Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Renta Riester - Nie złożono deklaracji podatkowej = Podwójne opodatkowanie?

Napisany przez TatzyXY
Cześć,
Mam pytanie, ponieważ rozumiem, że w przyszłości będę płacić podwójne podatki od mojej emerytury Riester.
Obecnie wpłacam swoje składki emerytalne Riester bezpośrednio ze swojej pensji netto. Znaczy to, że to, co wpłacam, jest już opodatkowane.
W momencie wypłaty zostanie to opodatkowane ponownie. Mamy więc podwójne opodatkowanie.
Nie ma sytuacji, w której ktoś po prostu dzwoni do drzwi i mówi mi, że mogę/zdecydowanie powinienem odliczyć te składki w zeznaniu podatkowym.
Dowiedziałem się o tym przypadkowo, gdy kilka osób rozmawiało na ten temat.
Jeśli dobrze zrozumiałem, państwo twierdzi, że nie ma podwójnego opodatkowania, ponieważ można odliczyć to w 100% w zeznaniu podatkowym.
Jednakże, ponieważ nigdy nie składałem deklaracji podatkowej, a umowa działa teraz od 10 lat, sądzę, że emerytura Riester będzie dla mnie transakcją na zero, jeśli nie skorzystałem z ulgi podatkowej w deklaracji podatkowej.
Albo sprawdzają, czy składki zostały opłacone z pensji netto i czy później przy wypłacie emerytury nie będzie opodatkowane?

Re: Renta Riester - Nie złożono deklaracji podatkowej = Podwójne opodatkowanie?

Napisany przez Reibold
Cześć, jeśli kiedyś przejdziesz na emeryturę i otrzymasz emeryturę Riester, będzie ona traktowana jako dochód podlegający opodatkowaniu. Czy rzeczywiście będą na nią naliczane podatki, zależy od wysokości ogólnych dochodów. Nawet dla emerytów istnieje bezpłatny limit. Jeśli już przekroczysz limit z innymi dochodami, emerytura Riester będzie w pełni podlegała opodatkowaniu. W każdym razie oczywiście warto jest otrzymać dofinansowanie państwowe na etapie oszczędzania na emeryturę. Prawdopodobnie było to również planowane podczas zawierania umowy. Otrzymujesz zwrot podatku od oszczędzającego i dotacje, które państwo wpłaca bezpośrednio na konto. Nie otrzymałeś zwrotu podatku, ponieważ nie złożyłeś zeznania podatkowego. Ale możliwe, że otrzymałeś dotacje. Dokładne informacje na temat Twojej umowy najlepiej może udzielić Ci państwowa instytucja ds. dotacji. Dlaczego nie zadzwonisz tam? Możesz do nich zadzwonić pod numer 03381 21 23 24. Przygotuj swój numer ubezpieczenia społecznego przed rozmową. Powodzenia! Alexander Reibold Niezależne doradztwo finansowe Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata