Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak postępować najlepiej?

Napisany przez SebiNRW
Cześć wszystkim,
jestem właścicielem nieruchomości z częścią wynajmu. Potocznie zwana domem wielorodzinnym.
Mam około 20% wartości nieruchomości oszczędzone. Chciałbym unikać ich wykorzystania, jeśli to możliwe.
Odkładam je na bardzo korzystne oprocentowanie, którego obecnie nie można nigdzie znaleźć.
Jednak już teraz wiem, że za 5-7 lat będę potrzebował około 45 000 €, być może mniej, nie wiem dokładnie,
aby przeprowadzić kilka napraw i modernizacji. Nowe okna na przykład na poddaszu itp.
Bez konieczności korzystania z zainwestowanego kapitału, jaki byłby najbezpieczniejszy i najbardziej skuteczny sposób
z najmniejszym (miesięcznym?) wkładem w ten kapitał?
Myślę, że opcja oszczędnościowa z bonem na 30 000 € byłaby dobrym rozwiązaniem.
Jednak spłata nie powinna być zbyt wysoka, jak to często bywa w przypadku oszczędności.
Ma to jednak związki z prawem podatkowym i nie zależy ode mnie.
Z góry dziękuję za pomocne wskazówki.
Pozdrawiam
SebiNRW

Napisany przez NaTwoim13
Cześć SebiNRW, jesteś na dobrej drodze. Aby móc wydać 45 000 euro w ciągu 5-7 lat, musisz zaoszczędzić 30%. Oznacza to 13 450 euro. Następnie możesz z tego zakupić kredyt hipoteczny w wysokości 30 000 euro oprocentowany od 2 do 2,35%, lub nawet o gorszej stopie procentowej, jeśli umożliwi to przedłużenie czasu spłaty..

Ważne jest, aby wybrać niekoniecznie najniższą stopę procentową, ale tę, która będzie odpowiednia w kontekście relacji między stopą procentową a spłatą.

Napisany przez SebiNRW
Cześć noelmaxim,
Dziękuję za informację. Oszczędzić 13 450 € w tym czasie nie powinno być dużym problemem.
Ja mogę również pogodzić się z oprocentowaniem na poziomie 2,5% - 3%. Jak już wspomniałem, ze względów podatkowych byłoby to korzystne.
Moim zdaniem istnieją również umowy, które wymagają mniejszej kwoty do oszczędzenia. A przecież istnieje również dodatkowa alokacja.
W skrócie: Czy znasz dobre stawki zarówno dla ciebie, jak i dla innych uczestników, które mogłyby być tutaj wykorzystane?
Pozdrowienia
SebiNRW

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, mogę wszystko dla Państwa obliczyć.
Nie, procentowo zniżka na kwotę wypłaty nie może być znacznie niższa niż 30%. Więcej przydziału odnosi się do kwoty oszczędności budowlanych, jednak kwota oszczędności budowlanych nie zawsze musi być równa kwocie wypłaty ze względu na dodatkowy przydział.
Ponadto matematyka oszczędności budowlanych wskazuje, między innymi, że im więcej pożyczki w stosunku do kwoty oszczędności, tym szybciej (liczy się również czas przydziału i stopa procentowa, a zatem przekrój tych 3 czynników) pożyczka musi zostać spłacona.

Napisany przez SebiNRW
Nie, dziękuję. Nie trzeba podejmować wysiłku. Wystarczy mi po prostu prosta rekomendacja taryfy wraz z uzasadnieniem, dlaczego wydaje się odpowiednia.

Dzięki i pozdrowienia,
SebiNRW

Napisany przez NaTwoim13
Stara Lipska Stawka AL-Bau finanz 2,5 Mzt
6 lat oszczędzania
Stopa oprocentowania kredytu nom. 2,5%/efektywna 2,72
Wysokość oszczędności miesięcznych 249 €
Łączna kwota oszczędności budowlanych 17.660 €
kredyt budowlany 27.450 €
Składka odsetkowa i kapitałowa po przypisaniu 286,70 €
Opłata za zakończenie umowy 305 €
Stopa oprocentowania oszczędnościowa 0,25%

Napisany przez Tikonteroga

Jeśli chodzi o mnie, stopa procentowa może wynosić także 2,5% - 3%. Jak już opisałem, byłoby to raczej korzystne z przyczyn podatkowych.

Cześć,
czy mogę zapytać, dlaczego wyższa stopa procentowa jest raczej korzystna z przyczyn podatkowych?
Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
To już kiedyś pytałeś!
Ponieważ odsetki kredytowe można odliczyć. Nie martw się, nie idzie o to, czy masz ochotę, ale o akceptację nieco gorszej stopy oprocentowania 2,5% zamiast 2 lub2,35%, co pozwala na rozłożenie spłaty w czasie w przypadku oszczędzania na budowę. Można nawet podwoić czas spłaty.
Wtedy stopa procentowa nie jest decydująca, ale czas, w którym można je odliczyć.
W każdym razie nie będziemy w stanie udzielić na to odpowiedzi, ani nie powinniśmy, ponieważ jest to zadanie dla doradcy podatkowego, biorąc pod uwagę indywidualną sytuację finansową konsumenta.

Napisany przez SebiNRW

Cześć,
czy mogę zapytać dlaczego wyższy oprocentowanie jest bardziej korzystne ze względów podatkowych?
Pozdrowienia

Oczywiście. Ponieważ obiekt jest wynajmowany, mogę odliczyć odsetki od kredytu jako koszty uzyskania przychodu.
Pozdrowienia
SebiNRW

Napisany przez Honey1979

Oczywiście. Ponieważ obiekt jest wynajmowany i mogę odliczyć odsetki od długu jako koszty reklamowe.
Pozdrowienia
SebiNRW

Naprawdę nie ma pełnego koła przy takich stwierdzeniach......
Podatki nie są karą, a to, co opodatkowujesz, należy potem do Ciebie.....
Jeśli nic nie zarabiasz.... nie płacisz oczywiście także nic..... niestety wtedy także nie masz nic.
Jeśli zarabiasz 100 tysięcy, masz stawkę podatkową 42%.. ale zostaje Ci jednak 58%
Dzięki inwestycji (która ma sens ... okna itp.) masz jednak ładne wydatki.

Już cię o to kiedyś zapytałem!
Ponieważ odsetki od długu można odliczyć. Nie martw się, brak ryzyka, nie ma potrzeby, a przy akceptacji nieco gorszej stopy procentowej 2,5 zamiast 2 lub 2,35%, spłata może być rozciągnięta w czasie w przypadku oszczędzania na budowę. Dotyczy to nawet podwójnego czasu spłaty.
Wtedy nie stopa procentowa jest decydująca, ale czas, w którym można je odliczyć.
Co więcej, nie będziemy w stanie udzielić na to odpowiedzi, ani nie powinniśmy tego robić, ponieważ jest to zadanie doradcy podatkowego uwzględniającego indywidualną sytuację konsumenta.

Tak, z tego co pamiętam, nie mogliście lub nie chcieliście odpowiedzieć na to pytanie wtedy.
Trzeba pamiętać, że gdy odliczasz określoną kwotę odsetek od podatku, otrzymujesz tylko x% (około 14-44,10%) tej kwoty odsetek z powrotem w formie zwrotu podatku.
Ponadto, im wyższa kwota odsetek, którą odliczasz od podatku, tym bardziej prawdopodobne jest, że stawka podatkowa graniczna, do której odliczasz tę kwotę odsetek, stanie się mniejsza (system progresywny).
Rzeczywiste naprawy i modernizacje również mogą zmniejszyć stawkę podatkową, do której można odliczyć odsetki.
W skrócie, nie jest korzystne płacić więcej tylko dlatego, że za kilka miesięcy otrzymasz rabat. Do tego dochodzi fakt, że im więcej płacisz, tym niższy może być procentowy rabat.
Nawet doradca podatkowy nie zna stawek podatkowych od roku 2018...

Napisany przez NaTwoim13
Honey1979, to też nie pasuje.
Moja propozycja polega na tym, że powinniśmy unikać dyskusji podatkowych i fachowo i adekwatnie odsyłać do doradcy podatkowego.
On ma ten budynek wielorodzinny od kilku lat, aspekt podatkowy pochodzi od niego, zakładam, że ma on swoje powody, dlaczego nie pomija tego aspektu po konsultacji z doradcą podatkowym.

Napisany przez NaTwoim13
Przygoda, Tikonteroga, przygoda.
Uważam, że to pytanie powinien wyjaśnić doradca podatkowy i jest to najczystsza sugestia, aby się do niego zwrócić.

Napisany przez SebiNRW
Mój sposób postępowania jest jednak opracowany i skoordynowany z moim biurem rachunkowym.
Pozdrowienia
SebiNRW

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście

Napisany przez Honey1979

Honey1979, nie pasuje to także.
Moja sugestia brzmi: trzymajmy się z dala od dyskusji podatkowych i profesjonalnie i w zależności od potrzeb skierujmy bądź to do doradcy podatkowego, bądź też do niego samego.
Już od kilku lat ma ten Dom wielorodzinny, aspekt podatkowy pochodzi od niego, przypuszczam, że ma swoje powody, dlaczego nie pomija tego aspektu na zewnątrz w porozumieniu z doradcą podatkowym.

Hmmmm......
Zasady podatkowe są takie same dla wszystkich......
Jeśli chodzi o generowanie wydatków, napisz MU fakturę za konsultację dotyczącą tego obiektu.
5 tysięcy euro..... Może od razu odliczyć, a ty? no cóż, po prostu opodatkujesz to :-) Potem obaj pójdziemy coś zjeść, a ty zanotujesz to jako koszt darmowej konsultacji.... W ten sposób każdy zyska, a my oboje będziemy najedzeni :-)

Napisany przez Honey1979

Moja strategia została jednak opracowana i skonsultowana z moim biurem rachunkowym.
Pozdrowienia
SebiNRW

Jeśli doradzą Ci zwiększenie bezsensownych kosztów, powinieneś poszukać innej firmy (działam jako przedsiębiorca od 17 lat..... i zawsze trzymam się pewnego limitu.... Płacę dużo, ale z przyjemnością)

Napisany przez NaTwoim13
Nie pasuje to do jakości moich usług i wsparcia w dziedzinie finansowania nieruchomości, w związku z czym odsyłam do doradcy podatkowego. Chociaż doskonale rozumiem twój sarkazm i ironię.

Oczywiście mile widziani byliby użytkownicy zajmujący się podatkami w tej dziedzinie i chętni do udziału w dyskusjach.

Napisany przez Batman_BU
istnieje oczywiście możliwość, że pieniądze zostaną zainwestowane w bardziej opłacalny sposób. W takim przypadku sensowne jest ponoszenie wyższych kosztów związanych z wynajmowanym obiektem i inwestowanie dochodów w inne miejsce lub spłacanie kredytów o wyższym oprocentowaniu.
Oczywiście, z izolacji patrząc, zazwyczaj nie ma sensu wydawanie pieniędzy na uniknione wydatki dla oszczędności podatkowych.

Napisany przez SebiNRW
Właściwie nie chciałem ujawniać tutaj zbyt wiele. Ale w grze jest tutaj kilka nieruchomości (>2).
Postępowanie jest dokładnie przemyślane i obliczone. Biuro podatkowe po prostu nie ma pojęcia o oszczędzaniu na budowę. To nie jest ich zadanie.
Używałem tego forum tylko jako źródła informacji do późniejszej modernizacji.
Na rynku czasami jest naprawdę nieprzejrzysto. A jeśli ktoś ma rekomendację dotyczącą planu, uważam to za bardzo pomocne dla mojego wniosku i mam dodatkową informację, którą mogę wykorzystać jako podstawę.
Pozdrowienia
SebiNRW

Napisany przez NaTwoim13
Ja, ja jestem Batman_BU, ale nie ma nieuniknionych wydatków i nie chodzi o to, żeby płacić 2,5% zamiast 2% (przecież wszyscy to wiemy), chodzi również o długość i czas trwania płatności, a także o możliwość ich odliczenia.

Przygodne, Tikonteroga, przygodne.
Myślę, że to pytanie powinien wyjaśnić księgowy i jest to najczystsza sugestia, aby się do niego zwrócić.

Teraz poproszę o uzasadnienie, dlaczego to jest przygodne.

Napisany przez NaTwoim13
Uwaga, czytaliście to, co napisał OP? Kancelaria nie ma pojęcia o oszczędzaniu budowlanym. Słusznie, jeśli to wyraźnie wyrażają, ponieważ podobnie jak my amatorzy nie powinniśmy udzielać podatkowych porad opierając się na niebezpiecznej półwiedzy bez żadnej dodatkowej wiedzy na temat OP (tak, wiem, ma to być pomoc i tak jest zapewne myślane), tak samo kancelaria podatkowa nie powinna zbytnio ingerować w finansowanie nieruchomości (koncepcyjnie, ale bardzo dobrze). Ja, jako specjalista od finansowania, korzystam z współpracy z dwiema kancelariami podatkowymi i bądźcie pewni, że wyszły stamtąd już najbardziej zdumiewające rzeczy, i zawsze gdy wydaje się, że zrozumiałeśmy to w samokształceniu, okazuje się, że jest to znowu inaczej zindywidualizowane.

Napisany przez Honey1979
Te napisał dosłownie:
Dla mnie oprocentowanie może wynosić także od 2,5% do 3%. Jak już wspomniano, z przyczyn podatkowych byłoby to raczej korzystne.
Bardzo bym był zainteresowany uzasadnieniem tego...
W takim razie coś robię źle od lat...
I czy masz jedną czy dwie nieruchomości, zasada pozostaje taka sama.
Może być nawet ludzi, którzy mają 5 lub więcej... Wszyscy są traktowani według tych samych zasad.
Po co nawet mieć konto oszczędnościowo-budowlane, jeśli stopa procentowa nie gra roli?

Napisany przez vision
Być może chce teraz już zaksięgować koszty=odsetki. Być może zbiera wszystkie możliwe środki obniżające podatek, ponieważ chce zaoszczędzić podatki teraz, a nie za 5-7 lat?

Napisany przez NaTwoim13
Głupio to ujęte, to już prawda. Wskazywałem jednak (między innymi na to, że powinien to określić doradca podatkowy), że mieszanka czy proporcje (proporcje stopy procentowej do czasu spłaty) muszą być właściwe.
Zrozumiałem z tego, że spłata nie powinna być zbyt wysoka, czyli przebiegać zbyt szybko.

Napisany przez Honey1979

Źle wyrażone, to prawda. Jednak zwróciłem uwagę (m.in. że powinien to określić doradca podatkowy), że mieszanina, czyli proporcje (proporcje stopa procentowa do czasu spłaty) muszą być prawidłowe.
Wnioskuję stąd, że spłata nie powinna być zbyt wysoka, czyli przebiegać zbyt szybko.

Tak..... ale po co w takim razie oszczędności mieszkaniowe???
Jeśli spłata wynosi 2%, to teoretycznie nic nie powinno pójść źle.... jeśli to się dzieje, to cena zakupu jest zbyt wysoka lub dochód z wynajmu jest zbyt niski.
Teraz nie rozumiem sensu oszczędności mieszkaniowych, jeśli odsetki są nieistotne...

Napisany przez Honey1979

Może chce już teraz zaliczyć koszty = odsetki. Może zbierać środki, aby wykorzystać obniżenie stawek podatkowych, ponieważ chce oszczędzać podatki teraz, a nie za 5-7 lat?

Jak dokładnie to miałoby być zrealizowane?
Przecież przez czas oszczędzania na Bausparerze nawet zarabia odsetki na kapitale... ???? Nie rozumiem.

Napisany przez 2tneub

Ja, jeśli dobrze pamiętam, nie mogliście lub nie chcieliście odpowiedzieć na to pytanie wtedy.
Tak, tutaj warto zauważyć, że jeśli odliczysz określoną kwotę odsetek od podatku, to otrzymasz tylko x% (około 14 - 44,10%) tej kwoty odsetek z powrotem jako zwrot podatku.
Do tego dochodzi fakt, że im wyższa kwota odsetek, którą odliczasz od podatku, tym bardziej prawdopodobne jest, że stawka podatku graniczna, do której będzie odliczana ta kwota odsetek, stanie się niższa (progresywny system podatkowy).
Naprawy i modernizacje również są odliczane i mogą zmniejszyć stawkę podatku granicznego, do którego odsetki mogą być odliczone.
W skrócie, nie jest korzystne płacić więcej jedynie dlatego, że po kilku miesiącach otrzymasz rabat. Dodatkowo, im więcej płacisz, tym mniejszy może być procentowy rabat.
Nawiasem mówiąc, nawet doradca podatkowy nie zna stawek podatkowych od 2018 roku...

Chociaż nie jestem doradcą podatkowym, pracowałem jako specjalista ds. podatkowych przez kilka lat w biurze rachunkowym.

Punkt 1
W ogólnym uproszczeniu, doradca podatkowy stara się najpierw unikać skrajnych zdarzeń, aby utrzymać niskie obciążenie podatkowe średnio.
Jeśli więc przedsiębiorca osiągnie wysokie zyski w jednym roku, a niskie w kolejnym, próbuje się to wszystko przesunąć.
W rezultacie podatek jest niższy niż w przypadku płacenia dużo i mało podatków na zmianę.
Punkt 2
Ponadto analizuje się, czy ma sens przyspieszyć koszty odliczalne, biorąc pod uwagę Punkt 1.
Jeśli np. kupisz środek trwały poniżej 410€ w grudniu, to obniży to podatek dochodowy jeszcze w starym roku, jeśli jednak kupisz środek trwały dopiero w styczniu, to obniży podatki dopiero za rok. Korzyść z płynności= 1 rok
To samo dotyczy np. kosztów konserwacji nieruchomości.
Punkt 3
Dodatkowo, ocenia się, jak nowe przepisy wpłyną na sytuację.
Czasami pewne rzeczy stają się ekonomicznie uzasadnione dopiero, gdy uwzględnia się faktyczne przepisy prawne.
Dobrym przykładem jest różnicowane opodatkowanie zysków kapitałowych w ciągu ostatnich 15 lat (począwszy od normalnego opodatkowania, przez opodatkowanie w ramach pół-zysków aż do ryczałtu podatkowego w wysokości 25%)

Punkt 4
Jeśli masz wydatki, starasz się zrobić z nich jak najwięcej odliczeń.
Zakładając, że masz 2 kredyty, z których odsetki można odliczyć od jednego, a od drugiego nie, który kredyt spłaciłbyś w pierwszej kolejności?
Oczywiście ten, od którego nie możesz odliczyć odsetek, nawet jeśli jest może być trochę droższy.
Teraz patrzysz tylko na składnik wydatków odsetkowych dla jednego kredytu i zastanawiasz się, dlaczego gość ma płacić 100€ odsetek, skoro tylko odzyska 40€ podatku, to wciąż płaci 60€.
Teraz dochodzi komponenta 2 (np. kredyt hipoteczny na własność mieszkania), gdzie oszczędza się 100€ odsetek poprzez nadpłatę.
Kiedy oba te komponenty są łączone, osiąga zysk w wysokości 40€ od podatków.
doradca podatkowy bierze pod uwagę wiele takich komponentów.
W przeszłości często brano kredyty odliczalne w firmie, potem przeprowadzano wydatki prywatne i np. nabywano nieruchomości na własność. Odliczenie odsetek z tytułu tej długu zostało ograniczone dla celów niezwiązanych z działalnością w 1999/2000 roku. Jednak nadal można najpierw spłacić kredyt służący do własnego użytku.
Szczególnie w przypadku obiektów o mieszanej funkcji (wynajem i własna użytkowanie) należy bardzo uważać, aby możliwie dokładnie oddzielać cenę zakupu i kredyty. Istnieje wiele poważnych ryzyk.

Napisany przez vision
Ale teraz ma miesięczne raty i minimalne oprocentowanie salda.

Ups, nakładanie się.
@tneub świetnie wyjaśnione!

Napisany przez vision
Zadawanie pytań jest dobrą rzeczą, uczymy się wszyscy czegoś.

Ale w ostatnim czasie mam wrażenie, że wszystko jest analizowane do granic możliwości. Sprawy, które są po prostu faktami, są ciągle analizowane do nieskończoności, mimo że nie ma nawet pytania.

Prędzej czy później nikt się nie będzie już ośmielił pytać.

Napisany przez NaTwoim13
?? Poza tym nie miał do tej pory 45 000 euro do końca, takie było jego wyjściowe oświadczenie.
Dlaczego więc nie kupić 30 000 euro taniego kredytu przy 15 000 euro?
A nawet jeśli je ma, możliwe, że wykorzysta te pieniądze na spłatę swojego udziału zajmowanego przez siebie.
Jak już wspomniano, gdyby, jeśli i ale - oto 3 najbogatszych maklerów giełdowych, ale OP potrzebuje doradcy podatkowego, a takowego posiada.

Napisany przez 2tneub
Celem będzie przedłużenie spłaty.
Ponieważ tylko poprzez podwyższenie stopy procentowej to jest znane TE.
W połączeniu z możliwością odliczenia odsetek oznacza to, że efektywnie stawka wynosi 1,5%. Samo pożądane przez UE nasilenie inflacji powinno to przewyższyć.
Istnieje wiele możliwości, aby to łatwo zrekompensować (podniesienie czynszu lub priorytetowa spłata pożyczki prywatnej, itp.)

Napisany przez Batman_BU

Ja Batman_BU, ale nie ma uniknionych wydatków, a nie o chodzi o to, czy wolisz płacić 2,5% zamiast 2% (wszyscy o tym wiemy), chodzi również o długość i czas trwania płatności, czyli o możliwość ich odliczania.

ja również komentowałem tylko ogólnie, a nie związane z projektem, aby podać przykład, w którym może to być uzasadnione.
Można to zrozumieć, jeśli się chce.

Napisany przez NaTwoim13
Wszystko w porządku, mamy wszystko rację, ale najwięcej ma doradca podatkowy ;-)

Napisany przez Honey1979

Ale teraz ma miesięczne raty i minimalne oprocentowanie salda.

Ups, nakładanie się.
@tneub super wyjaśnienie!

Wydaje mi się, ŻE NADAL tego nie rozumiesz!!!!
Rata, którą wpłaca w ramach oszczędności budowlanych, jest jego prywatną przyjemnością, nie może jej odliczyć od podatku.
A oszczędności w ramach budowy dokonuje dla obiektu inwestycyjnego, a nie dla jakiegokolwiek innego obiektu. Tak to zostało napisane.
Poprzez oszczędności budowlane chce zabezpieczyć sobie oprocentowanie, ale nie ma to dla niego znaczenia.
Dla mnie to wszystko jest bez sensu.
Próbuję tylko zrozumieć, co tu właśnie jest nie tak.

Napisany przez NaTwoim13
Powiedz Honey, odsetki od pożyczki są naliczane po przyznaniu, czyli po wypłacie. Odsetki od oszczędności muszą być jak najwyższe podczas fazy oszczędzania, ponieważ to jest kapitał, za który nabywa on pożyczkę. W zasadzie, jeśli ma jeszcze zobowiązania dotyczące własnego mieszkania, nie powinien odkładać pieniędzy, ale spłacać drogie odsetki od pożyczki na własne potrzeby i w przyszłości spłacać pożyczkę oraz być może wziąć kredyt na modernizację jako natychmiastowe finansowanie. Po pierwsze, doradca podatkowy wie - jako ekspert i specjalista w dziedzinie finansów - lepiej, a po drugie, nie mamy pojęcia, jakie będą stopy procentowe za 5-7 lat, więc BSV może okazać się dobrym kompromisem.

Napisany przez Honey1979

Powiedz mi, Honey, oprocentowanie kredytu hipotecznego jest liczony po przydzieleniu, czyli po wypłacie.
Oprocentowanie depozytu musi być jak najwyższe w fazie oszczędzania, ponieważ to jest kapitał własny, za który nabywa on ten kredyt.
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli ma on jeszcze zobowiązania dotyczące własności do użytku własnego, to nie powinien odkładać nic, ale spłacać wysoki procent od kredytu na własną działalność i spłacać ten kredyt oraz później, być może, zaciągnąć kredyt na modernizację jako finansowanie natychmiastowe. Po pierwsze, doradca podatkowy na pewno wie lepiej, ponieważ jest ekspertem i specjalistą w temacie TE, a po drugie, nie mamy kompletnie pojęcia, jaki będzie poziom stóp procentowych za 5-7 lat, dlatego BSV może okazać się zdrowym kompromisem.

Tak, oczywiście, oprocentowanie jest liczane po przydzieleniu. Ale przecież nie chcemy mieć niskiego oprocentowania.....

Napisany przez Honey1979
Te napisał dosłownie:
Jeśli chodzi o mnie, stopa procentowa może wynosić od 2,5% do 3%. Jak już wspomniano, ze względów podatkowych byłoby to raczej korzystne.

Napisany przez NaTwoim13
Honey1979, proszę!! Masz rację, ale czy nie spróbujemy wprowadzić do forum kultury, w której staramy się zrozumieć TE i pytamy rather niż spekulujemy, że TE jest głupi? Już ma doradcę podatkowego, źle się wyraził, ale czy nie przewidujesz, że nie o to chodziło i jeśli naprawdę jest tak głupi, czy doradca podatkowy tego nie skoryguje? Tak, i jeśli opowiada bajki, to nas nie obchodzi, ale jedna rzecz, która nie powinna mieć miejsca, to ponowne wzniecanie kultury niepokoju?

Pomysł, próba utrzymania wątków czystych, po tym jak śmierdzielki same się pozbyły i będą dalej się pozbywać.

Napisany przez Honey1979
Więc uważam, że w żadnym wypadku nie lekceważę tutaj kultury czy czegokolwiek podobnego.
To jednak jest forum finansowe, a nie czat miłosny.
Rozumienie to jedno, ale muszą pasować do tego konteksty... i oczywiście możliwe jest, że autor wątku źle się wyraził,
ale można to łatwo skorygować.
I gdzie dokładnie jest problem, jeśli na przykład powiesz, że uważasz oszczędności w banku mieszkaniowym za znakomite, ale nie mają sensu, jeśli stopa procentowa nie odgrywa roli.
A co do @vision
Chcę po prostu zrozumieć, o co Ci chodzi... nic więcej.
Jestem również bardzo chętny do nauki, ale musi ona być efektywna.

Punkt 1
W ogólnym uproszczeniu, doradca podatkowy stara się unikać skrajnych zysków i strat, aby utrzymać niskie obciążenie podatkiem średnio.
Jeśli więc przedsiębiorca indywidualny ma wysokie zyski w jednym roku, a niskie w kolejnym, próbuje się to przesunąć.
W rezultacie wychodzi niższy podatek, niż gdyby płatność podatku była niezmienna.

[QUOTE=tneub;151393]Mimo że nie jestem doradcą podatkowym, pracowałem przez wiele lat jako pracownik biura podatkowego lub doradca podatkowy w kancelarii.
Czy nie byłoby zatem sensowne, aby branża, obecnie wyceniona na 45 000 EUR, w miarę możliwości została podzielona na mniejsze branże, a realizacja oraz koszty oraz ich odliczenie podatkowe zostały rozłożone na kilka lat?

Punkt 3
Oczywiście rozważane jest również, jak zmiany prawne wpłyną na sytuację.
Czasami ekonomicznie pewne rzeczy stają się opłacalne dopiero wtedy, gdy uwzględnimy aktualny stan prawa.
Jako przykład, na co teraz wpadam, jest różnorodna opodatkowanie przychodów z kapitału w ciągu ostatnich 15 lat (zaczynając od normalnego opodatkowania, poprzez system opodatkowania połową dochodów, do stałej stawki podatku w wysokości 25%).
Program wyborczy CDU i SPD może również zawierać przydatne informacje dotyczące spłaszczenia "brzucha klasy średniej" (krańcowy podatek dochodowy dopiero powyżej 60 000 EUR zamiast 54 000 EUR dochodu podlegającego opodatkowaniu) oraz zniesienia opłaty solidarnościowej...

Punkt 4
Jeśli masz wydatki, starać się o jak największe możliwe odliczenie.
Załóżmy, że masz 2 kredyty, z których odsetki mogą być odliczone od jednego, a od drugiego nie, który teraz byś spłacał w pierwszej kolejności?
Oczywiście ten, gdzie nie możesz odliczyć odsetek, nawet jeśli może być nawet kilkadziesiątset droższy.
Mógłbym porównać i uwzględnić również inne kryteria w mojej decyzji. Mogę sobie również wyobrazić, że w określonych okolicznościach zadłużenie spłaciłbym jako pierwsze, co pozwoliłoby mi szybciej całkowicie spłacić dług. W ten sposób rata kredytu zniknęłaby, a miałbym większą płynność finansową. Lub jeśli nieruchomość zostałaby zadłużona na bardzo wysoką kwotę, mogłabym również spłacać to zadłużenie w pierwszej kolejności przez określony okres, aby istniała pewna zapasowa kwota, jeśli wartość rynkowa nieruchomości spadnie.

Myślisz teraz tylko o składniku wydatków odsetkowych dla kredytu i zastanawiasz się, dlaczego gość miałby płacić 100 EUR odsetek, jeśli tylko odliczy 40 EUR podatku, to nadal płaci 60 EUR. Teraz dochodzi drugi składnik (np. kredyt hipoteczny na własny Dom), gdzie oszczędza sobie 100 EUR odsetek poprzez dodatkową spłatę. Przy obu składnikach razem ma zysk w wysokości 40 EUR podatków.
Oprócz tych dwóch składników doradca podatkowy bierze pod uwagę wiele innych.
Cóż, powiedzmy, że zapytałem najpierw, dlaczego wyższe koszty odsetkowe z uwagi na odliczalność podatkową są korzystne. Takie byłoby dobre rozwiązanie. Ale w odpowiedzi usłyszałem, że można to odliczyć od podatku. I moim zdaniem moje argumenty były odpowiednie w tym kontekście.
Ponadto mógłbym spróbować zapłacić tylko 80 EUR odsetek. Wtedy otrzymałbym z powrotem 32 EUR i mógłbym użyć 100-80+32 = 52 EUR na spłatę dodatkową zamiast 40 EUR. I nie musiałbym czekać na zwrot podatku za te 20 EUR. Miałbym je wcześniej...

Napisany przez Hanomag

Mam około 20% wartości nieruchomości na koncie. Chciałbym unikać korzystania z tych środków, jeśli to możliwe.
Zostały one ulokowane pod bardzo korzystnym oprocentowaniem, którego obecnie nie można spotkać nigdzie indziej.

To oprocentowanie jest podlegające opodatkowaniu do kwoty wolnej od podatku od oszczędności, a oprocentowanie z budżetu mieszkaniowego jest w całości podatne, oba razem stają się wymagalne od pierwszego roku umowy budżetu mieszkaniowego. Dlatego poniższe stwierdzenie jest koniecznie błędne.

Cytat od vision
Być może chce teraz uwzględnić koszty=odsetki. Być może zbiera wszystkie dostępne środki obniżające stawkę podatkową, ponieważ chciałby oszczędzić podatki teraz, a nie za 5-7 lat?

Teraz - być może w trakcie aktywnej kariery zawodowej z dobrymi dochodami - chciałby zapłacić więcej podatków? A za 5 - 7 lat, gdy być może będzie miał mniejsze dochody z tytułu emerytury, odliczy relatywnie dużo odliczeń od remontów i dodatkowo doliczy oprocentowanie z budżetu mieszkaniowego?

Cytat od tneub
W punkcie 1
Grubo uproszczając, doradca podatkowy najpierw stara się unikać rzeczy wystających w górę i w dół, aby utrzymać średnie obciążenie podatkowe na niskim poziomie.
Jeśli więc przedsiębiorca w jednym roku osiągnie duże zyski, a w kolejnym niskie, to próbuje się to przesunąć.
W ten sposób wychodzi mniejszy podatek, niż gdyby płaciło się raz dużo, a raz mało podatków.

Według tej teorii musiałby teraz mieć mniejsze dochody, a później większe. On sam najlepiej wie, czy tak jest.

Cytat od vision
@tneub świetne wyjaśnienie!

Jest przycisk Dziękuję!

Napisany przez NaTwoim13
Jak już wspomniano, każdy ma w jakiś sposób rację, ale szukamy tylko spekulacji, i myślę, że dobrą radą było zaufanie doradcy podatkowego.

Byłoby przydatne dla innych konsumentów i użytkowników, gdyby OP poszedł do niego i przedstawił nam - w celu uzyskania dalszych informacji na temat sytuacji wyjściowej - co doradca podatkowy ma do powiedzenia na ten temat i jak to uzasadnia.

Napisany przez Hanomag

Jak już zostało opisane, wszyscy mamy w jakiś sposób rację, ale gdy spekulujemy, myślę, że porada, aby zaufać doradcy podatkowemu, była właściwym wyborem.

Zaufanie jest dobre, kontrola jest lepsza.
Na początku 1990 roku doradca mojego pracodawcy, który był przedsiębiorcą, zapytał mnie o opinię po przedstawieniu przez niego otrzymanego od swojego doradcy podatkowego już ostatecznego i zatwierdzonego przez prawo zeznania podatkowego. Szybko odkryłem, że koszty uzyskania przychodu (około 30 000 marek niemieckich) związane z dzierżawą jego działki na 99 lat zostały przypisane do już przekroczonej stawki maksymalnej odpisu zgodnie z paragrafem 7b. Zgodnie z ówczesnym prawem podatkowym te koszty można było odliczyć natychmiastowo jako koszty uzyskania przychodu.
Nie chciał mi w to uwierzyć, ponieważ ufał swojemu doradcy podatkowemu. Kiedy skopiowałem mu odpowiednie strony mojej broszury podatkowej, powoli zaczął to rozumieć. doradca podatkowy nie przyznał się do żadnego błędu. Ponieważ zeznanie podatkowe było już prawomocne, zmienił biuro rachunkowe na takie, które miało również prawników, i pozwał swojego byłego doradcę. W końcu ubezpieczenie doradcy podatkowego wypłaciło mu około 11 000 marek niemieckich odszkodowania.
Dlatego dobrze jest poddawać w wątpliwość porady specjalistów w specjalistycznych forach.
Błogosławieni są naiwni, ponieważ nie zdają sobie sprawy, że zostali pokrzywdzeni.

Zaufanie jest dobre, kontrola jest lepsza.
Na początku 1990 roku doradca niezależny mojego pracodawcy poprosił mnie o opinię po przedstawieniu mu już ostatecznej decyzji podatkowej, zatwierdzonej przez jego doradcę podatkowego. Szybko zauważyłem, że koszty infrastrukturalne (około 30 000 marek) dla jego dzierżawionego na 99 lat gruntu zostały przydzielone do już przekroczonej stawki maksymalnej odliczenia według § 7b. Zgodnie z ówczesnymi przepisami podatkowymi te koszty można było od razu odliczyć jako koszty uzyskania przychodów.
Nie chciał mi uwierzyć, ponieważ wierzył swojemu doradcy podatkowemu. Po skopiowaniu odpowiednich stron z mojego poradnika podatkowego, zaczął powoli to rozumieć. doradca podatkowy nie przyznał się do żadnego błędu. Ponieważ decyzja podatkowa była już ostateczna, zmienił on kancelarię na taką, która miała również adwokatów, i pozwał swojego byłego doradcę. Ostatecznie firma ubezpieczeniowa doradcy podatkowego zapłaciła około 11 000 marek odszkodowania.
Dlatego dobrze jest poddawać w wątpliwość porady ekspertów w specjalistycznych forach.
Szczęśliwi są ci naiwni, którzy nie zdają sobie sprawy, że zostali pokrzywdzeni.

Zaufać można małżonkowi, dzieciom, rodzicom, ...

Napisany przez Honey1979
Współpracuję z moim doradcą podatkowym od ponad dekady, ale nadal kwestionuję wszystko, co nie jest dla mnie jasne. I to jest bardzo dobre... Tylko ten, kto potrafi czytać własne liczby, może odnieść sukces.

To samo dotyczy urzędnika bankowego - jeśli mu przedstawisz rachunek z wynikami (BWA) z listą rachunku zysków i strat (SuSa), nie będzie wiedział, co z tym zrobić.

Napisany przez NaTwoim13
Tikonteroga, skąd wziąłeś ten pomysł??? Jeśli ten łotrze jest obecny, nie możesz ufać nawet tym, którzy zajmują się podatki, tak jak uważasz, że nie potrafisz zrozumieć kwestii podatkowych związanych z doradcą podatkowym.

Hanomag, tak, ale nie w tej części forum, zwłaszcza nie w tym wątku i absolutnie nie z nami, laikami, ponieważ wtedy będzie jeszcze gorzej niż ci się wydaje, że było ci wtedy.

Tikonteroga, skąd masz to??? Czy ten łotr jest obecny, nie można im również ufać, tak jak uważasz, że nie potrafisz zrozumieć spraw podatkowych dotyczących doradcy podatkowego.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z usług doradcy podatkowego. Dlatego warto skonsultować się z doradcą podatkowym. Można przez to zaoszczędzić czas i uniknąć popełniania błędów, które popełnili inni. Ale nie ufam mu. To jest różnica. Tak jak powiedział Honey1979, należy poddać w wątpliwość tę radę i w końcu móc ją zrozumieć samodzielnie.

Napisany przez NaTwoim13
Hej ludzie!! Idźcie do 3 doradców podatkowych!! Albo do jednego rozsądnego!!!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata