Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dyskryminacja wiekowa?

Napisany przez TeeJay
Cześć drodzy Forumowicze,

moja mama chce mnie wesprzeć w projekcie związanym z nieruchomościami, chcąc na swój (opłacony) Dom wziąć pożyczkę w wysokości 50 000 euro. Wartość domu została właśnie oszacowana na 160 000 euro. Miejscowa kasa oszczędnościowa ma jeszcze wpisane 70 000 euro zastawu w księdze wieczystej (są one stare, nie jest z nimi związana żadna pożyczka). Teraz bankowiec informuje mnie, że nie może udzielić pożyczki bez mojego udziału, ponieważ zakłada się, że moja mama nie będzie żyła wystarczająco długo, aby spłacić wszystko. Prawnie takie postępowanie wydaje się być problematyczne: https://www.vis.bayern.de/generation...abe_60plus.htm

Dlatego poszliśmy do drugiego banku, w którym moja mama również ma konto. Tam padło to samo stwierdzenie.

Jakie opcje mam teraz? Czy istnieją firmy działające na poziomie ogólnokrajowym, które postępują zgodnie z prawem w takich sytuacjach?

Z góry dziękuję!

TeeJay

Napisany przez Honey1979
Jeśli bank nie chce, to tak będzie. Bank chce odzyskać swoje pieniądze, a nie przejmować Wasz Dom. Bank zarabia pieniądze na pieniądzach.... To wszystko. Gdzie więc jest problem, gdy bierzesz pożyczkę i częściowo ją zabezpieczasz hipoteką?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć TeeJay, jeśli matka ma odpowiednią zdolność kredytową, to nawet w starszym wieku pożyczka powyżej 50 000 EUR nie stanowi problemu. Bez twojego udziału. Jak wysoka jest emerytura matki? Powinna ona również być dostępna. Jednak wiek, który podaje Bank, nie jest wszędzie powodem odmowy.

Napisany przez Daukind

Czy istnieją firmy ogólnokrajowe, które postępują zgodnie z prawem w tej kwestii?

W jakim prawie jest zapisane, że emerytka ma prawo do pożyczki (hipotecznej)?

Napisany przez NaTwoim13
Ale jakie argumenty etyczne i moralne mają uniemożliwić to starszej osobie? Z jakich powodów? Po co w takim przypadku potrzebna jest ustawa? Po prostu uważam to za podłe, moralnie naganną i lekceważącą ludzi praktykę, której niektóre banki również się nie dopuszczają!!!
Zwłaszcza że pani oferuje zabezpieczenie, które pozornie jest wielokrotnie większe niż kwota kredytu.
Oczywiście pani otrzyma pożyczkę, jeśli jej sytuacja finansowa pokrywa koszty utrzymania lub je przewyższa. Wiek nie stanowi przeszkody ani powodu do odmowy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak właśnie jest! Nawet osoba w wieku 100 lat, która nadal jest w pełni zdolna do prowadzenia działalności, może otrzymać pożyczkę w wysokości 50 000 EUR na dowolne cele, jeśli jej zdolność kredytowa jest dobra, historia w Biurze Informacji Kredytowej jest czysta, a obiekt pasuje.

Napisany przez Daukind
Nikt nie kwestionował faktu. Jednakże, jak może przypuszczać autor pytania, nie istnieje prawne prawo do tego. Rozmowa o pogardzie dla ludzi i innych bzdurach też nikomu nie pomoże - swoją drogą, z moralnego punktu widzenia o wiele bardziej naganny jest wspieranie finansowania marzycieli, którzy nigdy nie będą w stanie go odpowiednio spłacić.

Napisany przez NaTwoim13
Edytuj
Ach Daukind............

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata