Re: Pytanie dotyczące rozumienia dodatkowych spłat / wypowiedzenia / pełnej spłaty.
Napisany przez mark_hh -
- sob kwie 07, 2018 9:23 pm
Cześć wszystkim,
mam pytanie dotyczące dodatkowych spłat / wypowiedzeń[url]kredytów[/url] . Moja wiedza w tym obszarze jest ograniczona, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli coś źle sformułowałem:
Oto sytuacja:
Chcę wziąć[url]kredyt[/url] z członkiem rodziny, aby sfinansować zakup domu. Oto dane ogólne, które prawdopodobnie nie są istotne dla moich pytań:
Wolumen to około 400 000 EUR. Wspólna wkładka własna to 50 000 EURMiesięczny dochód netto łącznie to 7400 EURJedna strona to urzędnik / druga strona to osoba samozatrudniona
Dla nas temat jest nowy, tak jak dla pani Merkel internet. Podczas pierwszych badań i rozmów z bankiem dowiedziałem się, że moje dotychczasowe rozumienie[url]kredytów[/url] było błędne: Zakładałem, że zostanie ustalony czas trwania X lat. Po upływie tego okresu [url]kredyt[/url] zostanie spłacony, a [url]Dom[/url] stanie się naszą własnością. Rata jest stała, a proporcja pomiędzy spłatą a odsetkami się zmienia.
Teraz jednak musiałem dowiedzieć się, że tak nie jest: Wydaje się, że zawsze jest finansowanie docelowe, o którym nie trzeba martwić się podczas zawierania umowy. Po 20 latach nadal nic nie zostało spłacone. Wydaje się jednak, że istnieją też[url]kredyty[/url] całkowicie spłacane, które działają dokładnie tak, jak myślałem, że wszystkie [url]kredyty[/url] działają. Jednakże nie są one szeroko rozpowszechnione, tak to wygląda.
Przeczytałem również, że po 10 latach istnieje prawo do wypowiedzenia umowy, ale nie potrafię sobie pod tym nic konkretnego wyobrazić.
Moje pytania:
Jaka jest wada tych[url]kredytów[/url] z całkowitą spłatą? Przecież ostatecznie chce się całkowicie spłacić dług?Może się zdarzyć, że po 10 latach moglibyśmy spłacić pozostałą kwotę [url]kredytu[/url] za jednym zamachem. Czy możliwość wypowiedzenia oznacza, że mogę to zrobić i całkowicie uniknąć płacenia odsetek za pozostałe lata?
Jeśli tak: Czy to ma sens? Moje (ewentualnie błędne) zrozumienie mówi mi, że nie prowadzę[url]kredytu[/url] , a jednocześnie oszczędzam, jeśli mógłbym spłacić [url]kredyt[/url] zaoszczędzonymi pieniędzmi. Ponieważ [url]kredyt[/url] = odsetki? Ktoś powiedział mi, że to zależy od inflacji, czy to ma sens. Hę? W kalkulatorach kredytowych zawsze pyta się, kiedy i jak często można dokonać dodatkowej spłaty. Muszę więc wcześniej wiedzieć, czy w tym czasie jest to możliwe, czy mogę zdecydować spontanicznie?
Dziękuję z góry,
Mark
mam pytanie dotyczące dodatkowych spłat / wypowiedzeń
Oto sytuacja:
Chcę wziąć
Wolumen to około 400 000 EUR. Wspólna wkładka własna to 50 000 EURMiesięczny dochód netto łącznie to 7400 EURJedna strona to urzędnik / druga strona to osoba samozatrudniona
Dla nas temat jest nowy, tak jak dla pani Merkel internet. Podczas pierwszych badań i rozmów z bankiem dowiedziałem się, że moje dotychczasowe rozumienie
Teraz jednak musiałem dowiedzieć się, że tak nie jest: Wydaje się, że zawsze jest finansowanie docelowe, o którym nie trzeba martwić się podczas zawierania umowy. Po 20 latach nadal nic nie zostało spłacone. Wydaje się jednak, że istnieją też
Przeczytałem również, że po 10 latach istnieje prawo do wypowiedzenia umowy, ale nie potrafię sobie pod tym nic konkretnego wyobrazić.
Moje pytania:
Jaka jest wada tych
Jeśli tak: Czy to ma sens? Moje (ewentualnie błędne) zrozumienie mówi mi, że nie prowadzę
Dziękuję z góry,
Mark