Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy konieczna jest licencja bankowa do postawienia bankomatu z funkcją EC?

Napisany przez celli030
Cześć wszystkim,

Chcę zainstalować bankomaty EC w Niemczech. Teraz moje pytanie brzmi, czy ktoś się na tym zna i zna podstawy prawne. Moje główne pytanie brzmi, czy potrzebna jest do tego licencja bankowa? Jeśli tak, to czy jest to skomplikowane...

Proces przebiega następująco:
- posiadam certyfikowany bankomat, który można podłączyć do sieci bankowej za pomocą karty SIM
- uzupełniam bankomat moimi własnymi pieniędzmi
- jeśli ktoś pobiera pieniądze, płaci on opłatę w wysokości X [url]euro[/url]
- Pieniądze wraz z opłatą są przekazywane jako rodzaj przelewu z jego konta na moje własne [url]konto[/url]
- gdy pieniądze się skończą, idę do mojego banku, pobieram je i ponownie wpłacam do bankomatu

Dziękuję bardzo i pozdrawiam Marcel

Napisany przez hanes
Rzeczywiście pytanie techniczne. Czy ma być przymocowany do ściany przy użyciu kołków, czy wymaga fundamentu betonowego w zależności od lokalizacji. Ile pieniędzy ma tam być przeznaczonych?

Napisany przez celli030
Pytania techniczne są raczej proste, ponieważ zawsze zależą od lokalizacji. Również [url]ubezpieczenie[/url] odgrywa rolę, na przykład gdy nie wypłacają, jeśli zabezpieczenie jest niewystarczające.
Również ilość depozytu zależy od lokalizacji. Dużo przechodniów, dużo pieniędzy (5-10k), mało przechodniów, mało pieniędzy (1-5k).
Ciekawe byłoby pytanie o aspekt prawny związany z licencją bankową. Czy jest ona konieczna?

Napisany przez florianmeier
Zadzwoń do BaFin i zapytaj. Powinni wiedzieć.

Napisany przez Cici
BaFin byłby tutaj właściwym organem do kontaktu. Bez dokładnej wiedzy, bardzo prawdopodobne jest jednak, że tutaj wymagana jest licencja. Wiem o osobach, które chciałyby zainstalować bankomat [url]Bitcoin[/url] w Niemczech i dla tego celu wymagana byłaby taka licencja. A przecież chodziło tylko o [url]waluty[/url] wirtualne.

Napisany przez Freeliner
„Bankomaty tracą na znaczeniu w Niemczech“
https://app.handelsblatt.com/wirtscha.../21176978.html

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata