Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Certyfikaty zmienności na SMI WHEN VSMI)

Napisany przez ADMCI4
Nowy temat, którego mimo intensywnego poszukiwania nie udało mi się znaleźć: Ponieważ obecnie indeksy zarówno tutaj, jak i po drugiej stronie oceanu osiągają rekordowe poziomy, sprzedałem kilka rzeczy ze swojego portfela inwestycyjnego (czy to było właściwe czy nie, pozostawiam otwarte). Absorpcja poprzez Puty szczerze mówiąc nigdy u mnie nie zadziałała (mimo kilku prób); do tej pory faktycznie tylko ponosiłem straty :? Dlatego chciałbym spróbować innych instrumentów inwestycyjnych, aby skorzystać z malejących kursów (lub szybkich korekt). Dość interesujące wydają się Open-End certyfikaty zmienności. Niestety, nie mogę znaleźć na SWX produktów notowanych na podstawie indeksu zmienności SMI VSMI. We Frankfurcie pod numerem ISIN DE000GS0GVS6 oferowany jest otwarty certyfikat zmienności na indeksie VSMI - ale wtedy także mamy do czynienia ze zmiennością walutową EUR/CHF: https://derivate.n-tv.de/showpage.asp?pageid=55&pkpnr=231270 Czy ktoś ma doświadczenie z tą kategorią inwestycji? Czy na SWX rzeczywiście nie ma notowanych certyfikatów o bazie VSMI? A może istnieją dobre powody, by trzymać się z dala od tego? Dzięki i pozdrowienia Simon

Napisany przez speedskater
sprawdź pozostałe wpisy -> wskaźniki zmienności 8)

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za szybką odpowiedź, speedskaterze.

Faktycznie przeoczyłem ten wpis. Niemniej jednak raczej omawiana jest tam definicja zmienności. Zauważyłem również indeks VSMI na stronie swx.com, ale nie znalazłem produktu inwestycyjnego, który odzwierciedlałby ten indeks. Poza tym jest to tylko to certyfikat Goldman Sachs, który jest notowany we Frankfurcie...

Dziękuję mimo wszystko i pozdrawiam

Simon

Napisany przez ADMCI4
Dla zainteresowanych, tutaj są bardzo skąpe informacje na temat otwartego certyfikatu Goldman-Sachs, którego zakupiłem:

- Emitentem jest Goldman Sachs (Niemcy), dlatego certyfikat jest niestety notowany we Frankfurcie i w euro. Jednakże wygląda na to, że w przyszłości może to się zmienić (patrz niżej cytowane czasopismo Payoff, strona 30 na dole). Nie znalazłem podobnego instrumentu od innego emitenta ani w CHF.

- Na stronie goldman-sachs.de (Niemcy/Austria) można znaleźć dodatkowe informacje:
https://www.goldman-sachs.de/isin/det...on+Volatility/

- Spread wynosi około 5% (czyli dość wysoki)

- Niestety, certyfikat jest dostępny tylko na trade-net.ch pod numerem Waloren 2198008. Nie mogę znaleźć go na quotes.ubs.com ani swissquote.ch.

- Najwięcej informacji na temat zmienności znajduje się w magazynie poświęconym instrumentom pochodnym Payoff. Szczególnie obecne wydanie (03/2007) zawiera kilka stron na temat zmienności: https://www.warrants.ch/index.asp?start=payoff

Przepraszam, że nie mogę zaoferować więcej, ale nie mam więcej informacji.

Pozdrowienia

Simon

Napisany przez ADMCI4
Dziś sprzedałem moje certyfikaty volatylności za 6,02 EUR (kupione na początku marca za 5,40 EUR).Podsumowując, dla mnie jest to dość trudne znalezienie optymalnego punktu wejścia i wyjścia, ponieważ sam poziom zmienności jest bardzo zmienny. Podczas gdy trzymałem certyfikat, jego wartość wahała się między około 5,20 a 7,10. Ponieważ jest to nielewarowany instrument, aby zabezpieczyć portfel, trzeba zbudować wystarczająco duże pozycje. Dlatego w przyszłości pewnie znowu będę kupował opcje put dla zabezpieczenia, albo jak zostało zasugerowane w innym wątku przez Karat - mini futures (short).

Napisany przez ADMCI4
Od początku kwietnia na VSMI można handlować certyfikatami. VSMII (Valor 2926425, CHF). Podczas analizy (angielskiego) opisu produktu zauważyłem, że raz w miesiącu naliczane są opłaty rollover, jeśli utrzymuje się produkt. Opłaty te wahają się w zależności od zmienności gdzieś w okolicach 0,coś %. Jednocześnie zapoznałem się z ich WIEDZĄ na temat zmienności. Jeśli to wszystko zsumować, czy ten produkt jest przeznaczony do krótkoterminowego zabezpieczenia? Czy się mylę? Obecnie VSMI oscyluje w okolicach 13-16%. Górny limit był w 2002r. nieco ponad 50%, w ostatnich latach w okolicach 20-25%. Czy interpretacja moja jest poprawna, że ten (certyfikat byczego rynku) powinien być kupowany tylko wtedy, gdy zmienność jest na niższych poziomach, aby zabezpieczyć swoje pozycje i ponieść opłaty rollover? Jaka jest wasza opinia na temat tego produktu? Wydaje mi się, że nie miał do tej pory żadnego wolumenu (jestem użytkownikiem swissquote i od momentu wprowadzenia nie mogłem zauważyć jakiegokolwiek wolumenu).

Dzisiaj (piątek 20.04.07) zmienność ponownie spada, ponieważ SMI ponownie zbliża się do górnego poziomu. Osobiście nie jestem jeszcze przekonany, czy poziom 9300 będzie utrzymany... (sprzedawaj w maju...). Wczoraj, w czwartek, VSMI wzrósł o 6% w ciągu kilku minut. We środę kurs certyfikatu VSMII wynosił 9.39 CHF, dzisiaj 15.20 CHF (+/-). Zakładam, że kursy ustala Goldman Sachs.

Dziękuję za waszą opinię.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata