Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Dokładnie teraz zadłużyć się mocno.

Napisany przez Ulf01
Chciałbym poprosić o opinię na temat moich przemyśleń:
Oto moja sytuacja:
- Mieszkam z rodziną wynajmując Dom (bliźniak). Wiek 47 lat.
- Dysponuję pewnym kapitałem, który wystarczyłby jako wkład własny na zakup domu.
- Zabezpieczenie emerytalne, poza rentą, nie jest uregulowane
- Aktualnie jest bardzo niewiele naprawdę dobrych nieruchomości na rynku
Ramy sytuacyjne:
- Stopy procentowe są na rekordowo niskim poziomie
- Sytuacja światowej gospodarki obecnie zmienia się (protekcjonizm? Przyszłość UE?)
- Wzrost inflacji lub wzrost stóp procentowych wkrótce jest całkiem możliwy
Moje wnioski:
Dokładnie teraz jest moment, kiedy warto zaciągnąć solidny kredyt hipoteczny. Z jednej strony prawdopodobnie wkrótce wzrosną stopy procentowe, a z drugiej strony inflacja sama w sobie zmniejszyłaby zadłużenie.
Moje Dom marzeń nie jest dostępny na rynku, byłby również zbyt drogi. Istnieje kilka dość starych nieruchomości, które jednocześnie nie są niewiarygodnie tanie.
Mimo to zastanawiam się nad zakupem takiego obiektu, ponieważ po prostu sądzę, że niedługo finansowanie byłoby znacznie trudniejsze. W rezultacie miałbym niższe miesięczne obciążenia niż obecnie z wynajmem, a jednocześnie poprzez spłatę (zamiast wynajmu) budowałbym kapitał na zabezpieczenie emerytalne.

Będę wdzięczny za komentarze!

Napisany przez Daukind
Problem z twoim obliczeniem polega na tym, że nieruchomości, z rzadkimi wyjątkami, są znacznie przecenione.

Napisany przez ADMCI4
Jak już powiedział mój poprzednik, musisz uwzględnić ewentualną utratę wartości nieruchomości. Nawet jeśli uda Ci się ją jeszcze korzystnie sfinansować, nie możesz być pewien, że wartość domu będzie rosła ciągle. A także warto pamiętać, że po zakończeniu okresu obowiązywania stopy procentowej możesz znaleźć się w zupełnie zmienionej strefie procentowej, co oznacza, że Twoja rata może wzrosnąć, pomimo że spłacałeś przez lata.

Napisany przez tivopu
To związane z utrzymaniem wartości jest przede wszystkim kwestią lokalizacji, myślę. Duże miasta nadal będą się rozwijać. Po prostu z tego powodu, że tak wiele firm jest nimi zainteresowanych. Ale można już zauważyć powolną migrację na wieś, ponieważ wielu ludzi po prostu nie może sobie pozwolić na dalsze życie w mieście.
Co powinieneś także wziąć pod uwagę: Twoje dzieci w końcu opuszczą Dom. Czy naprawdę musi to być ogromny Dom marzeń? Pod koniec będziesz mieć zupełnie inne problemy niż nie bycie w stanie go opłacić.

Napisany przez rebrun
Twoje wymienione powyżej warunki mogą również oznaczać:
Więcej ludzi spłacających kredyty może nie być w stanie ich spłacić z powodu gorszej sytuacji gospodarczej w UE. Bankructwo!
Więcej osób potrzebujących nowych kredytów (naprawa zniszczonego dachu) może nie być w stanie ich spłacić. Sprzedaż nieruchomości!
Osoby popadające w bankructwo nie będą mogły sprzedać swoich domów przed licytacją, ponieważ zainteresowani, którzy jeszcze mogą wziąć kredyt, będą coraz mniej liczni. Licytacje przymusowe będą więcej!
Osoby, które potrzebują zaciągnąć kredyt refinansujący, nie będą mogły sobie poradzić z nowymi odsetkami. Sprzedaż lub licytacja!
To również może się zdarzyć. Wiele domów ponownie trafia na rynek, a popyt spada. Moim zdaniem, to również w końcu się stanie, ale nikt nie będzie w stanie ci powiedzieć, kiedy dokładnie.
Takie jest po prostu życie! Musisz także myśleć o swoim kredycie refinansującym, czy będziesz w stanie go spłacić za 10 czy 15 lat?
Co jeśli pęka bańka nieruchomościowa? Wygląda na to, że nasi politycy już teraz trochę obawiają się nowych przepisów dotyczących kredytów hipotecznych.

Napisany przez wurmwichtel

...Moje wnioski:
Teraz jest idealny moment, aby zaciągnąć solidne zadłużenie hipoteczne. Z jednej strony, prawdopodobnie wkrótce wzrosną stopy procentowe...

Tylko i wyłącznie wtedy, gdy jesteś gotowy spłacić je jak najszybciej poprzez zwiększone spłaty. Wszystko inne to bzdura! ;-)
Stopy procentowe na razie nie mogą/właściwie nie powinny wzrosnąć - Grecja, Włochy i Francja nagle by zbankrutowały.
Nasz Minister Finansów nawet nie mógłby sobie pozwolić na kroplę ropy do napełnienia zbiorników swojego mobilnego mebla z siedzeniem. DLatego EBC będzie zachowywała spokój.

Cytat od tivopu
Zachowanie wartości jest przede wszystkim kwestią lokalizacji, myślę. Duże miasta będą nadal się rozwijać. Po prostu dlatego, że tyle firm jest do nich przyciąganych. Ale można też zauważyć powolną ucieczkę na wieś, ponieważ wielu po prostu nie może sobie pozwolić na dalsze życie w mieście...

Ostatnie zdanie dotyczy mnie i mojej partnerki.
Odmawiamy przeprowadzki do kompletnie przeziprojektowanych obszarów pod zabudowę przez firmy po zawyżonych cenach. U nas niedawno 28 hektarów ziemi uprawnej zostało przekształconych w teren budowlany. Miasto zapłaciło właścicielom ziemi aż 50€/m² (wartość przed zmianą wynosiła 50 centów/m²) i sprzedało ziemię za tajemnie utrzymaną cenę międzynarodowej firmie budowlanej.
Ta firma rozwija obszar, buduje drogi i chce uzyskać około 250 do 300€/m² plus Dom w cenie około 2000€/m².
To nie dla nas!
Dlatego teraz idziemy na wieś - nasz mały może się bawić na ponad 4000m², a wliczając Dom, potrzebujemy tylko o 150.000€ mniej niż w zlokalizowanej 25km stąd regionalnej metropolii.

Napisany przez Liter
Gratulacje. Wczoraj Rezerwa Federalna podniosła stopę procentową. Co myślicie, czy stopy procentowe również niedługo wzrosną tutaj?

Napisany przez Tikonteroga

Gratulacje . Wczoraj FED podniosła stopy procentowe. Co myślicie, czy stopy procentowe tutaj też niedługo wzrosną?

Tak naprawdę nie sądzę, że ECB niedługo podniesie stopy procentowe. Od 2018 roku na przykład banknot o nominale 500 euro nie będzie już emitowany przez ECB. Ogranicza to więc gotówkę, co prowadzi do wzrostu kosztów przechowywania w skarbcach i możliwości pobierania niższych ujemnych stóp procentowych.
Uważam raczej, że stopy procentowe będą nadal spadać (ujemne stopy procentowe) i gotówka będzie dalej ograniczana.

Napisany przez wbs
ECB nie może podnieść stóp procentowych. Kilka państw członkowskich nagle zbankrutowałoby. Można zauważyć, że rynki reagują pozytywnie na decyzję FED pomimo już uwzględnionej sytuacji (podwyżka stóp przez FED była oczekiwana od dłuższego czasu). Obserwuje się również, że obligacje skarbowe są mniej poszukiwane, ale mimo sytuacji wciąż cieszą się zainteresowaniem. Dlatego też poziom odsetek kredytów hipotecznych powinien pozostać na niskim poziomie. Stabilnych stóp procentowych o dodatnim oprocentowaniu 0,5 nie osiągniemy już w tym roku. Dodatkowo FED podczas wczorajszej konferencji prasowej stwierdziła, że będzie nadal obserwować rynek. Podwyżka stóp procentowych zwykle hamuje wzrost gospodarczy. Jeśli spadek ten będzie zbyt duży, FED ponownie zareaguje. Krótko mówiąc, rynki są zmotywowane, ale ostrożne. Nieco również ze względu na oświadczenie ECB o gotowości ponownego zwiększenia programu obligacji do 80 mld, jeśli zajdzie taka potrzeba. Bezpieczeństwo na rynku finansowym prezentuje się więc inaczej. Obserwuje się, że duże podmioty wstępnie podniosły stopy na kredyty hipoteczne o niewielkie wartości, między 0,1 a 0,2 punktów bazowych. Zakłada się, że niemieckie obligacje będą się stabilizować. Jednak warto poczekać. Do południa kurs euro Bund faktycznie spadł, ale teraz utrzymuje się w ruchu bocznym. Dlatego moim zdaniem nie ma dużego nacisku na kupujących lub chcących budować. Poziom pozostanie niski. Przynajmniej przez najbliższe 1 - 2 miesiące. Pozdrawiam, Heidi :-)

Napisany przez 6Bankkaufmann
Mamy najwyższą inflację od 2012 roku.
Osobiście uważam, że w najbliższym czasie, najpóźniej do 2018 roku, dojdzie do trwałego podniesienia stóp procentowych.
Negatywne stopy procentowe w kredytach hipotecznych moim zdaniem nigdy nie będą wprowadzone.

Napisany przez 2tneub
Już było, chociaż nie w Niemczech.

Osobiście uważam, że w 2018 roku dojdzie do zrównoważonego podwyższenia stóp procentowych.
Uważam, że negatywne stopy procentowe w przypadku finansowania hipotecznego nigdy nie zaistnieją.

Oczywiście miałem na myśli negatywne stopy procentowe dla depozytów terminowych lub oszczędności, a nie dla kredytów hipotecznych. Banki nadal zarabiają, ale prywatni inwestorzy są stopniowo przepędzani...

Napisany przez wbs

O nie, tutaj trzeba bardzo dokładnie przyjrzeć się sytuacji. Ta inflacja jest głównie spowodowana wzrostem cen energii.
Jeśli teraz nadejdzie wiosna / lato, może się szybko okazać, że ta inflacja w strefie euro zostanie zepchnięta na dalszy plan.
Szczególnie z uwzględnieniem końca okresu ogrzewania.

Osobiście sądzę, że w najgorszym wypadku do końca 2018 roku nastąpi zrównoważone podniesienie stóp procentowych.

Czy to tylko moje osobiste przeczucie? Podniesienie stóp procentowych może wystąpić tylko wtedy, gdy gospodarka wszystkich państw UE zdrowo się odbuduje.
Oznacza to jednak, że nie może już istnieć program obligacji. A spekulacje na rynku dotyczące tego, czy EBC może ewentualnie podnieść stopy procentowe, uważam obecnie tylko za bajkę.
Nie sądzę, że stworzymy nowy obszar stóp procentowych. Okaże się to w dalszym rozwoju rynku.

Negatywne stopy procentowe dla kredytów mieszkaniowych nigdy nie będą miały według mnie miejsca.
To dla Niemiec również trudne do wyobrażenia.

Cytat od Tikonteroga
Oczywiście miałem na myśli negatywne stopy procentowe dla lokat terminowych lub lokat zwykłych, a nie dla kredytów hipotecznych. Banki nadal zarabiają, ale prywatni inwestorzy powoli tracą swoje środki...
Tak, tak to zrozumiałem.
Pozdrawiam,
Heidi

Oj, tutaj trzeba bardzo dokładnie przyjrzeć się sytuacji. Ta inflacja jest głównie uzasadniona wzrostem kosztów energii.
Jeśli teraz nadejdzie wiosna / lato, może się szybko okazać, że ta inflacja w strefie euro znów znika.
Wszystko to zwłaszcza w kontekście końca sezonu grzewczego.

Nastaje pytanie, na jakich danych i statystykach bazować w celu pomiaru inflacji. Inflacja wyliczana w oparciu o ten koszyk to nie ta, do której bym się odnosił. O wiele większe znaczenie mają dostępne towary i dostępne środki pieniężne, za które można je kupić.

Mimo to, czuje się, że wiele rzeczy podrożało podczas zmiany roku (prąd, woda, bilet kolejowy, podatek od nieruchomości, abonament telewizyjny, artykuły spożywcze, ...). A mówimy tu o więcej niż 1,8%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata