Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Pytania dotyczące umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe.

Napisany przez Nemoinator
Cześć,

mamy następujący problem. My, czyli moja żona i ja, zawarliśmy dwa małe umowy oszczędnościowe na budowę około 4 i pół roku temu. Kwota oszczędnościowa wynosi 10000€. Płacimy 100€ każdego miesiąca. Aktualnie powinniśmy mieć około 5000€. Czy ma sens kontynuowanie wpłat czy lepiej przerwać?

Tło tego problemu jest takie, że obecnie poszukujemy nieruchomości. Jednak te dwa małe umowy oszczędnościowe są na to zdecydowanie za małe. Moim pomysłem jest więc zakończenie obu umów oszczędnościowych i wykorzystanie 10000€ jako dodatkowego wkładu własnego.

Bylibyśmy wdzięczni za poradę.

Pozdrowienia, Alex

Napisany przez florianmeier
Jaka jest stopa procentowa?

Muszę to sprawdzić dzisiaj w południe.

Cześć,
oprocentowanie depozytu wynosi 0,5%, a oprocentowanie pożyczki wynosi 3%

Napisany przez BenniG
I ile masz kapitału własnego jeszcze?
Obie pożyczki ze związanych z budowlą umów oszczędnościowych mogą spowodować, że przekroczysz pewną granicę.
Na przykład, jeśli kupisz obiekt za 200 000 €, a koszty dodatkowe i dodatkowe 20 000 €, to byłaby to finansowanie w wysokości 90%. Jeśli wniesiesz swoje oszczędności, byłoby to finansowanie w wysokości 85%. Jeśli weźmiesz pożyczkę z obu, mogłbyś uzyskać finansowanie w wysokości 80%.
Pożyczki z związków budowlanych musiałyby być najprawdopodobniej szybciej spłacone. Stopa procentowa od pożyczek z związków budowlanych jest wyższa niż reszty finansowania. Ale stopa procentowa reszty finansowania spadnie. Ponieważ musisz tam sfinansować jeszcze 160 000 €, obniżenie o kilka punktów procentowych ma duże znaczenie. Na przykład, jeśli Twoje oprocentowanie spadnie z 1,8% do 1,6%, zaoszczędzisz 26,66 € w pierwszym miesiącu tej pożyczki.
Więc pytanie nie jest łatwe do odpowiedzenia, zawsze zależy to szczególnie od Twojej sytuacji.

Ogólnie rzecz biorąc, kapitał własny powinien wynosić około 15000€

Napisany przez BenniG
To zatem oznacza, że oprócz oszczędzających na budowę macie jeszcze 5 000 €?
W takim razie 10 000 € więcej lub mniej może już mieć większy wpływ na wasze przedsięwzięcie i jego stopę finansowania.

Nie, poza dwoma osobami oszczędzającymi na cele mieszkaniowe, mamy dodatkowo około 15000€ kapitału własnego.

Napisany przez Tikonteroga

Cześć,
mamy następujący problem. My, czyli ja i moja żona, zawarliśmy około 4,5 roku temu dwa małe umowy oszczędnościowe. Suma oszczędności wynosi 10000€. Płacimy po 100€ każdego miesiąca.
Obecnie powinniśmy mieć około 5000€. Czy jest sens nadal wpłacać czy lepiej przerwać?
Jest to spowodowane również tym, że aktualnie szukamy nieruchomości. Jednak oba umowy oszczędnościowe są zdecydowanie za małe na ten cel. Moim pomysłem było zamknięcie obu umów oszczędnościowych i wykorzystanie 10000€ jako dodatkowego wkładu własnego.
Być może możecie mi pomóc.
Pozdrawiam, Alex

O jakie umowy oszczędnościowe (dostawca, oferta) chodzi w ogóle?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata