1. Lemy, gratulacje z okazji wspaniałych wygranych. Dzięki takiemu występowi możesz stworzyć świetną stronę internetową. Wtedy nie musielibyśmy używać darmowego adresu ...@yahoo.de. Chętnie zobaczyłbym Twoją stronę ze wszystkimi szczegółami
2. Forex moim zdaniem jest odpowiednikiem Formuły 1 inwestowania. Niewielu dużych zwycięzców i wielu przegranych, którzy są przyciągani i tracą pieniądze.
3. Dla tych, którzy mimo wszystko chcą spróbować swoich sił na rynku Forex, mogę polecić te strony/książki:
3.1 https://www.babypips.com - Bardzo dobre wprowadzenie do Forexu w języku angielskim w różnych lekcjach, dodatkowo zabawne. Idealny start.
3.2 Ta książka. Moim zdaniem jest najnowsza i najlepsza https://www.amazon.com/10-Essentials-Forex-Trading/dp/0071476881
(Wprowadzenie do świec japońskich jest również dobre dla inwestorów giełdowych...)
3.3 Następnie przez 2-3 miesiące ćwicz na sucho, prawie wszyscy dostawcy oferują darmowe konta.... większość z nich jest jednak nieuczciwa. Najbardziej polecam, bez gwarancji:
- Oanda.com (bardzo niskie spready,
konto szwajcarskie)
- Synthesis Bank (Szwajcaria, Uwaga: Wymaga własnego oprogramowania)
4. UWAGA PRZEDE WSZYSTKIM NA:
- Bardzo wiele nieuczciwych brokerów na rynku Forex. Ponadto czarują się nawzajem na forach... powyżej podałem dwa, które uważam za stosunkowo uczciwe, lub przynajmniej mają
konto szwajcarskie, a w jednym przypadku Synthesis jest również zarejestrowana w CH.
- Wszyscy, nawet CI NIELICZNI uczciwi BROKERZY FOREX, mają mniejsze spready i nie blokują transakcji podczas handlowania na darmowych kontach. Spread - zwłaszcza podczas ważnych wiadomości - w rzeczywistości jest znacznie wyższy lub transakcja w ogóle nie zostaje zrealizowana. Wtedy albo dostajesz requote, albo musisz wejść na rynek ręcznie. Wiele brokerów forex ma podczas ważnych wiadomości (zmiany stóp procentowych banku centralnego, dane makroekonomiczne itp.) krótkoterminowo rozprzestrzenione o 20-30 pipsów wokół czasu ogłoszenia.
- Na początku nigdy nie handluj większymi marżami niż 1:10 lub 1:20. (Ani nawet po 2-3 miesiącach sucho ćwiczeń, patrz powyżej dlaczego). Marże 1:200 lub 1:400 moim zdaniem są obłędne, nawet profesjonaliści nie handlują tak wysokimi marżami.
5. Jedynym bardziej lub mniej interesującym serwisem Forex (ale bardzo drogim za około $ 1000 miesięcznie) moim zdaniem jest forexdiamonds.com od Felixa. Interesujące są tutaj darmowe filmy dotyczące handlu wiadomościami, pokazujące transakcje z ostatnich dni w formie filmów Flash:
https://forexdiamonds.com/performance.htm
Oglądajcie filmy, chodzi o frakcje sekund do maksymalnie 1-2 sekund, aby zarobić pieniądze na handlu wiadomościami... polegają na automatycznym oprogramowaniu (Secret News Weapon itp.), aby szybko otrzymywać wiadomości z Reutera lub Bloomberga i automatycznie zawierać transakcje.
PS: Odkąd zająłem się Forexem od zeszłej jesieni (ponieważ kursy akcji stały się dla mnie zbyt wysokie, 90% sprzedałem wtedy) i szukałem alternatyw. Teraz zajmuję się opcjami na akcje/indeksy i być może wkrótce przejdę na kontrakty CFD na akcje. Futures i Forex zostawiam, za mało z nich rozumiem... umieściłem informacje o Forexie, które pomogły mi przy pierwszych krokach powyżej.