Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pomysły na finansowanie dalszego rozwoju

Napisany przez manu_aux
Cześć wszystkim, stoimy obecnie przed górą pytań dotyczących refinansowania i marzenia o posiadaniu nieruchomości wakacyjnej na kontynencie hiszpańskim. Dotyczące danych: Dochód netto gospodarstwa domowego: około 5500 (zatrudnienie 4.500 + wynajem 750 + zasiłek rodzinny) 2 dzieci miesięczne stałe koszty życia (wszystko razem, wynajem domu, przedszkole, samochody i roczne ubezpieczenia itp.): 2500/miesiąc Zakupiona w 2011 r. kawalerka za 138 000 EUR (wkład własny 25k), aktualna wartość rynkowa około 250 000 (okolice Monachium) Niestety, wtedy tylko Sparkasse był gotowy do sfinansowania z powodu moich studiów. Dlatego finansowanie zostało podzielone na: 60 000 kredyt ratalny 60 000 przedfinansowanie/plan oszczędnościowy obecna rata 700 EUR/miesiąc. Przychód netto z wynajmu mieszkania 750 EUR. Pozostałość po 10 latach będzie wynosić: kredyt ratalny ok. 45 000 LBS ok. 36 000 (o ile dobrze zrozumiałem) Pojawiają się więc następujące pytania: - dodatkowy kapitał Istnieje około 50 000 kredytów konsumenckich/studiów itp., które chciałbym spłacać długoterminowo, aby zmniejszyć miesięczne koszty stałe (które nie są wliczone w powyższe stałe koszty). Jak można to przedstawić w ramach refinansowania? Być może kredyt na modernizację? - kolejna nieruchomość w Hiszpanii chcielibyśmy nabyć kolejną nieruchomość na kontynencie hiszpańskim za około 175 - 200k. Obiekt nie został jeszcze wybrany. Czy jest to realistyczne przy naszych dochodach? (BTW: Kto się na tym zna i gdzie można znaleźć dobrego doradcę/pośrednika w tej sprawie -> lokalizacja Tarifa) - pozbycie się przedfinansowania Niestety, teraz zrozumiałem konstrukcję PV/PO. I tak, zdaję sobie sprawę, że trudno jest się tego pozbyć. Ale w umowie jasno stoi Okres trwania umowy: Do przyznania. Naiwne pytanie: Czy nie mogę teraz wpłacać dodatkowych środków na PO, aby osiągnąć przyznanie szybciej (czyli przed upływem 10 lat). Obecnie oszczędzane przez 7 lat, wskaźnik wyceny około 130 z 208 wymaganych punktów. Czy popełniam jakiś błąd myślowy? Bylibyśmy bardzo wdzięczni za każdą wskazówkę. To temat, w którym nie widzimy lasu za drzewami. Dziękujemy z góry

Napisany przez NaTwoim13
manu_aux pisze: Witajcie, obecnie stajemy w obliczu góry pytań dotyczących refinansowania i pragnienia zakupu nieruchomości na stałe w Hiszpanii. Podstawowe informacje: Dochód netto gospodarstwa domowego: ok. 5500 EUR (zatrudnienie 4.500 + czynsz 750 + zasiłek rodzinny) 2 dzieci miesięczne koszty stałe życia (wszystko, co tylko możliwe, czynsz za Dom wolnostojący, przedszkole, samochody i coroczne ubezpieczenia itp.): 2500 EUR/miesiąc Mieszkanie zakupione w 2011 r. za 138.000 EUR (25 tys. EUR wkład własny), obecna wartość rynkowa ok. 250.000 EUR (okolice Monachium) Niestety wtedy tylko Sparkasse zgodziła się na sfinansowanie z powodu moich studiów. Zostało to podzielone na: pożyczka obrotowa 60.000 EUR Wstępne finansowanie/oszczędności budowlane 60.000 EUR Obecna rata wynosi 700 EUR/miesiąc. Natomiast czynsz z mieszkania netto wynosi 750 EUR. Pozostało do spłaty po 10 latach: pożyczka obrotowa ok. 45.000 EUR LBS ok. 36.000 EUR (jeśli dobrze zrozumiałem) Pojawiają się więc dla nas następujące pytania: - dodatkowy kapitał Mam około 50.000 EUR kredytów konsumenckich/studiów itp., które chciałbym spłacić długoterminowo, aby zmniejszyć miesięczne koszty stałe (które nie są uwzględnione w powyższych kosztach stałych). Jak można to uwzględnić w ramach refinansowania? Być może kredyt modernizacyjny? - kolejna nieruchomość w Hiszpanii Chcielibyśmy nabyć kolejną nieruchomość na stałe na hiszpańskim kontynencie za ok. 175 - 200 tys. EUR. Obiekt nie został jeszcze wybrany. Czy to realistyczne przy naszych dochodach? (BTW: Kto się na tym zna i gdzie można znaleźć dobrego doradcę/pośrednika w tym temacie -> lokalizacja to Tarifa) - Pozbycie się wstępnego finansowania Niestety zrozumiałem teraz konstrukcję wstępnego finansowania/oszczędności budowlanych. I tak, zdaję sobie sprawę, że trudno jest się tego pozbyć. Ale w umowie jasno stoi Okres trwania umowy: Do przydziału. Naiwne pytanie: Czy nie mogę teraz dokonywać dodatkowych wpłat na oszczędności budowlane, aby te zostały przyznane szybciej (przed upływem 10 lat)? Obecnie oszczędzane od 7 lat, wskaźnik oceny to ok. 130 z 208 wymaganych punktów. Może mam błąd myślenia? Będziemy bardzo wdzięczni za każdą sugestię. To jest temat, w którym często nie widzimy lasu przez drzewa. Z góry dziękujemy
Fragment Do przydziału to klauzula umożliwiająca ewentualne odwołanie i odwrócenie umowy jeszcze dziś, tak na marginesie. Jak sobie wyobrażasz finansowanie nieruchomości w Hiszpanii? Który bank z jaką siedzibą miałby sfinansować tę nieruchomość? Polecam Ci obliczyć pozostały dług w ciągu 3 lat i zabezpieczyć na ten dług (łącznie z planowanym kredytem budowlanym) zobowiązanie z terminowym rozliczeniem. To zobowiązanie zabezpieczające nie stanowi podstaw do uzyskania udziałów, ale może i mimo to jest to lub może być, umożliwiając pożyczenie potrzebnych natychmiast 50.000 EUR po korzystnej stopie procentowej. W tym przypadku nie będzie dodatkowej opłaty sumarycznej/ minimalnej kwoty sumarycznej za kwotę 50.000 EUR (mniejszą niż 100.000 EUR), ponieważ kwota, która musi być dzisiaj pożyczona wraz z zabezpieczeniem, przekracza 100.000 EUR. W ten sposób unikniesz problemów z obciążeniem i nie będziesz musiał brać drogiej pożyczki na modernizację, która zwykle z konstrukcyjnego punktu widzenia nie jest niczym innym, jak twoją wstępną finansowaną pożyczką LBS.

Napisany przez manu_aux
Dziękuję za szybką odpowiedź. Mam już w głowie opcję odstąpienia od umowy. Jednak martwi nas, że możemy być spaleni dla dalszych transakcji finansowych. Nie mam pojęcia, czy banki rozmawiają ze sobą na ten temat. Jeśli chodzi o nieruchomość w Tarifie, Hiszpanii, to nie mamy konkretnych pomysłów. Pytanie po prostu brzmi, czy ma sens podjąć się tego projektu, biorąc pod uwagę naszą sytuację finansową. Czy dalsze finansowanie w wysokości 200 tys. euro bez wkładu własnego jest w ogóle możliwe. Drugim krokiem byłoby znalezienie odpowiedniej nieruchomości i sprawdzenie, która bank jest w ogóle zainteresowany (ewentualnie taki, który ma zarówno niemieckie, jak i hiszpańskie oddziały? Być może Santander?) Jeśli chodzi o pomysł zaciągnięcia kredytu FastForward już teraz, mam problem z tym, że kwota ta nie zostanie wypłacona przez 3 lata, czyli mogę zaciągnąć dodatkowe 50 000, ale zostanie to wypłacone dopiero po spłacie starych kredytów. Czy można to jednak wypłacić wcześniej? A co z hipoteką wtedy? Aktualnie na nieruchomości jest obciążenie hipoteką w wysokości 120 000. Za 3 lata pozostałoby tylko około 40 000 wolnych środków. Czy w takim przypadku można zwiększyć obciążenie hipoteczne? Jak już wspomniałem, te sprawy są dla mnie bardzo trudne do zrozumienia, ale mam nadzieję, że moje pytania zostały zrozumiane.

Napisany przez BenniG
manu_aux pisze: Dlatego finansowanie zostaje podzielone na: 60 000 kredytów ratalnych 60 000 finansowanie pod inwestycje/budżet oszczędnościowy Obecna rata wynosi 700 EUR/miesiąc. A dochód z najmu mieszkania netto wynosi 750 EUR. Pozostanie po 10 latach: kredyty ratalne ok. 45 000 LBS ok. 36 000 (jeśli dobrze zrozumiałem) Pojawiają się zatem następujące pytania: - dodatkowy kapitał Mam około 50 000 kredytów konsumenckich/studenckich itp., które chciałbym spłacać długoterminowo, aby zmniejszyć miesięczne koszty stałe (które nie są uwzględnione w powyższych kosztach stałych).
Cześć, jeśli to tak wygląda, mieliście od 2011 do 2021 roku spłaconą tylko 40 000 € kredytu hipotecznego. Nadal masz inne kredyty na łączną kwotę 50 000 €, które, jak brzmi, sprawiają Ci trudność. Więc w 2021 masz długi w wysokości 130 000 € przy wartości rynkowej 250 000 €. Jeśli nadal sumiennie spłacasz długi, skończysz za 25 lat. Dochód z najmu mieszkania samodzielnie pokrywa ratę tych zobowiązań, przynajmniej jeśli są to rzeczywiste dochody netto z najmu. Masz 4 750 € dla 4 osób i stałe wydatki w wysokości 2 500 €. Co robicie obecnie z pozostałymi 2 250 €? Jakie są wasze zmienne koszty? Jak wysokie były wasze zmienne koszty w ostatnim roku? Jasne, możecie przeznaczyć 1 000 € z tych pieniędzy na Dom w Hiszpanii, ale ile tygodni rocznie korzystacie z tego domu? Co jeszcze robicie z tym domem? Jakie są koszty utrzymania? Jak szybko możecie być na miejscu, jeśli pojawi się coś nieprzewidzianego? Ile tygodni na rok możecie wynająć domek letniskowy za 12 000 €? Więc na waszym miejscu bardzo dokładnie przeanalizowałbym ryzyko w obecnej sytuacji finansowej. Po prostu korzyści z posiadania domu w odległości 3 godzin lotu samolotem lub 24 godzin jazdy samochodem byłyby dla mnie zbyt małe.

Napisany przez manu_aux
Właśnie takie prowokacyjne odpowiedzi są mi potrzebne. Żeby móc po prostu ocenić, czy to szaleństwo, czy nie. Ale od początku: fakt, że mam tylko 40 tysięcy do spłacenia, wynika z dotychczasowego konstruktu VL/BS. A także faktu, że pracuję dopiero od 3 lat (wcześniej student/referendarz). Moja obecna sytuacja finansowa jest znacznie lepsza. Dług w wysokości 50 tysięcy nie martwi mnie. Będą spłacane z obecnych rezerw miesięcznych w wysokości prawie 2 tysięcy (jeszcze około 1000 euro miesięcznie). Chcę jednak zrezygnować z płacenia tych 1000 euro miesięcznie na spłatę różnych pożyczek (np. pożyczka studencka, kredyt studencki, karta kredytowa itp.) na rzecz rozsądnej miesięcznej raty na dłuższy okres (chętnie 4-5% spłaty). W ten sposób powstanie rezerwa na dodatkowe spłaty lub na przyszłą nieruchomość letniskową. Ten apartament ma być wynajmowany w naszej nieobecności jako miejsce dla rodzinnych wakacji, a później jako miejsce do spędzania zimowej emerytury. Moja obecność na miejscu mogłaby być zapewniona w ciągu 24 godzin. Elastyczne godziny pracy i blisko lotniska. Ponadto, jeśli zamieszkam na dole, to możliwe także za pośrednictwem sąsiadów, przyjaciół itp.

Napisany przez NaTwoim13
50 000 euro zostanie oczywiście natychmiast wypłacone, z warunkiem o 1 przed przecinkiem, ewentualnie nawet po przecinku nie będzie 5. Kolejność w przypadku kombinacji z kredytem z warunkami nie ma znaczenia, ponieważ dawca kredytu z warunkami uważa oba kredyty za pierwszorzędne, ponieważ za trzy lata otrzyma pierwszeństwo na mocy umowy. Banki nie są ze sobą związane i 80% banków, w tym decydujące i kwalifikujące się ze względu na warunki banki - oczywiście towarzyszą tym którzy odwołują się od decyzji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata