Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Pallad.

Napisany przez ADMCI4
Sprawdźcie sobie długoletni wykres palladu. Myślę, że jesteśmy tuż przed ogromną eksplozją kursu. Niestety, waranty notowane w Szwajcarii są bardzo drogie. Czy ktoś z was zna akcje związane z palladem? Wiem, że firmy platynowe, takie jak Impala, również produkują pallad, ale jeśli pallad będzie w przyszłości stosowany jako zamiennik platyny do katalizatorów, cena platyny może ponownie spaść...

Napisany przez beta
Cześć
https://www.boersenportal.ch/forum/viewtopic.php?t=105
?
Pozdrowienia

Napisany przez beta
Sprawdziłbym tutaj: Zertifikat ??

https://www.abnamromarkets.ch/showpage.asp?M=2130&locale=CHP&N=20310854&Ne=20340 0 00+20300000+20310000&pageid=89

Napisany przez ADMCI4
ale dzięki za wskazówkę... podczas analizy natknąłem się na starego znajomego: Norilsk Nickel.... firma jest notowana także w Londynie jako ADR: MNOD LI.... największy na świecie producent niklu, a także lider w produkcji palladu. Akcje są notowane ze wskaźnikiem P/E na poziomie 10,7 dla 2006 roku.... przy założeniu, że prognozy na 2006 rok są niższe niż te z 2005 roku.... wygląda więc raczej tanio....

Napisany przez ADMCI4
Znalazłem dobre materiały badawcze na temat Norilsk... jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę je przesłać e-mailem :idea:

Napisany przez beta
Zbyty z zapowiedzią. Niestety, sprzedałem swoje wezwanie zdecydowanie za wcześnie, a potem mogłem tylko patrzeć. 

Przynajmniej mam jeszcze kilka monet. Również dobrze ?

Napisany przez 2cybercrash
Monety z palladu?? gdzie można je dostać?
Monety z platyny są mi bardziej znane.

Napisany przez beta
Napewno są.

https://www.rene-finn.de/palladiumtab2.html

Pozdrowienia

Napisany przez beta
Jako aktualna moneta inwestycyjna prawdopodobnie wchodziłaby w grę ta:

Cła trzeba by wyjaśnić.... wydaje się być kapryśnym towarzystwem: Teraz tak, potem znowu inaczej.

Musiałbyś zasięgnąć informacji w mennicy kanadyjskiej, ewentualnie wysłać na zagraniczny adres i odebrać: Aaahhhh.........Szlajaniec 8) 8) 8) 8)

Pozdrowienia

Dzięki za wysoką jakość prezentacji, beta, faktycznie grawerowane pallad i znowu coś się nauczyłem. Coś dla znawców monet. Srebrne monety/słupki też nie powinny być już sprzedawane. 10g słupki/monetki teraz kosztują około 45 CHF! Czy powinienem wystawić tę monetę na aukcji na Ricardo?

Napisany przez ADMCI4
Pallad jest w interesującym miejscu, przekroczył poziom 332 USD (ale jeszcze nie trwale). Jeśli rzeczywiście zostanie złamany opór, to cena pójdzie w kierunku 440-450 USD (co stanowiłoby około 30%). Dobrym certyfikatem można tu coś zdziałać..

Ciao Lu

Napisany przez beta
Ładny obraz, przekroczył 350$, przynajmniej na krótko.....

Napisany przez ADMCI4
Myślę, że zobaczymy ponownie 600USD, to po prostu trochę potrwa.

Północnoamerykański Palladium (PAL), wartość kopalń jest intensywnie czerwona, kurs bliski szczytu 12 $. Dzisiaj, 17 kwietnia, wprowadzono minimalne zamówienie, ponieważ cena złota przekroczyła 600 $. Bezsensowna spekulacja, dlatego tylko minimalne zamówienie. Od wieczności obserwowałem tę wartość i miałem nadzieję, że ostatecznie zobaczę trochę bardziej pozytywne liczby, ale pozostaje czerwony, kurs niemniej jednak przechodzi przez wszystkie opory.

Nowe dane dotyczące North American Palladium (PAL) są nieco mniej czerwone niż oczekiwano. Cały raport można przeczytać na stronie yahoo-Finance. Kurs stoi poniżej szczytu i niestety nie porusza się zgodnie z dynamicznie rosnącą ceną palladu, która zbliża się do 400$/uncja! Kurs wzrósł o około 6%, ale opóźnił się w porannej sesji.

Informacja:
North American Palladium Ltd. ogłasza wyniki finansowe za pierwszy kwartał 2006 roku
Środa, 10 maja, godz. 8:15
Symbol transakcyjny TSE - PDL AMEX - PAL

TORONTO, 10 maja / PRNewswire-FirstCall/

Highlights:
- Przychody za I kwartał 2006 roku wzrosły o 20% w stosunku do I kwartału 2005 roku do 31,5 miliona dolarów, głównie dzięki znacznie wyższym cenom surowców.
- Cena palladu osiągnięta w I kwartale 2006 roku wyniosła 330 dolarów za uncję w porównaniu do średnio 224 dolarów za uncję w I kwartale 2005 roku.
- Rozpoczęto prace badawcze nad projektem Arctic Platinum w Finlandii, na które wydano 1,4 miliona dolarów w ciągu kwartału.
- Strata netto za kwartał zmniejszona do 4,1 miliona dolarów (0,08 USD na akcję) w porównaniu do 7,7 miliona dolarów (0,15 USD na akcję) w I kwartale 2005 roku i 11,0 miliona dolarów (0,21 USD na akcję) w IV kwartale 2005 roku
- Koszt gotówkowy na jednostkę, po odjęciu metali pobocznych, wyniósł 329 dolarów za uncję w porównaniu do 253 dolarów za uncję w I kwartale 2005 roku i 417 dolarów za uncję w IV kwartale 2005 roku.
- Kopalnia podziemna osiągnęła pełną produkcję.
- Prognoza produkcji palladu na 2006 rok jest pozytywna, ponieważ operacje podziemne i odkrywkowe są łączone.
- Zamknięcie pierwszej transzy prywatnej emisji obligacji zamiennej przyniosło brutto przychody w wysokości 35 milionów dolarów.

Ta informacja prasowa zawiera prognozy przyszłych wydarzeń. Odesłanie do Oświadczeń dotyczących przyszłości znajduje się na końcu tej informacji prasowej.

https://biz.yahoo.com/prnews/060510/to165.html?.v=26

PAL Nordamerican Palladium jest kursowo niezwykle nieprzewidywalny, krótka hossa na poziomie 340$ za uncję spowodowana konfliktem między Hezbollahem a Izraelem nie przyniosła znaczących poprawek kursu akcji. Wczorajszy spadek do 300$ za uncję spowodował masowe spadki akcji o -6%, pomimo braku szczególnie złej informacji. Po osiągnięciu szczytu około 11/12$ akcje są obecnie notowane na poziomie 6.9$, przy czym 7.5$ miało stanowić wsparcie. Poziom 4$ miał być silnym wsparciem. Posiadam jedynie niewielką pozycję, która pozostaje w portfelu inwestycyjnym ze względu na znaczenie tego metalu przemysłowego jako katalizatora w reakcjach chemicznych. Komunikaty przedsiębiorstwa sugerują raczej poprawę działalności operacyjnej, jednak projekty eksploracyjne pochłaniają kapitał.

W moim amerykańskim depozycie teraz trwa silna recesja w USA, notowania dolara są regularnie atakowane i wstrząsane. To ani giełda, ani gospodarka.

Zdecydowałem się dokupić PAL z powyższych względów po niższej cenie. Obecnie wszystko stało się loterią, zwłaszcza w USA!

Dziś jest już 2 sierpnia, handel netto wynosi obecnie 4,8%. Górna frakcja pozostaje na stratę księgową.

Nowe wyniki kwartalne przynoszą poprawiony bilans strat, z 29 centów straty na 22. Pomimo rosnących cen palladu, kurs zdaje się nie korzystać z tej sytuacji. Jedno pakiet zostało sprzedane, drugie z wyższym kosztem nabycia pozostaje nieruszone. Prognozy są trudne do zrozumienia, ponieważ wiele warunków musi się zgadzać. Głównie zależne od ceny metalu i kursu dolara.

PAL odbił się od skonsolidowanych kursów poniżej 7$, nie zmierzając w kierunku 5$ (silna baza), ale stoi znacznie lepiej niż wszystkie inne metale szlachetne przy 8,4$. Trzymam resztę udziałów, niech tak zostanie. Krótkoterminowa spekulacja złotem i Goldfields oraz Coer dAlene się blokuje, nie wzrasta znacząco ponad cenę zakupu, czas na zakup był na interesującym poziomie. To się potrząsa! Nikt nie powinien spokojnie patrzeć, jak rośnie handel?

Nabyj dziś dwa dodatkowe pakiety PAL o głębszym stopniu na poziomie 7,5$, w świątecznym uniesieniu. Czy możliwe byłoby obniżenie ceny do 5$? Na wypadek przyszłego osłabienia dolara?

PAL to porządna loteria, ale nie skierowana na 5$, a dzisiaj, 29 stycznia, na 8$. Sprzedałem więc dolny Trade z 2.3% marżą netto. Nie ma jeszcze zbyt dużego rozpędu, ale wykres mógłby przynieść atrakcyjne kursy. Nadal jest możliwość, że wystrzeli w górę i ustawi nowe rekordowe wartości?

Zamiast handlować, to dla mnie zbyt hazardowe. Pomimo długiej wędrówki, w końcu osiągnęło 10$. Mam jeszcze pozycję z wysokim wejściem i dalej obserwuję wartość. Pallad jest prawdopodobnie poszukiwanym surowcem o wyższym zapotrzebowaniu przemysłu. Muszę ponownie zaktualizować dane fundamentalne. Nie znam powodu przyjaznego rozwoju kursu.

Napisany przez beta

......Pallad może stać się poszukiwanym surowcem
o większym zapotrzebowaniu przemysłowym.

Zgadzam się z tym.

Indywidualne tytuły w tej branży są dla mnie zbyt skomplikowane.

Od pewnego czasu mam zatem certyfikat byczy na pallad w CHF. Przy 299 dolarach przekracza granice.
Rynek SWX > Kurs wymiany > XPDMB ABN C (XPDMB)

https://www.goldseiten.de/content/kurse/edelmetalle_palladium.php

Pozdrowienia

Napisany przez Springer
Mam nowego na liście oczekujących amerykańskiego palladu. Powód to rosnąca cena platyny. Tak, dobrze czytasz, ponieważ konsumenci tego surowca, który jest głównie stosowany do produkcji katalizatorów i półprzewodników (również w komputerach PC i telefonach komórkowych itp.), mogą przejść na pallad, nawet jeśli stanie się zbyt drogi (wyjątek stanowi biżuteria). Ponieważ sytuacja powoli się zaostrza, inwestycja może się opłacić.

Kurs 7,35 euro, wsparcie w okolicach 7 euro, a następnie przy 6,25 euro. Poczekaj jeszcze chwilę i obserwuj dalej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata