Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Energia odnawialna

Napisany przez Karat
Otwieram tutaj nowy temat dotyczący ENERGII ALTERNATYWNEJ. Muszę powiedzieć, że kompletnie się na tym nie znam i nie potrafię oszacować, jakie alternatywne rozwiązanie naprawdę może odnieść sukces, albo czy w ogóle może. Przynajmniej w większej skali.

Chciałbym jednak przywołać tutaj tytuł, który pojawił się dziś w mojej skrzynce e-mailowej.

Pacific Ethanol (Nasdaq PEIX),

Etanol z pewnością byłby jedną z alternatyw. Jednak wiąże się także z kilkoma dużymi problemami. Pola muszą być przede wszystkim uprawiane dla naszego żywienia. Ale być może za kilka lat będziemy poruszać się za pomocą etanolu, a nie już energią z batonów i musli.

Karat

Napisany przez beat
Przeprowadziłem - w sposób schematyczny - analizę możliwości energetycznych dla obszarów osiedlowych pozbawionych przemysłu (co w naszym przypadku nawet ma przyszłość).

Oprócz istniejących źródeł energii (np. woda, energia atomowa), obok ich optymalizacji (zwiększenie efektywności) niezbędne są przede wszystkim zrównoważone źródła energii. W zasadzie jest to oczywiste, ponieważ jesteśmy dojrzałym społeczeństwem, które ma odpowiednie wymagania i potrafi je realizować.

Zysk energetyczny:
1. Energia geotermalna
2. Energia słoneczna
3. Wiatr

Oszczędność energii:
1. Izolacja termiczna
2. Wentylacja komfortowa
3. Odzysk ciepła z odpadów

Aby dla mnie jako inwestora - w fazie budowy lub rozbudowy - była interesująca, potrzebuję efektu skalowania, który na przykład jest mi obcy w energii atomowej - na szczęście.

Energia geotermalna, wentylacja komfortowa, energia słoneczna, wiatr to tematy, które obecnie są objęte przez inwestorów - również mnie. Zazwyczaj niezbyt selektywnie.

Izolacja jest trudna, ponieważ zazwyczaj nie jest notowana na giełdzie, ani nie jest filią dużego przedsiębiorstwa. Ponadto marże w tej dziedzinie nie są tak wysokie, chyba że chodzi o produkty hightech.

Jednak to, co jeszcze rozkwitnie w obszarze dużych budynków, to połączenie energii słonecznej, izolacji i wentylacji komfortowej w celu stworzenia bariery energetycznej.

Innym obszarem, który jest obecnie nadal nieużytkowany, jest odzysk ciepła z odpadów wodnych. Może być połączony z energią geotermalną, działać autonomicznie lub być zintegrowany w system oczyszczania ścieków.

Ogólnie rzecz biorąc, poszczególne elementy, takie jak sensory i urządzenia, stają się coraz mniejsze, co pozwala na ich zdecentralizowane umieszczenie niezależnie od obecnych central technologii budynkowych. Ponadto większość potencjalnych beneficjentów - można ich nazwać również klientami - nie znajduje się w nowych budynkach, ale w budynkach starszych, które wymagają modernizacji.

Tak więc, dla mnie kierunek (poszukiwań) jest jasny.

Napisany przez Karat
Beat,
myślę, że oprócz produkcji energii i optymalizacji wykorzystania energii, nanotechnologia może przynieść wiele korzyści. W przypadku nanotechnologii większość rzeczy nie jest jeszcze wystarczająco rozwinięta, aby produkować na dużą skalę rynkową. Ale na pewno jeszcze wiele przed nami. CS kiedyś opublikowało publikację na ten temat. Nie dotyczyła ona energii, ale zastosowania nanotechnologii. Jeśli dobrze pamiętam, to było tam także coś o zastosowaniu nanotechnologii w sektorze energetycznym. Gdzieś jeszcze mam ten artykuł, ale gdzie?

Karat

Napisany przez beat
Nanotechnologia będzie naturalnie odgrywać rolę w wielu obszarach. Już dziś możemy zauważyć jej zastosowanie w samoczyszczących się fasadach, co prowadzi do zwiększenia i stabilizacji dostępu światła, ponieważ po oczyszczeniu stopień przepuszczalności bardzo szybko spada. Sądzę, że będzie również stosowana w płynach do płukania jamy ustnej, aby bakterie skuteczniej odbijały się od naszych zębów. Nanotechnologia z mojego punktu widzenia to po prostu optymalizator, podobnie jak dodatki do stali, itp. Mam spółkę Nanogate AG na swojej liście egzotycznych inwestycji. Na razie w dziedzinie nanotechnologii nie znalazłem jeszcze wystarczająco konkretnych inwestycji. Prawdopodobnie widziałeś to w Global Investor (tematem listopadowego wydania z 2005 roku była energia, jeśli to tam było).

Napisany przez beat
W najnowszym Globalnym Inwestorze 02/07 CS wspomniano różne obecne i nadchodzące technologie w dziedzinie fotowoltaiki. Traktuje to tylko pobieżnie i upraszczająco, ale dla początkujących również może być pomocne jako drogowskaz w dżungli inwestycji branży.

Napisany przez ADMCI4
Podczas przeszukiwania internetu w poszukiwaniu najlepszego sposobu konwersji energii słonecznej natknąłem się na silnik Stirlinga. Nie rozumiem dlaczego ta technologia jest tak rzadko stosowana, skoro jest idealna i ma lepszą wydajność niż maszyna parowa czy silnik Diesla. Być może dlatego, że koszty konserwacji są niskie (zużycie jest małe), a okres eksploatacji długi? To po prostu zamknięty system, który musi być tylko podgrzewany z zewnątrz, np. gazem, ogniem... resztę robi zamknięty gaz (powietrze, hel). Więcej informacji na temat Silnika Stirlinga można znaleźć na stronie https://de.wikipedia.org/wiki/Stirlingmotor. Tutaj jest firma oferująca coś takiego do domów z ogrzewaniem gazem (już istnieje również wersja na pellety): https://www.microgen-engine.com/. Pozdrowienia z Zurychu

Napisany przez 2cybercrash
Jest prawdą, że silnik Stirlinga jest rzadko stosowany w praktyce. Problemem jest ograniczona moc/obroty oraz konieczność ciągłego utrzymywania silnika na niskich obrotach.
Brakuje przede wszystkim odpowiednich generatorów, które mogłyby być zasilane przez silnik Stirlinga. Zwróciłem uwagę, że geotermia faktycznie nie musi produkować wrzącej wody (pary wodnej), ale mogłaby działać dzięki silnikowi Stirlinga z wodą o temperaturze około 60°C i odpowiednim generatorem. Wszystko z bardzo skromną mocą, ale pracujące przez całą dobę. Pilotażowy projekt byłby dawno wymagany w nowoczesnym kraju o profilu badawczo-naukowym (co niestety nie jest obecnie Szwajcaria!).

Napisany przez ADMCI4
Ale istnieją już produkty przeznaczone do różnych zastosowań, które produkują od kilku do kilkuset kilowatów energii. Prawdą jest, że moc zawsze pozostaje taka sama i dlatego nie nadaje się ona do pojazdów poruszających się po drogach, z wyjątkiem statków, ale powinna działać z resztą. Być może jest to po prostu technologia niskiej jakości, łatwa w budowie, mała w utrzymaniu i dlatego mało kto jest nimi zainteresowany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata