Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Jak zdrowa jest firma - zrozumienie bilansu

Napisany przez wadi
Cześć wszystkim.
Być może ktoś tutaj może mi pomóc.
Czy można stwierdzić na podstawie bilansów opublikowanych w Bundesanzeiger, czy firma jest zdrowa.
A co wskazuje na to, że firma idzie na dno i nie warto tam zaczynać pracować?
Czy informacje z Bundesanzeiger są wystarczające do tego rodzaju oceny?

Napisany przez brainy
Aby zrozumieć bilanse, niektórzy studiują bardzo długo. Nie da się tego streścić w kilku zdaniach.
Może tyle:
Nie ufaj bilansowi, którego sam nie sfałszowałeś.

Napisany przez 2tneub
Tutaj zgadzam się z brainy. Jestem księgowym i kierownikiem księgowości w holdingu z kilkoma firmami. Kilka razy starałem się uzyskać informacje na temat kondycji firmy poprzez Biuletyn Federalny i często to zadanie okazywało się trudne. W zależności od wielkości firmy konieczne jest opublikowanie tylko skróconego bilansu, a nie rachunku zysków i strat. Nawet dla kogoś, kto codziennie zajmuje się tym obszarem, jest to bardzo złożone. Zaczyna się to od pytań na temat wynagrodzenia wspólnika-dyrektora. Czy dostaje wysoką pensję i nie wypłaca dywidendy, czy dostaje niską pensję i wypłaca resztę jako dywidendę, czy też firma działa tak źle, że wypłaca sobie niską pensję i nie pozostaje nic na dywidendy. Od tego można zauważyć, że potrzebujesz zarówno bilansu, jak i rachunku zysków i strat. W przypadku kilku spółek mogą istnieć umowy o przeniesieniu zysków lub przegrane zyski ze względów podatkowych. Trudno o to wszystko. Musiałbyś znać wszystkie spółki, w które zostało zainwestowane, aby zrozumieć całą konstrukcję. Z kolei rozpoznanie sytuacji ekonomicznej przez laika najlepiej dzieje się poprzez wysokie kapitały własne (kapitał zakładowy, kapitał rezerwowy, zysk z zeszłego roku/bilansowy/ja...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata