Re: Poszukuję waszej opinii na temat planowania portfela inwestycyjnego WHEN zrównoważone fundusze ETF).
Napisany przez Yoneo -
- pn lis 13, 2017 2:59 pm
Witajcie,
dla znajomego mam przedstawić rekomendację dotyczącą akcji. Istnieją następujące warunki:
- dostępny kapitał w wysokości 10 000 €
- Skoncentrowanie głównie na akcjach europejskich
- Warunek: Tylko zrównoważone przedsiębiorstwa
- Planowany okres lokacji: znacznie ponad 10 lat
Mam w głowie następujący plan:
- Podział 80 % akcji / 20 % obligacji
- Preferowanie ETF-ów nad konwencjonalnymi funduszami:
- 20 % w europejskie obligacje rządowe (LIQUID SOVEREIGNS DIVERSIFIED OVERALL LU0444605645)
- 55 % w europejskie zrównoważone przedsiębiorstwa (MSCI EMU Sustainablitiy LU0629460675)
- 25 % w światowe zrównoważone przedsiębiorstwa (MSCI World Sustainablitiy LU0629459743)
Fundusze akcyjne kupować w Flatex (jednorazowo), obligacje rządowe przesyłać do Comdirect jako plan oszczędnościowy (ETF akcji).
Co sądzicie o funduszach i podziale?
Z góry dziękuję za ocenę!
dla znajomego mam przedstawić rekomendację dotyczącą akcji. Istnieją następujące warunki:
- dostępny kapitał w wysokości 10 000 €
- Skoncentrowanie głównie na akcjach europejskich
- Warunek: Tylko zrównoważone przedsiębiorstwa
- Planowany okres lokacji: znacznie ponad 10 lat
Mam w głowie następujący plan:
- Podział 80 % akcji / 20 % obligacji
- Preferowanie ETF-ów nad konwencjonalnymi funduszami:
- 20 % w europejskie obligacje rządowe (LIQUID SOVEREIGNS DIVERSIFIED OVERALL LU0444605645)
- 55 % w europejskie zrównoważone przedsiębiorstwa (MSCI EMU Sustainablitiy LU0629460675)
- 25 % w światowe zrównoważone przedsiębiorstwa (MSCI World Sustainablitiy LU0629459743)
Fundusze akcyjne kupować w Flatex (jednorazowo), obligacje rządowe przesyłać do Comdirect jako plan oszczędnościowy (ETF akcji).
Co sądzicie o funduszach i podziale?
Z góry dziękuję za ocenę!