Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Co zrobić, gdy pracownik zapisuje się na zwolnienie chorobowe?

Napisany przez elst3er2k
Cześć wszystkim,
jestem samozatrudniony i prowadzę małą firmę remontową z trzema pracownikami. Jeden z tych pracowników od niedawna ciągle choruje - z reguły na stosunkowo krótkie okresy od 2 do 3 dni lub nawet tydzień. Faktycznie jest tak często chory, że można powiedzieć, że dostępny jest dla mnie tylko w 70-80% czasu.
Również nigdy nie zauważyłem przed lub po chorobie, że poprawia się jego kondycja, jak twierdzi. Krótko mówiąc, wierzę, że mój pracownik udaje chorobę!
Co powinieneś zrobić w mojej sytuacji? Jak najlepiej skonfrontować pracownika z tą sytuacją?
Dzięki za Wasze porady!

Napisany przez xlarge
Czy AU jest zawsze składane? - Jeśli jest ich więcej niż 42 dni w roku (6 tygodni płatnego zwolnienia lekarskiego), możliwe jest przełączenie na zasiłek chorobowy ... 20% czasu choroby stanowi około 44 dni w roku.
w przeciwnym wypadku pozostaje jeszcze prywatny detektyw - nie może on podejmować działań, które szkodzą procesowi powrotu do zdrowia.
Czasem oczywiście pomaga rozmowa - czy ma jakieś problemy, jakie mogą być przyczyny licznych chorób, itp. ...
lub nagradzanie zdrowych pracowników. (Bonus, jeśli przez cały miesiąc/kwartal nie było absencji z powodu choroby.)

Napisany przez Daukind
Po co prywatny detektyw?

Pracownik nie korzysta z prawnego ochrony w przypadku zwolnienia, nie ufaj mu (już), więc po prostu się z nim rozstań. Nic innego nie uczyni cię szczęśliwym...

Napisany przez brainy
Zasiłek chorobowy jest wypłacany tylko wtedy, gdy choroba JEST TA SAMA przez więcej niż 42 dni.
Oblicz, czy zatrudnienie tego pracownika się opłaca, w przeciwnym razie się go pozbyj.
Swoją drogą, zawsze ci sami lekarze wystawiają te zaświadczenia przysługi.

Napisany przez xlarge
Pracodawca jednakże nie może tego rozpoznać, ponieważ na zwolnieniu lekarskim nie ma informacji o rodzaju choroby.

Napisany przez brainy
Kasa chorych udziela informacji, gdy zostanie przekroczony 42 dzień.

Napisany przez Hanomag

Krankengeld wchodzi w grę tylko wtedy, gdy choroba jest TA SAMA przez ponad 42 dni.

Czy nie tak, że w małym zakładzie ubezpieczenie chorobowe działa od razu?

Napisany przez brainy
Nie.
Pracodawca otrzymuje zwrot części swoich wydatków.
Jednakże przypłatę do tego świadczenia pracodawca już wcześniej zapłacił.

Napisany przez Ex-Studentin
Wymagaj zgłoszenia choroby od pierwszego dnia. Za każdym razem. I upewnij się, że podpis nie jest za każdym razem od innego lekarza..
W rozmowie osobistej zapytaj, czy podejmuje już jakieś kroki w związku z częstymi chorobami.
W przeciwnym razie, oddziel się od pracownika, jeśli nie ma udokumentowanego stanu chorobowego.

Napisany przez jens045bln
Cóż przemawia przeciwko temu, żeby o tym rozmawiać?

Napisany przez 2tneub

Jeśli masz wrażenie, że pracownik często udaje chorobę, mimo że nie jest chory, jest to wcześniej czy później podstawa do zwolnienia. Będzie uważał, aby nie podjąć walki sądowej w tej sprawie.

Życzę Ci powodzenia w udowodnieniu tego.
Miałam stażystkę. Pod koniec jej okresu nauki każdorazowo była chora od środy do poniedziałku. We wtorek była zawsze zdrowa i przychodziła do szkoły.
Wszystko zaczęło się, gdy dowiedziała się, że nie będzie kontynuować pracy u nas.
Próbowaliśmy włączyć służbę medyczną, ale zanim się działal, była już znów zdrowa przez jeden dzień.
Mimo że było to oczywiste, nie mieliśmy szansy udowodnić, że nie ma żadnej choroby.

Napisany przez Daukind
To wszystko nie ma nic wspólnego z powyższym przypadkiem...
a) W przypadku trzech pracowników nie ma ochrony przed zwolnieniem, więc przeciwko czemu miałby podjąć kroki sądowe?
b) Zwolnienie praktykantów jest prawie niemożliwe. Nie można więc ich porównywać do pracowników

Napisany przez Bitte

Cześć wszystkim,
jestem samozatrudniony i prowadzę małe przedsiębiorstwo rzemieślnicze z trzema pracownikami. Jeden z tych pracowników od jakiegoś czasu jest ciągle chory - z reguły na krótkie okresy od 2 do 3 dni lub nawet tydzień. Właściwie jest tak często chory, że można powiedzieć, iż udostępnia mi tylko 70-80% swojego czasu.
Ponadto nigdy nie zauważam, że przed lub po chorobie wydaje się mi kimś, kto, jak mówi, jest przeziębiony. Krótko mówiąc: Sądzę, że mój pracownik udaje chorobę!
Co powinieneś zrobić na moim miejscu? Jak najlepiej skonfrontować pracownika z tą sytuacją?
Dzięki za rady!

mogę powiedzieć ci, jak postępują firmy zatrudniające około 10 pracowników.
Punkt 1, odbywa się osobista rozmowa na temat wszystkiego i tego, jak powinno być dalej.
Punkt 2, jeśli to nie przynosi rezultatów, następuje wypowiedzenie umowy, ponieważ taka osoba szkodzi firmie i jest nie do przyjęcia. (Kierują się tym specjaliści), tak, do tego konieczne jest zaangażowanie specjalisty.
Brzmi to okrutnie, ale to jest jedyna opcja w dzisiejszych czasach!! Mówię z własnego doświadczenia, pomimo dwóch rekompensat finansowych, nie ma możliwości na sukces!! Następnie po prostu poszukuje się innego pracodawcy.

Warunki, w jakich wypowiedzenie z powodu choroby jest zgodne z KSchG, wyjaśnia specjalista.

Napisany przez NaTwoim13

Po co prywatny detektyw?
Pracownik nie korzysta z ochrony przed wypowiedzeniem umowy zgodnie z prawem, nie ufasz mu już, więc rozstań się z nim. Nic innego nie sprawi, że będziesz szczęśliwy...

Młody, młody, młody. Nie mogę w to uwierzyć!

Napisany przez Daukind

Chłopaki, chłopaki, chłopaki. Nie mogę tego pojąć!

Ile pracowników, którym nie ufasz, zatrudniasz?

Napisany przez JacobGoma
Jak to się skończyło z tą historią?

Napisany przez Malapascua

Chłopie, chłopie, chłopie. Nie mogę tego uwierzyć!

Co tu jest dla ciebie tak niezwykłego?
Ta chora ochrona przed zwolnieniami rzadko gdzie na świecie istnieje. Dania, UK, Szwajcaria, Irlandia,... wszędzie tam jej nie ma. Czy tam jest tak strasznie?
Jak nie ma ochrony przed zwolnieniem, to oczywiście od razu zwolnić nieudaczników.

Jak dojechałeś? Czy w międzyczasie coś się wydarzyło?

Jak to się skończyło?

Tja, wygląda na to, że to po prostu kolejny spammer...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata