Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Punkty u wynajmującego na napiętym rynku mieszkań

Napisany przez Counter
Witajcie, obecnie razem z partnerką szukam mieszkania do wynajęcia. Rynek mieszkaniowy tutaj jest bardzo napięty. Nawet jeśli udaje się umówić na termin obejrzenia mieszkania, a to spełnia nasze oczekiwania, trzeba jeszcze miejscu konkurować z innymi kandydatami. Do tej pory mieliśmy już raz sytuację, że znaleźliśmy odpowiednie mieszkanie, ale niestety go nie dostaliśmy. W ten weekend znowu mamy zaplanowane obejrzenia i teraz zmuszony jestem przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej. Myślę, że tutaj jest kilku wynajmujących, dlatego chciałem zapytać, czym potencjalny najemca może zaimponować właścicielowi. Ludzie, którzy są w grze, mają już pewny dochód. Czy warto dostarczyć bez zgody informację o sobie jako najemcy i historię kredytową z Biura Informacji Gospodarczej, czy to raczej nie będzie mile widziane? Co jeszcze jest doceniane? Oczywiście już trochę poczytałem w internecie i oczywiście nie można dawać ogólnych wskazówek dotyczących sympatii i zachowania, o to nie chodzi. Chodzi mi tylko o to, by właściciel miał wrażenie, że dostaje od nas niezawodnych i problemowych najemców. Jestem wdzięczny za wszelkie rady. Pozdrowienia, Counter

Napisany przez brainy
Kwita wynagrodzenia z datą zatrudnienia sprzed dłuższego czasu i wysokimi dochodami zawsze cieszy się uznaniem wśród wynajmujących. Ale nie każdy je ma.

Samoocena w Biurze Informacji Kredytowej (Schufa) też nie jest zła, jeśli wygląda dobrze. Ale nie zawsze tak jest, jak wynika to z mojego własnego doświadczenia.

Również umowa o pracę może być interesująca.

Deklaracje podatkowe z ostatnich kilku lat.

Jeśli czuję się niepewnie, zdarza mi się poprosić o wyciągi z konta. Uważam to za bardzo ładne pytanie wyjaśniające.

Myślę, że każdy wynajmujący i mieszkanie mają swoje kryteria dotyczące najemcy, które chcieliby spełnione. Czasami nie zależy od nas, jeśli nie jesteśmy brani pod uwagę.

Moje ulubione pytania: Czy coś jeszcze dojdzie...? Czy to z kaucją? Czy mogę płacić ratami? Czy coś jeszcze będzie zrobione?

Pytania dotyczące opłat dodatkowych z kolei chętnie słyszę. Pokazuje to, że to nie jest wszystko jedno.

Chętnie przyglądam się też pojazdom, którymi się przyjeżdża. Grubość bieżnika opon i stan wnętrza. Koszty utrzymania marki. Czasem znajdują się tam listy z sądu...

Czasem przyjeżdża się taksówką...

Zawsze zwracam uwagę na jadalnię. Protetyka stomatologiczna kosztuje dużo pieniędzy.

Napisany przez Bitte
Zasadniczo trzeba samemu zastanowić się, co może żądać od nas wynajmujący, nie wszystko, co jest teraz w obiegu, jest dozwolone!
Warto zwrócić się do Stowarzyszenia Lokatorów i zapytać na źródle, czego się od nas wymaga.
Ja, jako osoba mieszkająca w wiosce o populacji nie przekraczającej 170 mieszkańców, od 2017 roku nawet tylko 46 mieszkańców (przeprowadziłam się). W wiosce życie to nadal normalność, gdzie pytają jedynie, czym się zajmujesz i gdzie. Masz dzieci czy zwierzęta. To wszystko w wiosce. Kaucje w wsi wynoszą zazwyczaj 2 miesięczne czynsze, które można wpłacić na cały rok w zależności od wysokości czynszu. (Nigdy gotówką, tylko przelewem!) Wyjaśniane jest także, na co właściwie przeznaczana jest kaucja i po co jest pobierana.

Napisany przez Counter
Dziękuję za odpowiedzi
Myślę, że weźmiemy nasze dokumenty ze sobą, a jeśli zostaną o nie zapytani, będziemy mogli je od razu pokazać.
Co do kaucji, powiem, że nie ma problemu z jej natychmiastową zapłatą.

Napisany przez deniz20
To, co zawsze dobrze się sprawdzało podczas poszukiwania mieszkania (i dzięki czemu otrzymaliśmy mieszkanie szybciej niż się spodziewaliśmy), to portfolio aplikacyjne. Kupiliśmy specjalną teczkę, przygotowaliśmy list motywacyjny z zdjęciami. Dodaliśmy również porządnie poukładane wszystkie nasze dokumenty i decyzja była praktycznie już z góry zapewniona.

Napisany przez Freeliner
...jest absolutnym standardem w obszarach zurbanizowanych o odpowiednim popycie.

Napisany przez Counter
W międzyczasie znaleźliśmy mieszkanie, z którym jesteśmy całkowicie zadowoleni, a przynajmniej miejmy nadzieję, że będziemy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata