Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Oszacować wartość domu.

Napisany przez Bitte
Chodzi o Dom jednorodzinny z lat 1979-1980, więcej informacji wkrótce.

Ile kosztuje oszacowanie wartości domu jednorodzinnego, gdy jest możliwość zakupu. Położony jest w bardzo wiejskiej okolicy (okolice Wüstenrot).

Jak dokładnie składa się ta wartość?

Mogę powiedzieć, że okna są dwuszybowe, ale stare i wymagają wymiany, na poddaszu widać od razu dachówkę (brak izolacji), sama dachówka wygląda jeszcze dobrze (około 20 lat), łazienka/WC jest w stanie starym, instalacje wodne i elektryczne są w dobrym stanie, ogrzewanie (olejowe) ma 10 lat.

Bardzo bym się cieszył, gdyby ktoś w forum mógł mi pomóc. Więcej informacji chętnie na PM lub osobiście.

Napisany przez Bitte
Krótkie info zwrotne.
Posiadając pełnomocnictwo od właściciela (które jest wymagane), otrzymuje się wszystkie informacje potrzebne do sporządzenia opinii przez rzeczoznawcę.
Dodatkowo występują także opłaty w urzędzie budowlanym, ponieważ tam można uzyskać dodatkowe informacje.
Koszty zaczynają się od 499 euro dla osób prywatnych lub od 899 euro, co jest ważne dla banku; dodatkowo występują opłaty za przejazd (35-40 euro w jedną stronę).
Wycena zależna jest od czasu pracy, zaczynając od 1 godziny i więcej.

Napisany przez Lelanna
Czyli zbliżyłaś/zbliżyłeś się już do własnego pytania, ale myślę, że znajdziesz odpowiedź w Internecie. Na pewno są eksperci w Twojej okolicy

Napisany przez Hanomag
Obecnie popyt jest tak duży, że cena orientacyjna zazwyczaj będzie wyższa od ceny szacunkowej, dlatego zalecam zapoznanie się z ofertami na stronach takich jak Immoscout24.

Napisany przez Bitte
Obecna sytuacja to koszt już od 500 [url]euro[/url], w zależności od landu związkowego, i nie trzeba do tego prawnika!!

W niektórych nowych landach można nawet dzisiaj kupić fajny [url]Dom[/url] dwurodzinny za mniej niż 90 tys. [url]euro[/url] (patrz raporty telewizyjne), jak np. program Zu Hause im Glück. Bardzo interesujące.

Według mojego banku, mój wymarzony [url]Dom[/url] bez piwnicy z podwójnym garażem kosztuje 175 tys. [url]euro[/url] bez działki. Ale na wsi, gdzie mieszkam, kosztuje 100 [url]euro[/url] za metr kwadratowy. Fajna sprawa.

Pytanie kontrargumentacyjne:

Ale jeśli sobie to wszystko przemyślę i za około 20-22 lata pójdę na emeryturę, dlaczego w ogóle miałbym jeszcze coś kupować??

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata