Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: MTU Aero Engines

Napisany przez beat
Chciałem tam wejść już od dłuższego czasu. Ale jak to bywa, zawsze pojawia się jakaś inna akcja. Zwróciłem uwagę na nią podczas listopadowego odcinka 2007 roku, kiedy mocno spadła. Spowodowane obawami dotyczącymi dolara amerykańskiego. Postanowiłem więc kupić małą ilość po €31,50, gdy widziałem, że cena wczoraj znowu wzrosła.

Piąty co do wielkości producent silników lotniczych. Pieniądze głównie zarabia na obsłudze silników.

Kurs zysku w 2006 roku wynosi 15, w 2007 - 12
Wskaźnik PEG (Price/Earnings to Growth) wynosi 0,65
Dywidenda wynosi 2,5%

Albo transakcja (15%) albo trzymanie do 2007 roku.

Napisany przez 2cybercrash
Niewiele znanej wartości w przemyśle maszynowym, zerknijmy na to bliżej, czy generuje też przychody? Dziękuję za interesującą wskazówkę. Produkują również silniki dla General Electric do samolotów wojskowych. Miejsce produkcji znajduje się w Niemczech. Poszukują nowej lokalizacji w Europie Środkowej. Prognozy zostały potwierdzone kilka dni temu, UBS Quotes podaje wskaźnik PE 13.9.

Napisany przez beat

Czy to też generuje przychód?

Tak, oni również generują przychód. A380 wkrótce również powinno coś dołożyć.
https://aktien.onvista.de/snapshot.html?ID_OSI=12254991

Napisany przez ADMCI4
MTU Aero Engines budują silniki do samolotu Airbus A400M. Jest to wojskowy samolot transportowy (typ Hercules). Silniki te nazywane są silnikami turbowirnikowymi, co oznacza, że są to w zasadzie silniki odrzutowe z zamontowanym ustawianym kątem wirnikiem. Jest to interesujący temat (również z punktu widzenia technicznego). Pozdrowienia Pauke

Napisany przez beat
Tam jest ktoś, kto pomaga Chińczykom w wyrównaniu bilansu handlowego. https://www.mtu.de/de/Presse/aktuelle...ws1/index.html

Napisany przez beat
Dziś przewiduje się sklocenie się w okolicach 40. Na drodze do 44. Nadal jedna z moich najbardziej sprawiedliwie wycenianych akcji.

WSK 07 15,2 / WSK 08 12,2
PEG 07 0,8 / Peg 08 0,5

Napisany przez 2cybercrash
Komplement. Była to bardzo dobra wskazówka, dzięki Beat, zdecydowałem się na Thyssen i dokonałem transakcji. Kontynuuję obserwację wartości, dzisiaj Boeing z mocnymi danymi, dlatego może ta euforia.

Napisany przez beat
Przy słabnącym kursie dodałem jeszcze jedną porcję. Niestety wczorajszej większej wpadki nie udało mi się wykorzystać. Przynoszę numery 13. (przynajmniej nie jest to piątek). Dla mnie - pomimo znaczącego postępu kursu - nadal uważane za korzystne i również bardzo godne dłuższego rozważenia.

Napisany przez beat
MTU przynosi wyniki roczne, które lekko przewyższają oczekiwania.
https://www.finanznachrichten.de/nach...el-7891596.asp

Jednocześnie zwiększają swój udział w sektorze militarnym w USA:
https://www.finanznachrichten.de/nach...el-7891593.asp

Nawet po niedawnych niepowodzeniach można było ponownie kupić akcje MTU tanio. Dzięki spełnieniu oczekiwań i nadal bardzo powściągliwej wycenie, akcje powinny skorzystać z potwierdzonej prognozy (obrót +8%, EBITDA +15%). Oczekuję wzrostu zysku netto o 18%.

Ponadto marża EBITDA (obecnie 13.2%) ma być zwiększona do 14-15% w średnim okresie poprzez poprawę efektywności. Udział w działalności serwisowej - która jest mniej cykliczna - ma być dalej rozbudowany. MTU jest największym niezależnym operatorem serwisowym samolotów na świecie.

KGV 07 15.3 PEG 07 0.8

Pozostawię to. Przy €45.- prawdopodobnie zmniejszę nieco nadmierną wagę, która powstała po kolejnych zakupach. [ /url]

Napisany przez beat
Spółka, która jeszcze kilka miesięcy temu była znacznie niedowartościowana, teraz, po imponującym wzroście kursu, osiągnęła uczciwą wycenę PEG na poziomie 0.9. Zaczynam powoli myśleć o stopniowym zbyciu akcji w okolicach 46. Cena akcji powinna nadal nieznacznie przewyższać indeks DAX, co może przynieść zysk w wysokości 15-20% rocznie. Spadki, które i tak będą się ponownie pojawiać z różnych przyczyn niefundamentalnych, będą oczywiście wykorzystane, zwłaszcza te poniżej 42.5. Dostawy samolotów i rozbudowa floty rosną szybko. Dlatego przyszłość wydaje się być dobrze zaplanowana. Niestety, duży rabat w wycenie już zniknął.

Napisany przez beat
Przyniosły wyniki za I kwartał, które nieznacznie przewyższyły oczekiwania. Po obniżeniu rekomendacji przez kilku analityków przed ogłoszeniem wyników, kurs akcji może ponownie wzrosnąć. Standardowa gra. Nadal trzymam się swojego nieco niedoszacowanego (krótkoterminowo!) KZ na poziomie 46,00 zł (aktualnie +4,2% na poziomie 44,25 zł)

https://www.finanznachrichten.de/nach...el-8107560.asp

Napisany przez beat
handel zakończony po 46,90 (około 45% netto)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata