Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak dokładnie działa plan inwestycyjny w funduszach?

Napisany przez fond
Cześć eksperci finansowi,
niedługo zaczynam moje szkolenie i chciałbym mądrze zainwestować pieniądze, które tam zarabiam. W moich badaniach natrafiłem na plan oszczędzania w funduszach. Płaci się miesięcznie 25 euro i inwestuje w fundusze. Ale jak to dokładnie działa? Czy muszę sam kupować te fundusze, czy to robi za mnie bank? Jak otrzymam zyski/straty? Czy trafiają one na moje konto, czy będę miał osobne konto i jak bezpieczna jest ta forma inwestycji? Na przykład YouTuber Akcje z głową stracił 7 000€ przez plan oszczędzania w funduszach? Czy taka forma inwestycji jest dla mnie sensowna?
PS: Zastanawiałem się również nad inwestowaniem w akcje, ale uważam, że ryzyko jest jeszcze zbyt duże. Chcę na pewno sam coś z moimi pieniędzmi zrobić, a nie pozwolić im gnić na jakimś koncie...
Dziękuję z góry za Wasze odpowiedzi

Napisany przez 2tneub
Nie jestem guru finansowym, ale chciałbym podzielić się moim doświadczeniem.

Mój przepis:

Zacznij od zbudowania sensownej rezerwy finansowej. Całkowita kwota powinna być bezpiecznie ulokowana na koncie/rachunku oszczędnościowym. Często podaje się, że odpowiednią wartością jest 3-miesięczne wynagrodzenie. Jednak uważam, że nie zawsze jest to odpowiedni wyznacznik. Należy zastanowić się, jak dużo mogę potrzebować w krótkoterminowej sytuacji awaryjnej na naprawę samochodu, zakup nowych urządzeń gospodarstwa domowego, a jeśli jeszcze nie masz własnego mieszkania, na wyposażenie i przeprowadzkę. Następnie warto zastanowić się, jaką kwotę potrzebuję w średnim okresie, tj. w ciągu najbliższych 3-5 lat na np. zakup nowego samochodu. Dla tego rodzaju celów warto systematycznie odkładać dodatkowe pieniądze (np. na rachunku oszczędnościowym/depozycie terminowym).

Dopiero gdy te cele są osiągnięte, warto rozważyć inwestycje. Jeśli masz zamiar inwestować w Fundusze inwestycyjne, warto zapoznać się z ETF-ami. Podczas gdy zwykłe fundusze są aktywnie zarządzane i mają stosunkowo wysokie koszty, ETF-y są tanimi produktami, które śledzą wskaźniki. Większość funduszy aktywnie zarządzanych nie przewyższa odpowiednich wskaźników ze względu na wysokie koszty, dlatego ETF-y stają się coraz popularniejsze. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, mogę polecić Ci forum finansowe. Znajdziesz tam wiele skondensowanych informacji i przydatne linki w odpowiednich poddziałach. Warto jednak pamiętać, że giełda nie jest jednokierunkową drogą, a akcje/fundusze ETF mogą czasami spadać. Jednakże w długoterminowej perspektywie (>10 lat) kurs walorów zazwyczaj wzrasta. Dlatego warto inwestować jedynie te środki, których nie potrzebujesz w krótkim i średnim okresie.

Sporo pieniędzy zainwestowałem w fundusze akcji po moim szkoleniu w latach 1999/2000. giełda rosła wtedy lawinowo, wiele firm technologicznych (rynek NewConnect) oraz Telekomunikacja debiutowały na rynku. Jednak po zamachach terrorystycznych w Nowym Jorku w 2001 r. i kolejnym krachem finansowym w 2008 r., wartość mojego portfela ponownie spadła. Po ponad 11 latach stopniowo zmniejszałem udziały w funduszu, widząc, że będziemy potrzebować pieniędzy na budowę domu. Ostatecznie zysk z inwestycji był dodatni, ale na rachunku oszczędnościowym miałbym lepszą stopę zwrotu. Patrząc na obecne wartości nowych firm notowanych na giełdzie, przypomina to bardzo lata tysiąclecia.

Dlatego trzeba zachować ostrożność.

Co do procesu inwestowania: zarejestruj się u dostawcy depozytu (np. Comdirect), otwórz konto inwestycyjne, opracuj plan oszczędzania i skonfiguruj sposób, w jaki będą pobierane środki z Twojego konta. Gotowe. Jednak przed tym zdecyduj, na jaki fundusz/ETF chcesz się zdecydować. W przypadku funduszy aktywnie zarządzanych pobierana jest opłata za zakup w wysokości 4-5%. W niektórych przedsiębiorstwach maklerskich ta opłata jest zwracana. W przypadku ETF-ów z kolei występują specjalne promocje bez kosztów zakupu.

Kolejny wskazówka: dowiedz się sam i nie idź do banku. Banki sprzedają wyłącznie swoje aktywne fundusze z opłatą za zakup. (np. Sparkasse -> Deka, Deutsche Bank -> DWS itp.)

W innym przypadku zysk/strata inwestycji jest wirtualna do czasu rzeczywistej sprzedaży udziałów. W zależności od tego, czy posiadasz fundusz/ETF z dywidendą lub kapitalizujący, ewentualne dywidendy z funduszu są reinwestowane (kapitalizujący) lub przekazywane na Twoje konto.

Napisany przez Reibold
Witam

Plan oszczędnościowy w funduszach oznacza, że regularnymi wpłatami automatycznie uczestniczymy w wybranym funduszu inwestycyjnym. Zlecamy raz bankowi depozytowemu, który następnie co miesiąc obciąża nasze konto osobiste żądaną kwotą i inwestuje tę sumę w fundusz.
Poprzez tę automatyzację czasem otrzymujemy drogie, a czasem tanie udziały oraz dzięki temu średnią cenę przez okres naszej inwestycji.

Profity i straty powstają w wyniku tego, że poszczególne instrumenty finansowe w funduszu są bardziej lub mniej poszukiwane, co wpływa na wzrost lub spadek ich kursów. Profity mogą także wynikać z tego, że instrumenty finansowe w funduszu przynoszą odsetki lub dywidendy. Istnieją fundusze, które wypłacają te dochody raz w roku inwestorowi, czyli przekazują przez bank depozytowy na jego konto, oraz takie, które automatycznie reinwestują je z powrotem w funduszu. W związku z tym rozróżnia się między funduszami dywidendowymi a kapitalizującymi. Część funduszy oferuje obie opcje.

W celu budowania majątku moi klienci zazwyczaj wybierają fundusze kapitalizujące. Te wypłacające są raczej dla osób, które inwestują większe sumy jednorazowo.

Nawet przez wiele lat fundusz może przynieść straty, jeśli rynek, w który on inwestuje, spada. Zazwyczaj zasady funduszy tak są sformułowane, że nie mogą one swobodnie przenosić swojego majątku do innych rynków. Należy samodzielnie monitorować tę sytuację i ewentualnie zmienić plan oszczędnościowy. Więcej bezpieczeństwa zapewniają fundusze zarządzające majątkiem, które mają możliwość takich wewnętrznych przeniesień do zupełnie innych klas aktywów. Jednak wiąże się to z większą pracą w zarządzaniu funduszem i z wyższymi opłatami dla inwestora.

Można również samemu dokonać wyboru funduszu lub skorzystać z pośrednika. Jego wynagrodzenie określa się jako prowizję, jeśli otrzymuje część ich 25 € miesięcznie, lub honorarium za doradztwo, jeśli wystawia im fakturę za czas doradztwa.

Pod żadnym pozorem nie należy inwestować pieniędzy w Fundusze inwestycyjne, których będziemy potrzebować w określonym terminie w najbliższych latach! Zwłaszcza fundusze zawierające akcje są formą inwestycji długoterminowej!

Może przyszły pracodawca zaoferuje Państwu dodatkowe korzyści majątkowe, dzięki którym będą mogli zwiększyć swoje 25 €. W takim przypadku należy zwrócić uwagę przy wyborze funduszu, czy ten również uwzględnia te dodatkowe środki.
Taka inwestycja jest dodatkowo wspierana przez państwo w ramach premii dla pracujących!
Pozdrawiam
Aleksander Reibold Doradztwo Finansowe
Neuburg nad Dunajem

Napisany przez fond
Dziękuję za odpowiedzi. Chcę teraz rozpocząć plan oszczędnościowy w ramach ETF-ów. Ponieważ zaczynam moje szkolenie w przyszłym miesiącu, w zasadzie już zarabiam pieniądze. Chciałbym wpłacać pewną kwotę x na moje konto oszczędnościowe co miesiąc, aby mieć pewne oszczędności, oraz 25 euro na miesiąc na ETF, które będą jak na tabeli. W ten sposób nie stracę wszystkiego w razie czego.

Który ETF możecie mi polecić, który jest dobrze zdywersyfikowany i generuje wysokie zyski? I gdzie byłoby najlepiej to zrobić, u którego brokera?

Napisany przez Birgit
Ja proponuję Ci zainwestowanie w ETF MSCI World.
Zapewni Ci to szerokie zróżnicowanie inwestycji.
Co do brokera, wybierz takiego, który nie pobiera opłat za prowadzenie rachunku i oferuje jak najniższe koszty transakcyjne.
Wszelkie opłaty obniżają Twój kapitał oszczędnościowy.
Odwiedź stronę justetf.com i przejrzyj ofertę ETF MSCI World.
Znajdziesz tam wiele przydatnych informacji.

Napisany przez fond
Dziękuję bardzo. Znalazłem teraz na przykład: https://www.justetf.com/de/etf-profi...n=IE00BGHQ0G80
Co o tym myślicie? Czy byłoby sensowniej kupić go bez planu oszczędnościowego czy z?

Napisany przez florianmeier
W akcje/fundusze inwestować powinno się tylko te pieniądze, które można z łatwością odłożyć.
Stała opłata miesięczna w wysokości 25 lub 50 EUR raczej nikomu nie zaszkodzi.
W porównaniu z zakupem pojedynczych akcji, na ogół plan oszczędzania jest znacznie bardziej opłacalny pod względem opłat.
Moja osobista minimalna inwestycja w pojedyncze akcje wynosi 10 000 EUR. Moim zdaniem, mniejsze kwoty się nie opłacają.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata