.

Napisany przez uwehaensch
Wybrana mądra umowa oszczędnościowa mieszkaniowa (odpowiednio wymiarowana, z prawidłowym dostawcą, w najlepszej odpowiedniej taryfie) jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Kluczowe słowa w tym kontekście to m.in. pożyczka na dowód, obniżenie stopnia obciążenia hipoteką i dźwignia kapitałowa. Myślę, że jeszcze kilku specjalistów się wypowie na ten temat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata