Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Szukam kredytu dla osób prowadzących działalność gospodarczą, aby spłacić kredyt

Napisany przez Dome2210
Cześć wszystkim,

w zeszłym roku musiałem wziąć kredyt z powodu wysokich dopłat do urzędu skarbowego i ubezpieczenia zdrowotnego. Jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, pilnie potrzebowałem pieniędzy i nie porównywałem ofert, dlatego podpisałem umowę z Auxmoney na bardzo niekorzystnych warunkach (16,79% efektywnego oprocentowania rocznego). Moją motywacją było to, że wolałem płacić wysokie odsetki niż mieć problemy z urzędem skarbowym...

Auxmoney zapewniło mi, że po 6 miesiącach mogę wewnętrznie dokonać refinansowania na lepszych warunkach, pod warunkiem, że nie będzie żadnych nieudanych obciążeń. Jednak refinansowanie po 6 miesiącach na poziomie 11% zostało odrzucone bez podania przyczyny.

Jestem samozatrudniony od 02-2014, ale w latach 2014 i 2015 pracowałem również częściowo na etatach, chociaż nie zarejestrowałem naszej działalności gospodarczej. Od 2016 roku pracuję na pełny etat na zewnątrz dla 3 zleceniodawców. Otrzymuję comiesięczne wynagrodzenie stałe + prowizje. Próbowałem teraz u niemal wszystkich znanych banków i spotykam się tylko z odmowami, głównie dlatego, że jako referencję brany jest pod uwagę jedynie zeznanie podatkowe za lata 2014 i 2015. Wtedy, z dochodów w wysokości 27 000 € tylko 10 000 € pochodziło z działalności gospodarczej, dlatego zrozumiałe jest, że nie mogę otrzymać kredytu w takiej wysokości.

Jednak wygląda to inaczej w 2016 roku, a zwłaszcza w 2017, ale oczywiście decydenci kredytowi musieliby brać pod uwagę moje bilanse oraz sprawozdania roczne, czego wielu nie robi.

Mogę bez problemu przeznaczyć 300 € miesięcznie na kredyt, obecnie dla Auxmoney wynosi to 246 € miesięcznie.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i mogę dostarczyć liczby, dane i fakty oraz uzyskać wszystkie istotne informacje od mojego doradcy podatkowego.

Niestety, mój wynik w bazie danych Schufa spadł do poziomu 94,65%, nie ma żadnych negatywnych wpisów ani postępowań windykacyjnych czy czegoś podobnego.

Z góry dziękuję

Re: Szukam kredytu dla osób prowadzących działalność gospodarczą, aby spłacić kredyt

Napisany przez Honey1979
Czy próbowałeś tego w swoim banku domowym ???? Czyli tam, gdzie widoczny jest twój codzienny przepływ pieniężny?
Jaką kwotę sfinansowałeś tam?
16,79% Niewiarygodne.... nie wiedziałem, że coś takiego istnieje.
Dlaczego nie złożyłeś wniosku o odroczenie płatności podatkowych w urzędzie skarbowym?
Jak może dojść do nieprzewidywalnych dopłat podatkowych, skoro masz doradcę podatkowego?
Czy masz doradcę podatkowego czy tylko księgowego, który jest opłacany za klasyfikację dokumentów?

Napisany przez Dome2210
Od połowy 2016 roku mam nowego kompetentnego doradcę podatkowego, który zajmuje się wszystkim, co związane jest z urzędem skarbowym. Poprzedni, biorąc pod uwagę wyłącznie rzeczowość, był klapą...

Moja Sparkasse powiedziała mi niemal z wyższością, że poniżej 20 000 € nie udzielamy kredytów dla przedsiębiorców indywidualnych, a ze względu na kilka nieudanych obciążeń na koncie osobistym (bez debetu) oprocentowanie wynosiłoby tam >11%.

Chętnie zmieniłbym bank, ale o ile się orientuję, poniesie to konsekwencje w postaci punktów w rejestrze BIK, czyż nie?

Do tej pory zawsze terminowo spłacałem swoje zadłużenia, a gdy jeszcze pracowałem na etacie, terminowo spłaciłem również kredyt prywatny w swoim domowym banku. Obecnie Sparkassen zamykają kilka placówek, być może dlatego są tak niechętne?

Mogę poczekać na otrzymanie decyzji podatkowej za rok 2016, ale chciałbym pozbyć się tego kredytu Auxmoney tak szybko, jak to tylko możliwe, zwłaszcza że sposób działania Auxmoney pozostawia wiele do życzenia.

Napisany przez Honey1979
O jakiej kwocie mówimy tutaj w kontekście twoich zobowiązań?
Dlaczego nie zrobiłeś wszystkiego przez debet ze stawką 10 % zamiast kredytu ratalnego z oprocentowaniem 16, albo tam coś?
Dlaczego nie wystąpiłeś o odroczenie płatności?
Twój wynik w rejestrze dłużników (Schufa) na poziomie 94,6 nie ma nic do rzeczy. Jeśli jesteś solidny, debet nie stanowi problemu.

Napisany przez Dome2210
Kwota kredytu w Auxmoney wynosiła 10 000 €. Po prawie roku pozostało około 9200 €.
Mam debet na moim koncie firmowym w wysokości 5000 €, niedługo zamierzam to rozdzielić.
Dodatkowo jest utrudnieniem to, że mam tylko włoski dowód tożsamości i od początku roku nie ma już możliwości dokonania weryfikacji osobistej z jego użyciem. W rezultacie wiele banków internetowych odpada. Osobiście złożenie legitymacji nie stanowi problemu, ale od zeszłego roku również Postident jest niemożliwy ze względu na zmianę skanerów w placówkach pocztowych...

Napisany przez Dome2210
Dla wszystkich zainteresowanych lub tych, którzy znajdują się w podobnej sytuacji:
Otrzymałem tzw. mikrokredyt od Advantag AG. Wszystko odbyło się bez większych problemów ani przeszkód. Wystarczyły pełne BWA (bilanse ze wskazaniem aktywów i pasywów) oraz decyzje o wysokości opodatkowania dochodu. Kontakt był dotychczas bardzo przyjazny, a sprawy były załatwiane szybko. Mogę zdecydowanie polecić każdemu przedsiębiorcy, aby unikał Auxmoney ze względu na ich lichwiarskie odsetki!
Pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Savage92 = Fake

Napisany przez slowrookie

Savage92 = Fałszywy

Naprawdę ???
Baw się dobrze - smutne, że moderatorzy nie sprzątają tutaj codziennie

Napisany przez decimo
Cześć Dome2210,
W Twoim przypadku możliwe, że finansowanie faktur może być odpowiednie.
Firma decimo gmbh finansuje faktury dla osób samozatrudnionych i freelanserów i wypłaca kwotę faktury w ciągu 24 godzin. Nie ma długoterminowych umów ani minimalnego obrotu. Naliczana jest tylko niewielka opłata (obecnie od 0,5% kwoty faktury, zależnie między innymi od zdolności kredytowej wystawcy i odbiorcy faktury).
Pierwsza faktura do 500 € jest darmowa dla nowych klientów!
Serdeczne pozdrowienia,
Zespół decimo
www.decimo.de

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata