- pt lut 23, 2018 6:30 am
Dzień dobry,
Obecnie zajmujemy się budową domu jednorodzinnego. Niestety, natrafiliśmy tu na duży problem, który nosi nazwę Schufa. Ze względu na własną głupotę i złe porady doszło do zamknięcia mojego konta (mężczyzna, dochód około 3300 netto/miesiąc). Limit debetowy został w końcu również zamknięty (5000€, który w tamtym czasie był w pełni wykorzystany). W rozmowie telefonicznej ze Sparkasse zalecono mi spłacenie zaległej kwoty w ratach miesięcznych. Zgodziłem się, jednak zapytałem, czy ma to jakieś konsekwencje (Schufa, przyszła finansowanie budowy), na co otrzymałem przeczącą odpowiedź. Po wyrażeniu zgody, byłem zszokowany wynikiem mojej oceny w Schufa. Założono[url]konto[/url] likwidacyjne, a moja ocena spadła do śmiesznych 7%. Następnie natychmiast spłaciłem całą zaległą kwotę. [url]konto[/url] likwidacyjne zostało oznaczone jako uregulowane. Od tego czasu moja ocena nadal pozostaje na bardzo niskim poziomie 20%. Pomimo kilku prób porozumienia się ze Sparkasse w sprawie usunięcia wpisu, nie udało się tego osiągnąć.
Teraz sytuacja wygląda następująco: Posiadamy działkę o wartości około 350 000€. Pozostały kapitał własny, który posiadamy, musi zostać jeszcze zarezerwowany na opłaty za zagospodarowanie terenu (około 50 000€).
Planujemy zbudować[url]Dom[/url] jednorodzinny z piwnicą. Na podstawie pierwszych ofert, koszt budowy wyniesie około 400 000€. Oznacza to, że potrzebna będzie pełna kwota finansowania w wysokości 450 000€.
Nasze obecne dochody to: 3300 netto ode mnie, raz zasiłek rodzinny, od czerwca dwa zasiłki rodzinne (planowanie rodziny zostanie zakończone). Moja żona nadal jest na urlopie rodzicielskim. Prawdopodobnie otrzyma około 600€ na drugie dziecko przez 1 rok. Planujemy, że od 2020 roku będzie pracować na pół etatu. Szacuję, że może zarobić dodatkowo od 800 do 1000€ netto.
Mam 30 lat, a moja żona 31.
W zasadzie nic poza moją oceną w Schufa nie przemawia przeciwko uzyskaniu finansowania. Czy sądzicie, że mamy szansę na uzyskanie finansowania budowy ze względu na dość wysoki kapitał własny w postaci działki? Chcielibyśmy zacząć budowę jak najszybciej i nie chcielibyśmy czekać kolejne 3 lata. Z jednej strony codziennie spędzam 2 godziny w drodze do pracy i z powrotem, co wiąże się również z dodatkowym obciążeniem w wysokości 250€ za pojazd. Działka znajduje się bezpośrednio w miejscu mojego zatrudnienia i jest łatwo dostępna pieszo.
Dziękujemy za Waszą ocenę.
Thomix 11
Obecnie zajmujemy się budową domu jednorodzinnego. Niestety, natrafiliśmy tu na duży problem, który nosi nazwę Schufa. Ze względu na własną głupotę i złe porady doszło do zamknięcia mojego konta (mężczyzna, dochód około 3300 netto/miesiąc). Limit debetowy został w końcu również zamknięty (5000€, który w tamtym czasie był w pełni wykorzystany). W rozmowie telefonicznej ze Sparkasse zalecono mi spłacenie zaległej kwoty w ratach miesięcznych. Zgodziłem się, jednak zapytałem, czy ma to jakieś konsekwencje (Schufa, przyszła finansowanie budowy), na co otrzymałem przeczącą odpowiedź. Po wyrażeniu zgody, byłem zszokowany wynikiem mojej oceny w Schufa. Założono
Teraz sytuacja wygląda następująco: Posiadamy działkę o wartości około 350 000€. Pozostały kapitał własny, który posiadamy, musi zostać jeszcze zarezerwowany na opłaty za zagospodarowanie terenu (około 50 000€).
Planujemy zbudować
Nasze obecne dochody to: 3300 netto ode mnie, raz zasiłek rodzinny, od czerwca dwa zasiłki rodzinne (planowanie rodziny zostanie zakończone). Moja żona nadal jest na urlopie rodzicielskim. Prawdopodobnie otrzyma około 600€ na drugie dziecko przez 1 rok. Planujemy, że od 2020 roku będzie pracować na pół etatu. Szacuję, że może zarobić dodatkowo od 800 do 1000€ netto.
Mam 30 lat, a moja żona 31.
W zasadzie nic poza moją oceną w Schufa nie przemawia przeciwko uzyskaniu finansowania. Czy sądzicie, że mamy szansę na uzyskanie finansowania budowy ze względu na dość wysoki kapitał własny w postaci działki? Chcielibyśmy zacząć budowę jak najszybciej i nie chcielibyśmy czekać kolejne 3 lata. Z jednej strony codziennie spędzam 2 godziny w drodze do pracy i z powrotem, co wiąże się również z dodatkowym obciążeniem w wysokości 250€ za pojazd. Działka znajduje się bezpośrednio w miejscu mojego zatrudnienia i jest łatwo dostępna pieszo.
Dziękujemy za Waszą ocenę.
Thomix 11