Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: lokata terminowa HSH Nordbank

Napisany przez MuellerMichael
Cześć eksperci,
Ponieważ moje obecne bank obniżył oprocentowanie prawie do 0%, szukam nowego rachunku oszczędnościowego.
Natknąłem się na HSH Nordbank. Usłyszałem, że bank musi zostać sprzedany, czy może to mieć jakiekolwiek negatywne konsekwencje dla mnie, jeśli zainwestuję swoje pieniądze w ramach ochrony depozytów?
Co może mi się przytrafić w przypadku rozwiązania lub prywatyzacji?

Napisany przez florianmeier
Byłem również zaskoczony, gdy HSH Nordbank nagle pojawiła się na Zinspilot. Dotychczas były tam tylko wątpliwe rumuńskie i francuskie małe banki oferujące wysokie oprocentowanie. Wygląda na to, że mają one kłopoty finansowe.

Tak, HSH od dawna korzysta z pomocy państwa. Chodzi głównie o [url]kredyty[/url] na statki.

Tak, pieniądze są bezpieczne do 100 000 EUR, podobnie jak w przypadku innych banków objętych europejskim systemem gwarantowania depozytów.

Wątpię, aby zbankrutowany bank został przejęty przez kogoś innego.

Moje zdanie: Nie obchodzi mnie, czy dostaję prawie nic (0,8%) czy prawie nic (0,2%) odsetek od swojego rachunku oszczędnościowego. Wybieram swoich partnerów umów i na pewno HSH nie należy do nich.

Napisany przez horstobb
Poszukiwałem informacji na temat tła HSH Nordbank i uważam, że w ciągu najbliższych 2 lat (dodatkowo obowiązuje gwarancja depozytów banków oszczędnościowych) jest ona bardzo bezpieczna. Sprzedaż jest w toku, ale nas to nie obchodzi. Ponieważ i tak nie zamierzam trzymać tam dłużej pieniędzy. Jeśli ogólnie spojrzę na gwarancję depozytową i nie spodziewam się całkowitego załamania systemu finansowego, to wolę raczej mniejsze banki. Ponieważ takie można łatwo zabezpieczyć indywidualnie poprzez gwarancję depozytów. Jednak w przypadku więcej niż jednego z dużych banków widzę już ciemną chmurę. Zinspilot ma jednak swoje ograniczenia, brak wspólnego konta. Jeśli jeden partner nie korzysta z Internetu, a drugi umiera (pełnomocnictwo tylko w przypadku śmierci), nikt nie może wpłacić na rachunek oszczędnościowy. Przynajmniej w przypadku [url]lokaty[/url] ze skreśleniem prawa do przedłużenia to nie jest problem, ponieważ środki są automatycznie przekazywane po upływie terminu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata