Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Prawo do wypowiedzenia umowy ubezpieczenia majątkowego

Napisany przez Kimi190
Cześć,
mam krótkie pytanie.
Kilka dni temu otrzymałem rachunek składkowy za [url]ubezpieczenie[/url] mienia gospodarczego na okres od 10.05.2018 do 10.05.2019.
Dwa lata temu składka wynosiła 91,58 [url]euro[/url], w zeszłym roku było to 92,62 [url]euro[/url], a teraz 94,17 [url]euro[/url].
Inni dostawcy oferują wyższe świadczenia w atrakcyjniejszych warunkach.
Czy mogę skorzystać z prawa do specjalnego wypowiedzenia umowy i zrezygnować z niej z natychmiastowym skutkiem po zakończeniu bieżącego roku składkowego (czyli przed 10.05.2018)?

Napisany przez HannoMack
Cześć,
nie, to niemożliwe jedynie z powodu dostosowania premii. Rozwiązanie umowy, które ma mieć charakter nadzwyczajny i nie może wystąpić na koniec regularnego okresu ubezpieczeniowego, byłoby możliwe na przykład po wypadku ubezpieczeniowym lub utracie interesu ubezpieczonego. Jednak nie w wyniku zmiany składki.

Napisany przez 2tneub
Czy istnieje różnica między dostosowaniem składki a podwyżką składki?

§ 40 VVG
Rozwiązanie umowy w przypadku podwyżki składki (1) 1 W przypadku, gdy ubezpieczyciel podnosi składkę na podstawie klauzuli dostosowawczej, bez zmiany zakresu ochrony ubezpieczeniowej, ubezpieczający może wypowiedzieć umowę w ciągu miesiąca od otrzymania zawiadomienia od ubezpieczyciela z natychmiastowym skutkiem, jednak nie wcześniej niż w momencie wejścia w życie podwyżki. 2 Ubezpieczyciel musi poinformować ubezpieczającego o prawie do wypowiedzenia umowy. 3 Zawiadomienie musi być przekazane ubezpieczającemu najpóźniej miesiąc przed wejściem w życie podwyżki składki.
(2) Zapisy ust. 1 stosuje się odpowiednio, gdy ubezpieczyciel z powodu klauzuli dostosowawczej zmniejsza zakres ochrony ubezpieczeniowej, nie obniżając składki odpowiednio.

Napisany przez HannoMack
Faktycznie, być może byłem nieco pochopny. Zakładam, że ze względu na minimalne dostosowania w poprzednich latach, chodzi tutaj o dostosowanie sumy ubezpieczenia wraz z odpowiednim dostosowaniem / podwyżką składki (→zwiększenie dynamiczne). W rezultacie zakres ubezpieczenia wzrósłby, anulowanie z tego powodu nie byłoby możliwe. Ale, jak już powiedziałem, mogę się mylić. Mea culpa.

Napisany przez Reibold
Cześć Kimi190,
jeśli chodzi o dostosowanie sumy ubezpieczenia, na przykład w celu zrównoważenia inflacji, co automatycznie wiąże się z podwyżką składki, nie ma prawa do specjalnego wypowiedzenia umowy. W takim przypadku możesz wypowiedzieć umowę z zachowaniem terminu do 10.05.2019.
Jeśli składka została podwyższona, ale suma ubezpieczenia nie uległa zmianie, zazwyczaj masz prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy w ciągu 30 dni od otrzymania faktury. W niektórych warunkach umowy prawo do specjalnego wypowiedzenia jest jednak ograniczone do szczególnie wysokich skoków składki, na przykład powyżej 5%. Zapoznaj się z tym w warunkach umowy, jeśli suma ubezpieczenia ma pozostać niezmieniona!
Z poważaniem
Alexander Reibold
Niezależne doradztwo finansowe
Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata