- ndz paź 22, 2006 1:31 pm
Nowy temat, którego mimo intensywnego poszukiwania nie udało mi się znaleźć: Ponieważ obecnie indeksy zarówno tutaj, jak i po drugiej stronie oceanu osiągają rekordowe poziomy, sprzedałem kilka rzeczy ze swojego portfela inwestycyjnego (czy to było właściwe czy nie, pozostawiam otwarte). Absorpcja poprzez Puty szczerze mówiąc nigdy u mnie nie zadziałała (mimo kilku prób); do tej pory faktycznie tylko ponosiłem straty
Dlatego chciałbym spróbować innych instrumentów inwestycyjnych, aby skorzystać z malejących kursów (lub szybkich korekt). Dość interesujące wydają się Open-End certyfikaty zmienności. Niestety, nie mogę znaleźć na SWX produktów notowanych na podstawie indeksu zmienności SMI VSMI. We Frankfurcie pod numerem ISIN DE000GS0GVS6 oferowany jest otwarty certyfikat zmienności na indeksie VSMI - ale wtedy także mamy do czynienia ze zmiennością walutową EUR/CHF: https://derivate.n-tv.de/showpage.asp?pageid=55&pkpnr=231270 Czy ktoś ma doświadczenie z tą kategorią inwestycji? Czy na SWX rzeczywiście nie ma notowanych certyfikatów o bazie VSMI? A może istnieją dobre powody, by trzymać się z dala od tego? Dzięki i pozdrowienia Simon